Σωματείο δύο ταχυτήτων…

0

Με ανακοίνωσή της η πλειοψηφία του Σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ ΑΒΕ δηλώνει απερίφραστα την στήριξή του στις ενέργειες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρου Κοντού, όσον αφορά το θέμα της εξασφάλισης συνθηκών εργασίας για το εργατικό δυναμικό του εργοστασίου, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και στο μέλλον. Γνωστοποιεί μάλιστα και την πρόθεσή του να στηρίξει στο μέλλον τις όποιες επιλογές του Υπουργού στην κατεύθυνση αυτή και στο προσεχές μέλλον. Ταυτόχρονα όμως η μειοψηφία του ίδιου Σωματείου εκδίδει ανακοίνωση, όχι και τόσο κολακευτική για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τις πρωτοβουλίες του στα θέματα των συνεταιριστικών εργοστασίων, ενώ στρέφει τα «βέλη» της και κατά της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σωματείου για την ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Σωματείου έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας θα ήθελε να γνωστοποιήσει και να επισημάνει στα μέλη του και στον Ξανθιώτικο λαό την αρωγή που προσφέρει ο Υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός στο δύσκολο, κρίσιμο και επίπονο έργο μας για την βιωσιμότητα της ΣΕΒΑΘ και την εξασφάλιση πραγματικών συνθηκών εργασίας για το εργατικό δυναμικό της στο παρόν και το μέλλον. Σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη, που πυκνώνουν οι φωνές για κλείσιμο και παύση της λειτουργίας της επιχείρησης χωρίς την λήψη των απαιτούμενων μέτρων πρόνοιας για την απορρόφηση του εργασιακού δυναμικού της ΣΕΒΑΘ, ο κ. Κοντός αποδεικνύει το ενδιαφέρον του έμπρακτα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης στο μείζον αυτό πρόβλημα του Νομού μας και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.
Ευελπιστούμε στην συνέχιση και την κλιμάκωση των προσπαθειών αυτών με στόχο μια λύση εφικτή, ρεαλιστική, εποικοδομητική, δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη, με την καλή έννοια του όρου. Μια λύση που δεν θα οδηγήσει σε ανεργία, αδιαφορία και μαρασμό τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις της οποίας ήδη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.
Δηλώνουμε ότι είμαστε παρόντες και αρωγοί στην προσπάθεια που πραγματοποιείται, καθώς και γνώστες του μεγέθους, του ύφους και του είδους των αντιδράσεων που υφίστανται από κέντρα λήψης αποφάσεων και αρμόδιους φορείς που δυστυχώς με την στάση τους αποδεικνύουν ότι δεν έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων του θέματος και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια δυσμενής εξέλιξη στην συνοχή του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της ακριτικής μας περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς διαχωρίζουμε τη θέση μας από μικρόψυχες και μεμονωμένες συμπεριφορές και παροτρύνουμε τον κ. Υπουργό να συνεχίσει την προσπάθειά του προκρίνοντας έτσι το γενικό και κοινό καλό του Νομού μας και κατ’ επέκταση το καλό των εργαζομένων που στο σύνολό τους θα υποστούν τις συνέπειες μιας σκληρής, μονόπλευρης και άδικης λύσης στο ζήτημα της ΣΕΒΑΘ, ανεξαρτήτων πολιτικών ή κομματικών επιλογών και τοποθετήσεων.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να προτείνουμε λύσεις και να συμμετάσχουμε όπου είναι απαραίτητο για την επίτευξη του κοινού στόχου, πάντα με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα και την υφιστάμενη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.
Είναι πίστη μας ότι μπορεί να βρεθεί λύση και αρνούμαστε να παραδεχθούμε και να δεχθούμε ότι το ζήτημα της ΣΕΒΑΘ και των εργαζομένων της ανήκει στην σφαίρα των παρουσιαζόμενων από πολλούς επιλογών: άσπρο ή μαύρο. Ας μας επιτραπεί να υποστηρίζουμε ότι διαθέτουμε και εμείς το τεκμήριο της γνώση και της εμπειρίας».

