Στη δίνη του σκανδάλου η ΣΕΚΑΠ

0

Οσμή σκανδάλου που… τύφλα να’ χει της Siemens κάνει να τρίζουν τα…θεμέλια της ΣΕΚΑΠ και οι… καρέκλες των διοικούντων αυτής, από την υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ που εξάρθρωσε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και είδε το φως της δημοσιότητας (εφημερίδα «Ποντίκι» φύλλο Πέμπτης 26 /6/2008). Κινδυνεύει η βιωσιμότητα της εταιρείας αφού τα 953.000 πακέτα που κατασχέθηκαν συνολικά αναλογούν σε 2.500.000 ευρώ δασμούς που χάνει το ελληνικό δημόσιο και ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμεται το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η ΣΕΚΑΠ που υπολογίζεται σε 11 εκ. ευρώ, αν τελικά δεν μπορέσει ν’ αποδείξει …στα χαρτιά ότι τα τσιγάρα για τα οποία έκοψε τα τιμολόγια κατέληξαν στη χώρα προορισμού τους!
Υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων «καίει» τη ΣΕΚΑΠ
Έπιασαν ως φαίνεται τόπο οι επιστολές τόσο προς το Πρωθυπουργικό γραφείο όσο και προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη του πρώην προέδρου της ΣΕΚΑΠ κ. Ηλία Σεϊτανίδη που έκανε λόγο για εμπλοκή της ΣΕΚΑΠ σε λαθρεμπόριο τσιγάρων και με δεδομένο ότι αυτό υπολογίζεται σε 50 εκ. ευρώ φοροδιαφυγή και 250 εκ. ευρώ ετησίως απώλεια εσόδων από τον κρατικό κορβανά …ο κ. Αλογοσκούφης αποφάσισε να δώσει βάση στα καταγγελλόμενα που αρχικά τα αντιμετώπιζε ως προσωπική αντιμαχία Σεϊτανίδη – Παππά!
Κάλιο αργά παρά ποτέ και η Υπηρεσία Ειδικών ελέγχων κάλεσε τον κ. Σεϊτανίδη τον Μάιο του 2008 να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έναν έλεγχο σε νταλίκα στο 65ο χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, η οποία σύμφωνα µε τα συνοδευτικά της έγγραφα θα έπρεπε να είναι φορτωµένη µε… µακαρόνια και προορίζονταν στο εξωτερικό. Αντί όμως να μεταφέρει μόνο… pasta, το όχηµα μετέφερε και 438.000 τσιγάρα Camelot Ford, τσιγάρο το οποίο παράγει νόμιμα η ΣΕΚΑΠ και σύμφωνα με πληροφορίες μας το τελευταίο φορτίο έφυγε από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ τον Απρίλιο του 2007. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι», ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το φορτηγό και τα τσιγάρα κατασχέθηκαν ως λαθραία. Αµέσως µετά, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έκανε έφοδο σε αποθήκη της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, όπου εντόπισε 2 φορτηγά με πινακίδες Βελγίου τα οποία περιείχαν συνολικά 515.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα παραγωγής ΣΕΚΑΠ Προορίζονταν για «εσωτερική κατανάλωση», είχαν τη δέουσα συσκευασία και ήταν καθ’ όλα έτοιµα να ικανοποιήσουν τις εγχώριες ανάγκες και να γεµίσουν τις τσέπες των επιτήδειων µε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επίσης στην αποθήκη υπήρχαν δυο ακόμη φορτηγά αυτοκίνητα με πινακίδες Βελγίου και Γαλλίας κενά φορτίου, δυο επικαθήμενα και δύο κλάρκ, αλλά και μεγάλες ποσότητες από εμπορεύματα όπως σακιά αλάτι, μακαρόνια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καμπουφλάζ! Η διαδικασία ήταν συνοπτική. Συνελήφθησαν εκτός από τον οδηγό οι δυο εργάτες που εργάζονταν ως φορτωτές και κατασχέθηκαν τα λαθραία.
Το «Ε» προκειμένου να διερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος που αποτελεί μια απειλή για τη ΣΕΚΑΠ απευθύνθηκε στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Νίκο Παππά, ο οποίος επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει με «Δελτίο Τύπου» απειλώντας με μηνύσεις της εταιρείας και του ιδίου στον Τύπο που έχει δημοσιεύσει οτιδήποτε για το θέμα.
