Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Σιωπηλή και πολύ σοβαρή απειλή η Ηπατίτιδα Β

Σιωπηλή και πολύ σοβαρή απειλή η Ηπατίτιδα Β

0

Μια πολύ σημαντική έρευνα πραγματοποιήθηκε το Β’ εξάμηνο του 2007 από το Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ξάνθης. Η έρευνα αφορά στη Συχνότητα της Ηπατίτιδας Β στον νομό Ξάνθης και διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 ατόμων απ’ όλες τις περιοχές του νομού. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι στο νομό μας η συχνότητα εμφάνισης της Ηπατίτιδας Β είναι σε διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο πανελλαδικό όρο! Ήτοι: 4,5% του γενικού πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή με τον ιό της Ηπατίτιδας Β, σε αντίθεση με τον μέσο πανελλαδικό όρο που είναι στο 2% !
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν από στοιχεία της αιμοδοσίας του νοσοκομείου για την τελευταία 5ετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που είχαν θετικό αυστραλιανό αντιγόνο (ιός της Ηπατίτιδας Β) δεν το γνώριζαν. Το γεγονός ότι η νόσος είναι ασυμπτωματική στα πρώτα στάδια και όταν παρουσιάζει συμπτώματα είναι συνήθως στα τελευταία στάδια την καθιστά σιωπηλή αλλά παράλληλα και σοβαρή απειλή για την υγεία!
Συνάντηση Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα Β
Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν ενδελεχώς από την Παθολόγο, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παθολογικού Τμήματος Γ.Ν. Ξάνθης, προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, κα Θεοδώρα Λεπτίδου – Κερεστετζή στην επιστημονική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής αλληλεγγύης ΟΤΑ στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ξάνθης, την Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Χρηστίδης, ο οποίος έκανε μια αναφορά στους στόχους του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας. Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2005 και ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της ευαισθητοποίηση και της ενημέρωσης του κοινού σε θέματα πρόληψης για την υγεία.
Στην εκδήλωση στην οποία ειρήσθω εν παρόδω η συμμετοχή του κοινού ήταν δυσανάλογη με την σπουδαιότητα του θέματος εκτός της κας Λεπτίδου μίλησε και ο Γαστρεντερολόγος κ. Κωνσταντίνος Μιμίδης, Καθηγητής του Δ.Π.Θ. ο οποίος αναφέρθηκε στην Πρόληψη και στην Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας Β.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…