Και ο αντίλογος της μειοψηφίας του Σωματείου:

«Με έκπληξη διαβάσαμε στον έντυπο τύπο μια ευχαριστήρια επιστολή του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στην ΣΕΒΑΘ προς τον συντοπίτη Υπουργό.
Καταρχήν η επιστολή είναι ανυπόγραφη, δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία του Δ.Σ. αλλά ούτε και της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και δεν εκφράζει το σύνολο. Θεωρούμε την επιστολή για την παρούσα στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα άστοχη, άκαιρη, ανεξήγητη και ανακριβή. Εκτός του ότι υποδηλώνει δουλοπρέπεια και προφανώς κάποιοι επιδιώκουν με το «φίλημα στο χέρι» να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης του κ. Κοντού, αυτό σαφώς εξηγεί γιατί οι συνδικαλιστές της πλειοψηφούσας παράταξης στον τόπο μας με την στάση τους έχουν απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα σωματεία και τις όποιες μορφές διεκδίκησης.
Για να καταλάβει κανείς πόση επαφή έχουν κάποιοι συνδικαλιστές με τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν, επικοινωνούν με αυτούς μέσω των εφημερίδων όπως γράφουν και στην προαναφερθείσα επιστολή «το Δ.Σ. του σωματείου θα ήθελε να γνωστοποιήσει και να επισημάνει στα μέλη του…»
Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο και την εμπλοκή του κ. Κοντού στα πεπραγμένα των συνεταιριστικών. Για δύο πράγματα δεσμεύτηκε επανειλημμένα ο Υπουργός μας, ένα ότι δεν θα κλείσει καμία συνεταιριστική επιχείρηση στην Ξάνθη και δεύτερο ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας. Το πρώτο όλοι το έχουν πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί και ότι η ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ θα κλείσουν. Αυτό που αναφέρει η επιστολή για τον αγώνα του κ. Κοντού για την βιωσιμότητα της ΣΕΒΑΘ είναι καινούριο. Έχει άραγε γνώση ο κ. Κοντός αυτών των δηλώσεων και αν ναι και είναι αλήθεια γιατί δεν μας το ανακοινώνει να είμαστε μαζί του με όλη μας την ψυχή; Αλλιώς ας αναλάβει τις ευθύνες του και να υλοποιήσει την δεύτερη δέσμευσή του για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, γιατί η ψυχολογία των εργαζομένων μετά από τόσους μήνες αναμονής είναι στα τάρταρα.
Η διασπαστική χρήση ως δούρειο ίππο, δουλοπρεπών, εργοδοτικών συνδικαλιστών δεν τιμά κανέναν και το αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα δεν είναι καλό για κανέναν. Πρώτα οι πολιτικοί οφείλουν να σταθούν δίπλα στους πολίτες του τόπου τους και μετά οι πολίτες θα τους ανταμείψουν ανάλογα με το έργο τους, αντίστροφα και βασιζόμενοι μόνο σε φήμες που σέρνονται για μήνες, δεν μπορούν να γίνουν. Ιδίως όταν βλέπουμε να διαθέτει η πολιτεία 28 δις ευρώ στις τράπεζες ενώ την ίδια στιγμή μια κρατική τράπεζα με την διαχείριση των «golden αγροτομάνατζερ» απαξιώνει και κλείνει τα συνεταιριστικά εργοστάσια του τόπου μας. Και πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή δεν είναι συγκυριακή αλλά πολιτική κατεύθυνση. Ας μας αποδείξει ο κ. Κοντός ότι ισχύει το αντίθετο. Εμείς λοιπόν οι μικρόψυχοι υποψήφιοι άνεργοι καλούμε τον κ. Κοντό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των δεσμεύσεών του, να μα&#962

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002

Η παγκόσμια θέρμ^…