Σε αντίθεση όμως και εν αναμονή των …εξηγήσεων Παππά, ο τέως πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Σεϊτανίδης ήταν λαλίστατος! Έτσι λοιπόν μιλώντας στο «Ε» καταγγέλλει τη Διοίκηση της εταιρείας και προσωπικά τον κ. Παπά ως υπεύθυνους για το γεγονός ότι η ΣΕΚΑΠ μπαίνει στη δίνη της λαθρεμπορίας τσιγάρων με απρόβλεπτες συνέπειες για την εταιρεία, με την επιλογή τους – παρά το γεγονός ότι ο ίδιος με επιστολές του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου – να αναθέσουν τις εξαγωγές αφορολόγητων τσιγάρων σε διόλου ευυπόληπτα άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο τσιγάρων!
Ηλίας Σεϊτανίδης, πρώην Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ: «Είχα κάνει προσπάθεια να βοηθήσω τον κ. Παπά. Να μην εμπλακεί η ΣΕΚΑΠ στο λαθρεμπόριο τσιγάρων που ούτως ή άλλως γίνεται από τους λαθρέμπορους. Δεν μ’ άκουσε και συνεργάστηκε με μια εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι είναι γνωστοί λαθρέμποροι. Είναι ο Κύπριος, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2006 στη Θεσσαλονίκη καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Είναι επίσης άλλος σεσημασμένος μεγαλολαθρέμπορος της Βόρειας Ελλάδας ο οποίος παλαιότερα είχε εμπλακεί και στην ΠΑΕ Καρδίτσας. Αυτοί οι μοναδικοί συνεργάτες της ΣΕΚΑΠ για τα αφορολόγητα τσιγάρα. Εγώ τους κατηγορούσα ότι κάνουν λαθρεμπόριο και αυτό βλάπτει τα συμφέροντα της ΣΕΚΑΠ διότι εκτίθεται η ίδια η ΣΕΚΑΠ. Αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα τσιγάρα υπάρχουν στη χώρα προορισμού, εκεί που έκοψε τιμολόγιο ότι θα πάνε, είναι συνυπεύθυνη και θα πληρώσει πρόστιμο το τετραπλάσιο της αξίας των τσιγάρων. Κατήγγειλα προς τους αρμόδιους για να το σταματήσουν αυτό το κακό. Δεν μ’ άκουσαν νόμιζαν ότι έχω αντιπαλότητα με τον Παπα. Έχω επιστολές πάνω στο θέμα που δείχνουν ότι ήθελα να τον βοηθήσω. Δεν μ’ άκουσε ο κ. Παππάς».
Πως στήνετε η δουλειά…
Δεν μασάει τα λόγια του ο κ. Σεϊτανίδης και εξηγεί πως γίνεται η δουλειά: «Τα τσιγάρα φεύγουν από το λιμάνι εξόδου παίρνει η ΣΕΚΑΠ τι εισήχθηκαν τι εξήχθηκαν αλλά αυτοί (λαθρέμποροι) τα πηγαίνουν σε μια ελεύθερη ζώνη και τα επανεισάγουν και τα διακινούν στο εσωτερικό της αγοράς. Πληρώνουν τη ΣΕΚΑΠ ή όποιον πληρώνουν έχουν και πολλά απλήρωτα».
Κατά τον κ. Σεϊτανίδη αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί το: «Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει ένα ευρώ συνάλλαγμα . Ότι εξήγαγαν αυτά τα τρία χρόνια 500 τόνους τσιγάρα και δεν έχουν φέρει ούτε ένα ευρώ! Γίνεται να κάνεις εξαγωγές χωρίς να εισάγεις συνάλλαγμα; Λέει ο Διευθυντής ότι πληρώνουμε σε ευρώ. Το ευρώ είναι το νόμισμα της χώρας γίνεται συνάλλαγμα όταν αντιπροσωπεύει εξαγωγή προϊόντος. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει τους προκαλώ να το αποδείξουν. Είναι υποχρεωμένοι ν’ απαντήσουν σ’ αυτά που καταγγέλλω.
Όταν δεν εισάγεται συνάλλαγμα αποδεικνύεται ότι γίνεται λαθρεμπόριο Η φοροδιαφυγή για την υπόθεση είναι 50 εκ. ευρώ! Τι Ζίμενς και κολοκύθια».
Ο κ. Σεϊτανίδης επίσης υποστηρίζει ότι ο Διοικητής της ΑΤΕ κ. Μηλιάκος ήταν ενήμερος.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …