Στεγάζεται σχολικά η Ξάνθη

0

Ένα χρόνο πριν ήταν ένα οικόπεδο 23 στρεμμάτων στην περιοχή Καπνικού Σταθμού που με …συνοπτικές διαδικασίες (όσο χρόνο θέλει να μπει μια υπογραφή Κοντού) παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Ξάνθης, ο οποίος με τη σειρά του το παραχώρησε στην Νομαρχία Ξάνθης με σκοπό να κατασκευαστούν 2 Δημοτικά σχολεία και ένα Γυμνάσιο σε μια περιοχή ταχύτητα αναπτυσσόμενη οικιστικά. Τότε μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα την Πέμπτη 26 Ιουνίου το απόγευμα κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων δύο Δημοτικών Σχολείων και ενός Γυμνασίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό, τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη και τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη, χοροστατούντος δε στην τελετή των εγκαινίων του σεβασμιώτατου κ.κ. Παντελεήμονος και παρουσία εκπροσώπων φορέων και παιδιών, γονέων και κηδεμόνων.
Τα σχολεία που βρίσκονται αντικριστά είναι το 12θεσιου κτιρίου των 13ου και 19ου Δημοτικών σχολείων και του 7ου Γυμνασίου. Δύο τριώροφα κτίρια εμβαδού 1852 τ.μ. που το καθένα περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και 3 αίθουσες εργαστηρίων καθώς και γραφεία
Η κατασκευή του 7ου Γυμνάσιου χρηματοδοτήθηκε με απόφαση του ΟΣΚ από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ξάνθης, ενώ τα Δημοτικά σχολεία με χρηματοδότηση από το ΣΑΝΑ του ΠΕΠ Αν. Μακ – Θράκης 2003 – 2006 με συνολικό προϋπολογισμό δημοπράτηση 2.600.000 ευρώ.
Όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή…
…δήλωσε ο υπουργός κ. Κοντός υποδηλώνοντας την σπουδαιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συνάμα την προτεραιότητα που δίδεται από την πολιτεία αυτή να αναβαθμίζεται μέσα από την κάλυψη των κενών σε σχολική στέγη αλλά και των υλικοτεχνικών υποδομών. Γίνεται σημαντική προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ο κ. υπουργός και απέδωσε τα εύσημα στον νομάρχη κ. Παυλίδη καθώς και στους συντελεστές της ταχύτατης αποπεράτωσης των κτιρίων: «Εγκαινιάζουμε σήμερα τα δύο σχολεία που τα είχε ανάγκη αυτή η περιοχή όπου έχει επεκταθεί η πόλη. Τα δύο σχολεία δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά μας να έχουν πιο άνετη εκπαίδευση, να μη χρειάζεται πρωί και απόγευμα και στους εκπαιδευτικούς μας να έχουν τα μέσα για να μπορούν να αποδίδουν καλύτερα στο λειτούργημα τους», πρόσθεσε. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα παραχωρηθεί το οικόπεδο για την κατασκευή Ιερού Ναού που είναι αίτημα της Μητρόπολης Ξάνθης.
Καταργείται το πρωί απόγευμα
Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης σημείωσε ότι η Ξάνθη περνάει σε μια νέα περίοδο όπου θα καταργηθεί το πρωί – απόγευμα: « Μετά την παράδοση αυτών των δύο σχολείων και του 3ου Λυκείου που είναι αποπερατωμένο και θα εγκαινιαστεί τέλος Αυγούστου, ανοίγει μια νέα σελίδα για την εκπαίδευση καθώς θα καταργηθεί το πρωί και απόγευμα που ταλαιπωρούσε μαθητές και γονείς».
Ο κ. Παυλίδης έκανε μια αναφορά για τη Σχολική Στέγη στην Ξάνθη, σημειώνοντας ότι την τελευταία 10ετία έχουν προστεθεί 400 αίθουσες και ότι αυτό καταδεικνύει την προσπάθεια στην κατεύθυνση της κάλυψης των κενών σε αίθουσες που υπήρχε.
Επίσης ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα παραδοθούν 52 κύριες αίθουσες και 17 βοηθητικές ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του 12ου Δημοτικού Μειονοτικού σχολείου Κιμμερίων, του18ου Δ.Σ. στο στρατόπεδο Στεφανίδη, του 16ου στην περιοχή της Λεωφόρου Στρατού, όπως και επεκτάσεις (6θέσια επέκταση στο Δημοτικό σχολείο Εχίνου, στην Μάνταινα) και ήδη υπάρχει μελέτη στο Δήμο Βιστονίδας να κατασκευαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο ενώ γίνονται επισκευές (2ο &3ο Γυμνάσιο να κατασκευάζεται ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός, στο Εράσμιο ανακατασκευές 450.000 ευρώ, επέκταση του 4ου Δημοτικού σχολείου)
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης αφού επεσήμανε ότι σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα κατασκευάστηκαν αυτά τα σχολεία δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα και την αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής που είναι δυναμικά αναπτυσσόμενη, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η ανέγερση του Ιερού Ναού και στον ενδιάμεσο χώρο θα κτιστεί και Λύκειο.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…