Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Στην Ξάνθη επικρατεί αγροτοκτηνοτροφική νηνεμία

Στην Ξάνθη επικρατεί αγροτοκτηνοτροφική νηνεμία

0

Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται από προχθές σε θέση μάχης, μετά την χθεσινή, πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεών τους βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, συνεχίζοντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Οι αγροτικές διαμαρτυρίες θέτουν επί τάπητος το αδιέξοδο των ελλήνων αγροτών και αναδεικνύουν τα αιτήματα ενίσχυσης του εισοδήματός τους στην ιδιαίτερα κρίσιμη σημερινή περίοδο. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι αγρότες απειλούν με κλείσιμο εθνικών οδών και "κάθοδο" στην Αθήνα.
Από την Παρασκευή και οι αγρότες της Ροδόπης σε κινητοποιήσεις
Στο χορό των κινητοποίησεων ετοιμάζονται να μπουν και οι αγρότες της Ροδόπης, με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου με τρακτέρ τα οποία θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, στις 10, στο 5ο χλμ Κομοτηνής-Ξάνθης. Στη συνέχεια χωρίς να παρακωλύσουν την κυκλοφορία θα κατευθυνθούν προς το κτίριο της Περιφέρειας, όπου και θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων οι αγρότες διαμαρτύρονται για υψηλό κόστος παραγωγής και για αδιάθετα προϊόντα και απλήρωτες παραγωγές.
Στην Ξάνθη επικρατεί αγροτοκτηνοτροφική νηνεμία
Παρότι δηλώνουν τόσο ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων κ. Παπαδόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γλερίδης ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής, με τις αποζημιώσεις τους λόγω ξηρασίας απλήρωτες, με τα χρέη να τους πνίγουν και το γάλα να τους το παίρνουν τζάμπα οι κτηνοτρόφοι και τις σοδιές τους μέσα στα χωράφια γιατί στο καλαμπόκι η τιμή είναι εξευτελιστική οι αγρότες: «Χειρότερη χρονιά απ’ αυτή δεν υπήρξε», η ενδεικτική δήλωση του κ. Γλερίδη, «περιμέναμε τις αποζημιώσεις για την ξηρασία να πάρουμε μια ανάσα και ο κ. Κοντός μας είπε ότι το ταμείο του ΕΛΓΑ είναι άδειο», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος εντούτοις δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ο λόγος και για τους μεν και για τους δε, ότι δεν υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο να οργανώσει τις κινητοποιήσεις και έτσι με μοιρολατρία σχεδόν αποδέχονται τη μοίρα τους!
Τα αιτήματα της αγροτοκτηνοτροφικής κινητοποίησης
Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Για λάδι 3,50 ευρώ, για γάλα 1,40 ευρώ και για κρέας 8 ευρώ το κιλό
Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων
Καταβολή όλων των επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων (όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση και οι επιδοτήσεις των βιολογικών σε όλους τους αγρότες, χωρίς στρεμματικές και άλλες περικοπές). Άμεση καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στην προηγούμενη ελαιοπαραγωγή
Καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης στους αγροτοκτηνοτρόφους
Μείωση Φ.Π.Α. και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων
Αφορολόγητο επιδοτούμενο πετρέλαιο
Μείωση των επιτοκίων δανεισμού και «πάγωμα» των δανείων
Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν -μεταξύ άλλων- να θεσμοθετηθεί κατώτερη τιμή αγελαδινού γάλακτος στα 0,45 λεπτά/κιλό, να μπει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις κρέατος και τυροκομικών με τη χρήση νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία, αλλά και να εφαρμοστεί η απόφαση για την έκδοση αποδείξεων από τις ζυγιστικές μηχανές, με παράλληλη επέκτασή της και στις ταμειακές.
Επισημαίνουν ακόμη ότι επιβάλλεται να αυξηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο προς τους κτηνοτρόφους και να «παγώσουν» τα χρέη τους προς τις τράπεζες, μέσω άτοκων δανείων τριετούς διάρκειας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…