Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Στη φοιτητική κάλπη ο νόμος-πλαίσιο

Στη φοιτητική κάλπη ο νόμος-πλαίσιο

0

Ο αντίκτυπος που έχει η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας, οι θέσεις και δράσεις της κυβέρνησης γύρω από τα εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά και σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης κρίνονται σήμερα στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών για το έτος 2008.
Οι φοιτητικές παρατάξεις θα κριθούν ή θα προτιμηθούν αντίστοιχα με βάση τη στάση που κράτησαν όλη την προηγούμενη χρονιά, τη δράση τους αλλά και σύμφωνα με την προεκλογική προετοιμασία των τελευταίων ημερών, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθεί η στάση που κρατά το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας της Ξάνθης, οι προτεραιότητες, πεποιθήσεις αλλά και η βαρύτητα που δίνουν στα διάφορα θέματα της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας οι φοιτητές της πόλης μας.
Κορυφαία, λοιπόν, εκδήλωση δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και μια γεύση του τι κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια, αφού αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό αλλά και την κοινωνία ολόκληρη τα επόμενα χρόνια.
Το «Ε» βρέθηκε δίπλα στις φοιτητικές παρατάξεις για να γευτεί την ατμόσφαιρα που επικρατεί και να δει την κίνηση γύρω από τα ‘τραπεζάκια’ των πράσινων, των μπλε, των κόκκινων, των κίτρινων κτλ. Όλοι δούλευαν πυρετωδώς για την σημερινή μέρα, συζητήσεις, πανό, καφές και ψηφοδέλτια, αν και όλοι ήξεραν ότι ό,τι ήταν να κάνουν το έκαναν το τώρα λόγο έχει το ‘φίλτρο’ του κάθε φοιτητή στα όσα είδε και άκουσε και η αποτύπωση αυτών στην κάλπη.
Στις περσινές εκλογές επικράτησε η ΠΑΣΠ με 42%, ακολούθησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 30%, οι Λεγεωνάριοι-Κουρσάροι με 15% και η Πανσπουδαστική Κ.Σ. με 12%. Για το πώς θα διαμορφωθούν τα σημερινά ποσοστά, τι αλλαγές θα υπάρχουν και ποιες οι εκτιμήσεις των φοιτητών μιλήσαμε με εκπροσώπους και οπαδούς παρατάξεων, ώστε να μας ‘βάλουν στο κλίμα’.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης και 4ετής φοιτητής του Τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης, διασαφήνισε ότι η ΠΑΣΠ Ξάνθης θα συνεχίσει να αντιτάσσεται στα εκπαιδευτικά νομοσχέδια και θα είναι πάντα αντίθετη στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξη είναι μεν υπέρ σε ένα σύστημα αξιολόγησης αλλά όχι με αυτή τη μορφή. Όσον αφορά το πλήγμα που μπορεί να δεχτεί η φοιτητική παράταξη, λόγω της κρίσης στο εσωτερικό του εθνικού κόμματος ο κ. Σπυρόπουλος απάντησε ότι: «υπάρχει, βέβαια, μια ανησυχία για την αντίδραση του κόσμου στις διάφορες αναταράξεις και αλλαγές στο σύνολο του κόμματος, αλλά πιστεύω ότι ο φοιτητής έχει την ωριμότητα να κρίνει σωστά και να διαπιστώσει ότι μαζί θα αγωνιστούμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη βελτίωση των συνθηκών στο πανεπιστήμιο».

Στη ΔΑΠ ο αναπληρωτής υπεύθυνος κ. Μπούρας Κώστας, 4ετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος δήλωσε ότι πρόκληση για την παράταξη που εκπροσωπεί είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης των πανεπιστημίων και των καθηγητών, αλλά και η εφαρμογή του νόμου-πλαισίου όσον αφορά στην επιλογή των συγγραμάτων από τους φοιτητές. Μάλιστα, επισήμανε ότι: «τα άρθρα του εν λόγω νόμου που υπάρχουν αντιρρήσεις ή αμφιβολίες, είναι θέματα προς συζήτηση για τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Η ΔΑΠ έχει μία συνεχή άνοδο που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των φοιτητών στις δράσεις μας και είναι ενδεικτικό ότι μας στηρίζουν άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους».

