Στο σφυρί έναντι πινακίου φακής!

0

Είναι κοινωνικό πρόβλημα που τείνει να γίνει μάστιγα των καιρών αλλά αποτελεί και σημάδι υπερκαταναλωτικής κοινωνίας! Ο λόγος για τις κατασχέσεις αυτοκινήτων και ακινήτων λόγω ανεξόφλητων τραπεζικών οφειλών που φιλοξενούνται καθημερινά στις σελίδες των εφημερίδων. Στο σφυρί βγάζουν τα υπάρχοντά τους ολοένα και περισσότεροι πολίτες αφού …είτε άπλωσαν τα πόδια τους έξω από το πάπλωμα όπως λέει ο λαός υποκύπτοντας στις επιταγές του σύγχρονου Life style περισσότερο απ’ όσο αντέχει η τσέπη τους είτε αλλιώς τα λογάριασαν κι αλλιώς τους ήρθαν!
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές! Περισσότερες από 100 χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις για Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων έγιναν πανελλαδικά την προηγούμενη χρονιά, για το πρώτο δίμηνο του 2008, μόνο στο ειρηνοδικείο Αθηνών οι δε αιτήσεις πλειστηριασμών ξεπέρασαν τις 5.000!
Επίσης, μόνον στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 70 έως 90 αιτήσεις κατασχέσεων. Το «Ε» απευθύνθηκε στο Ειρηνοδικείο της Ξάνθης όμως δεν κατέστη εφικτό να δοθούν στοιχεία καθώς δεν υπάρχει μηχανοργάνωση και οι αιτήσεις πλειστηριασμών γίνονται ονομαστικά. Όμως το φαινόμενο είναι βέβαιο ότι δεν μας προσπερνά!
Μπουμ στις Κατασχέσεις
Τα στοιχεία είναι της Εθνικής Oμοσπονδίας Προστασίας Kαταναλωτών–Δανειοληπτών Eλλάδος και συνιστούν την πρώτη συστηματική καταγραφή των οδυνηρών συνεπειών του υπερδανεισμού, που και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των διατραπεζικών επιτοκίων, αναμένεται να επιφέρουν δραματική αύξηση του φαινομένου τα επόμενα χρόνια. Ήδη, κάθε μήνα περίπου, τρεις χιλιάδες Έλληνες μπαίνουν στη σχετική λίστα του «Τειρεσία» καθώς αδυνατούν ν’ αποπληρώσουν τα κάθε λογής δάνεια που χορηγούνται σήμερα με επιτόκια κατά πολύ υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έναντι πινακίου φακής
Πίσω από τις μαζικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που περνούν στα χέρια –έναντι πινακίου φακής– των ανεξέλεγκτων κυκλωμάτων της ελληνικής παραοικονομίας. Πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περίπτωση άνεργης μητέρας που με υπόλοιπο χρέους από πιστωτική κάρτα 700 ευρώ, και παρά τη μεσολάβηση καταναλωτικών οργανώσεων, έχασε με συνοπτικές διαδικασίες το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, ένα δυαράκι διαμέρισμα όπου διέμενε με την κόρη της; Κυκλώματα αγοράζουν για ψίχουλα!
Aν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 εκπλειστηριάσθηκαν περίπου 3.000 ακίνητα, στη δεκαετία του ’80 περίπου 30.000 και στη δεκαετία του ’90 πάνω από 100.000, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα αναμένεται ένα αληθινό «μπουμ» στις κατασχέσεις.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …