Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Τα παιδιά εκπαιδεύονται περιβαλλοντικά

Τα παιδιά εκπαιδεύονται περιβαλλοντικά

0

Με σύνθημα: «Κι εσύ κι εγώ, και ο άλλος ζούμε στον ίδιο κόσμο. Ας τον φροντίσουμε», επτά Αναπτυξιακές Εταιρείες – Ξάνθης , Ροδόπης, Ελικώνα – Παρνασσού (Λιβαδειά), Αιτωλικής (Ναύπακτος), Τριχωνίδας (Αγρίνιο), Φωκικής (Άμφισσα) και Ολυμπίας (Ηλείας) ένωσαν της δυνάμεις τους υλοποιώντας ένα Σχέδιο διατοπικής συνεργασίας με θέμα «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση Παιδιών με διαφορετικό Πολιτισμικό υπόβαθρο». Με τον τρόπο αυτό παρείχαν τη δυνατότητα σε 500 συνολικά παιδιά που προέρχονται από διαφορετικούς νομούς να φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις της Ηλείας και της Χαλκιδικής και ν’ αναπτύξουν μέσα από βιωματική εκπαίδευση περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία. 80 παιδιά από την Ξάνθη και 86 παιδιά από την Ροδόπη – παιδιά από την μειονότητα και την πλειονότητα – βρέθηκαν μαζί με άλλα παιδιά της Ελλάδας και του Εξωτερικού για 10 μέρες μέσα σε συνθήκες και προϋποθέσεις από τις οποίες «άνθρωποι ανακάλυψαν άλλους ανθρώπους» πέρα από στερεότυπα και κλισέ που οδηγούν στην περιθωριοποίηση άτομα και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.
Περιβαλλοντικές δράσεις του Leader
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος που ολοκληρώθηκε για φέτος και βρίσκεται προς ένταξη στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης η δεύτερη φάσης του που θα περιλαμβάνει διατοπική και διακρατική συνεργασία, πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Α.Ε. Ξάνθης κ. Πασχάλης Λύρατζης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης καθώς και ο κ. Σωτήρης Νικολάου από την αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αντίρροπον» που ήταν συντονιστής του προγράμματος, σε συνέντευξη Τύπου σε τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε. την Παρασκευή το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο «Ζ – palace» της Ξάνθης.
Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια Leader+ 2000 – 2006 και αποτελεί μια άλλη στόχευση του Leader που δεν περιορίζεται μόνο σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων αλλά διευρύνεται σε εκπαιδευτικές δράσεις και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής κοινωνικών ομάδων. Το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι 905. 000 ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις συμμετέχουσες αναπτυξιακές εταιρείες.
Τα παιδιά εκπαιδεύονται περιβαλλοντικά
Τα 500 παιδιά που προέρχονται από διαφορετικούς νομούς με πλούσιους φυσικούς πόρους, προστατευόμενες περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα μέσα από θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρι Βιωματικής Μουσικής, κατασκευές και παιχνίδια με ανακυκλωμένα υλικά, αφηγήσεις μύθων και λαϊκών παραμυθιών παιχνίδια με τη φύση για την αναγνώρισή της μέσω των αισθήσεων έμαθαν ότι τη βασική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν οι μεγάλοι για τι εκείνοι κυβερνούν και αποφασίζουν για τη ζωή και την τύχη των ανθρώπων και του πλανήτη μας, ευθύνη όμως έχουν και τα ίδια τα παιδιά που πρέπει ν’ αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.
Έτσι έμαθαν να μην ρυπαίνουν τη φύση, τους δημόσιους χώρους, τις πλατείες και τα σχολεία τους. Να μη σπαταλούν το νερό να κάνουν ανακύκλωση σε υλικά που χρησιμοποιούν καθημερινά., Να φροντίζουν ζώα και φυτά να φτιάχνουν παιχνίδια και κατασκευές από χαρτί, κουτάκια αλουμινίου και ζωγραφισμένο γυαλί. ΄Έμαθαν επίσης να σέβονται τις ιδιαιτερότητες και τις πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές του καθενός, μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το απόγευμα της Παρασκευής στο χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π» πραγματοποιήθηκε ημερίδα με το ομότιτλο θέμα μ’ αυτό του προγράμματος ενώ τα παιδιά παρουσίασαν τις δράσεις τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν»

Κλειστές θα παρα_…