Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Σιωπηλός και πολύ προσεκτικός ο κ. Πρέσβης!

Σιωπηλός και πολύ προσεκτικός ο κ. Πρέσβης!

0

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ο νέος Τούρκος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Ogul Celikkol. Ο Τούρκος πρέσβης ανέλαβε τα καθήκοντά του προ τριμήνου και έτσι η περιοδεία του εντάσσεται – όπως επισημάνθηκε από τον ίδιο στον γραφείο του υπερνομάρχη κ. Τάτση – στο πλαίσιο της γνωριμίας με την περιοχή, τους τοπικούς παράγοντες και τους παράγοντες της μειονότητας της Θράκης. Μετά λοιπόν την επίσκεψή του σε Κομοτηνή – Καβάλα επισκέφτηκε τον νομό Ξάνθης , ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει και την Αλεξανδρούπολη.
Ο Τούρκος Πρέσβης στο Σέλερο
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του στον νομό μας, ο Δήμος Σελέρου στον οποίο κατέφτασε με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και την ακολουθία του στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουνίου. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Σελέρου κ. Ιντζέ Μεχμέτ Μπηρόλ με τον οποίο είχε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο γραφείο του και μια …ανοιχτών των θυρών στο ΚΕΠ του Δήμου. Δήμαρχος και πρέσβης αντάλλαξαν απόψεις τουρκιστί, ενώ και οι δύο αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.
Στη συνέχεια περιόδευσαν μαζί στο Παζάρι του Σελέρου και εκεί ο κ. Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερα φιλικός με τους μικροπωλητές και τον κόσμο. Χαιρέτησε τους πάντες στα τουρκικά και φωτογραφήθηκε μαζί τους και …θαύμασε τις πραμάτειες τους!
Ο Τούρκος Πρέσβης στην Υπερνομαρχία
Στα πλαίσιο των επαφών του Τούρκου Πρέσβη με τους τοπικούς παράγοντες συναντήθηκε αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Σέλερο με τον υπερνομάρχη κ. Κ. Τάτση. Ο κ. Τάτσης τον υποδέχτηκε στο γραφείο του και εκεί είχαν μια συζήτηση μπρος τους δημοσιογράφους. Ειρήσθω εν παρόδω την περιοδεία του κάλυπταν τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε. αλλά και το τουρκικό TRT. Έτσι λοιπόν ήταν η πρώτη φορά που πληροφορηθήκαμε από τον Τούρκο Πρέσβη το σκοπό της περιοδείας του, που όπως είπε δεν είναι άλλος από ενημερωτικός. Επεσήμανε δε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που ανέλαβε Πρέσβης σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε καλό επίπεδο και που έχουν αναπτυχθεί οικονομικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι σε καλό επίπεδο ενώ υπάρχει μια αναπτυσσόμενη ανταλλαγή τουριστών και από τις δύο χώρες. Επίσης σημείωσε ότι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν με μεγάλη χαρά το γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο κ. Τάτσης είπε στον κ. Πρέσβη ότι η Ξάνθη είναι πρότυπο συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων και ότι αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και ιδιαιτέρως των πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία – όπως υπογράμμισε – κατάφερε να διαμορφώσει ένα κλίμα μέσα από το οποίο οι δύο κοινότητες, μουσουλμανική και χριστιανική, συμβιώνουν αρμονικά και παραγωγικά.
Επίσης ο κ. Τάτσης έκανε μια βαρυσήμαντη δήλωση στον κ. Πρέσβη: «Θα πρέπει κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις να πάψουν να παίζουν τις πολιτικές τους στην πλάτη της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία χαίρει πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας και είναι αποδεκτή αδελφικά από τους χριστιανούς» και ότι «αυτή η συμβίωση θα ήταν ακόμη καλύτερη αν τους άφηναν οι πολιτικές να λειτουργήσουν». Ο κ. Πρέσβης παρέκαμψε με τρόπο την …μπηχτή και έστρεψε τη συζήτηση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Επ’ αυτού ο κ. Τάτσης απάντησε: «Η Ελλάδα και η τοπική αυτοδιοίκηση στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας για την ένταξη της στην Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. θ’ αποτελέσει το σκαλοπάτι μέσα από το οποίο θα εξελιχθούν όλα μας τα προβλήματα και οι δύο λαοί να συμβιώσουμε εν ομονοία, χωρίς εξοπλισμούς και θα μπούμε σε μια πιο ουσιαστική δημιουργική πορεία». Επίσης του είπε ότι ως μέλος της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθεί αυτή την πορεία έχει κάνει θετικές παρεμβάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η τοποθέτηση του κ. Τάτση στους δημοσιογράφους αμέσως μόλις ξεπροβόδισε τον Τούρκο Πρέσβη που αφορούσε τη συνθήκη της Λοζάννης και το θέμα της φερόμενης ως «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»
Τάτσης: «Το 1924 ο μεγάλος Ατατούρκ απαίτησε οι πληθυσμοί οι οποίοι θα μετακινηθούν να ονομαστούν μουσουλμανικοί και όχι τουρκικοί.
Αυτή η απαίτηση που είναι καταγεγραμμένη στη συνθήκη της Λοζάννης το Ελληνικό κράτος και η ελληνική δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν και ως εκ τούτου καλά κάνουν τα ελληνικά δικαστήρια και η κυβέρνηση και επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί διαφορετικά καταστρατηγείται η συμφωνία της Λοζάννης. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να γίνει κατανοητή και από την Τουρκία εκτός αν θέλουν ν’ αλλάξουν τη συμφωνία αυτό όμως είναι θέμα διακρατικών σχέσεων».
Ο Τούρκος Πρέσβης στη Νομαρχία
Αμέσως μετά ο Τούρκος Πρέσβης επισκέφτηκε τον Νομάρχη Ξάνθης, στο γραφείο του όπου ακολούθησε μια ολιγόλεπτη συνάντηση. Δηλώσεις δεν έγιναν καθώς τηρήθηκε και από τους δύο το πρωτόκολλο που επιβάλλει κοινές δηλώσεις και ο Τούρκος Πρέσβης ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε δήλωση.
Έγιναν όμως όπως και με τον κ. Τάτση συμβολικές ανταλλαγές δώρων.
Ο Τούρκος Πρέσβης στο Δήμαρχος Ξάνθης
Τα…. διαπιστευτήριά του και στον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη έδωσε ο Τούρκος Πρέσβης. Οι δυο τους είχαν μια ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου και κατά το εθιμοτυπικό αντάλλαξαν δώρα. Ο κ. Δήμαρχος μετά τη συνάντηση δήλωσε:«Με χαρά δέχτηκα την επίσκεψη του Τούρκου Πρέσβη. Τον ενημέρωσα για την πόλη μας και έδειξε να γνωρίζει κάποια στοιχεία από την περιοχή, Ειδικότερα συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας με την Τουρκία τουρισμός και η οικονομία και νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια και κοινά σημεία ν’ αναπτυχθούν οι σχέσεις μας στους δυο αυτούς τομείς».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…