Και προχωρώντας προς «αριστερά» συνομιλήσαμε με τους φοιτητές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ανεξαρτήτων, Λεγεωνάριοι-Κουρσάροι της ΕΑΑΚ. Ο Βασίλης Χαριζάνης 1ετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και ο 5ετής φοιτητής Αρβανίτης Δημήτρης, από τους Πολιτικούς Μηχανικούς μας έδωσαν μια εικόνα, ο πρώτος με τον ενθουσιασμό της πρώτης χρονιάς φοίτησης και πολιτικοποίησης εντός πανεπιστημίου και ο δεύτερος με την εμπειρία από τα προηγούμενα έτη, όσον αφορά στο τι θέλουν να περάσουν στον πολυτεχνίτη φοιτητή, την αφύπνιση προς τη ριζοσπαστική αριστερά και τη συνειδητοποίηση στα κοινωνικά ευαίσθητα θέματα. Ο κ. Αρβανίτης μας πληροφόρησε ότι: «η πρωτοβουλία αυτής της Κίνησης επιχειρεί να παρέμβει στην καθημερινότητα του φοιτητή τόσο στη σχολή, όσο και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, πάντα με αναφορά στη ριζοσπαστική αριστερά, ώστε να δοθούν λύσεις μέσα από τη διαχείριση των θεμάτων αυτών από τα λαϊκά κινήματα».

Στο «τραπεζάκι» της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας μας μίλησε για τους στόχους της φοιτητικής παράταξης ο 5ετής Μηχανικός Περιβάλλοντος Τσελές Δρόσος. «Στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας είναι η ζωή των φοιτητών, τα θέματα που τον απασχολούν και θα τον απασχολήσουν σύντομα, ασφαλιστικό, σκοπιανό, νέα μέτρα των επιχειρήσεων κ.ά., καταδικάζοντας αυτές τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων», μας είπε ο κ. Τσελές και συνέχισε λέγοντας ότι: «Απαραίτητες είναι οι συζητήσεις με τους φοιτητές και η σύνδεση του αγώνα μας με τους εργαζομένους των οποίων των παρόν θα γίνει και δικό μας. Η Π.Κ.Σ. είναι αυτή που εκφράζει το αντικειμενικό συμφέρον των φοιτητών σχετικά με τις προοπτικές εργασίας».

Και τέλος, μια ακόμα παράταξη κάνει δυναμικότερη την εμφάνισή της στις φοιτητικές εκλογές, η Αριστερή Ενότητα που αποτελείται από τη νεολαία ΣΥΝ και άλλες αριστερές παρατάξεις. Όπως μας παρέθεσε την άποψή της η Αγγελική Κουρσάρη, 2ετής φοιτήτρια στους Πολιτικούς Μηχανικούς «φέτος είμαστε ενισχυμένοι και έχουμε ένα ισχυρότερο παρόν στην πραγματικότητα του πανεπιστημίου». Μάλιστα, εκφράζοντας τις θέσεις της Αριστερής Ενότητας η κ. Κουρσάρη σημείωσε ότι: «ο ρόλος μας είναι να δραστηριοποιούμαστε μέσα στη σχολή, αλλά με εκδηλώσεις για κοινωνικά θέματα, όπως το περιβάλλον, επιχειρούμε να στρέψουμε την προσοχή των φοιτητών στα πιο επιτακτικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Στόχος μας είναι να ξαναέρθει στο προσκήνιο το φοιτητικό κίνημα. Ήδη αποδείξαμε ότι είμαστε αντίθετοι στο να εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αν χρειαστεί».
Σήμερα, οι κάλπες άνοιξαν από το πρωί και θα κλείσουν γύρω στις 6 το απόγευμα. Ο λόγος τώρα στον κάθε φοιτητή ξεχωριστά, να κρίνει, να αξιολογήσει, να επιδοκιμάσει και να αποδοκιμάσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παρατάξεων αναμένεται να μην έχουν μεγάλα ποσοστά αποχής μιας και η Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης φημίζεται για την αγωνιστικότητα και τις πολυπληθείς Γενικές Συνελεύσεις της.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …