Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Σαν… μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τροχόσπιτα

Σαν… μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τροχόσπιτα

0

Αποδέκτης καταγγελιών έχει γίνει η εφημερίδα μας από κατοίκους του οικισμού Λειβαδίτη που ανήκει στο Δήμο Σταυρούπολης. Οι καταγγελίες αφορούν τον αυθαίρετο «εποικισμό» από Ξανθιώτες!
Σαν… μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τροχόσπιτα στο Λειβαδίτη
Συγκεκριμένα ο Λειβαδίτης – ένα εποικιστικό χωριό που κατοικήθηκε αρχές της δεκαετίας του ’60 από 50 οικογένειες όταν με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Γεωργίας αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή κτίστηκαν σπίτια και δόθηκαν κίνητρα για να κατοικηθεί ο οικισμός – τείνει να γίνει χώρος ελεύθερου κάμπινγκ αφού σαν …μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τροχόσπιτα στον οικισμό τα οποία κατοικούνται τα Σαββατοκύριακα ή σε αργίες! Η ιστορία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια που κάποιος είτε κυνηγός είτε απλά …φυσιολάτρης εγκατέστησε το τροχόσπιτου πλάι στην κεντρική πελατεία του Λειβαδίτη. Μετά ως γνήσιος έλληνας προχώρησε σε …επεκτάσεις! Περιέφραξε το χώρο και έφτιαξε τουαλέτα. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει- όλες κι όλες 6 οικογένειες – αρχικά το ανέχτηκαν. Στη συνέχεια όμως και δεύτερο τροχόσπιτο ξεφύτρωσε πλάι σ’ αυτό …αλλά και ένα τρίτο στην εκκλησία τους! Με το ρυθμό που πηγαίνει το πράγμα φοβούνται ότι τους κάνουν κατάληψη και ενοχλούνται γι’ αυτό και διαμαρτύρονται.
Όπως είναι γνωστό είναι παράνομο το ελεύθερο κάμπινγκ αλλά να σημειώσουμε παράλληλα ότι και στον Λειβαδίτη λειτουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο η πολιτεία δημιούργησε και έκτοτε δεν μπήκε στον κόπο να διευθετήσει.
Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης ενημέρωσε την Αστυνομία
Οι μόνιμοι κάτοικοι μένουν σε σπίτια για τα οποία δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και παλαιότερα δούλευαν χωράφια – έσπερναν πατάτες – για τα οποία επίσης δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Όπως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης οι εκτάσεις γης μέσα στο χωριό είναι αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Γεωργίας η οποία καλείται να εξετάσει την νομιμότητα του θέματος. Ο ίδιος έγινε αποδέκτης καταγγελιών και ενημέρωσε την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης ώστε να προβεί στα νόμιμα.
Απ’ την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιτών κ. Σερεφιάς Διαμαντής έχει διαφορετική άποψη. Συμφωνεί μεν ότι από αισθητική άποψη είναι ενοχλητικό δύο τροχόσπιτα μες στην πλατεία και ένα στην εκκλησία αλλά σημειώνει ότι αυτοί που μένουν έχουν δεθεί με το χωριό και δεν βλάπτει και τόσο που κάνουν παρέα του λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους που οι περισσότεροι ασχολούνται με την κτηνοτροφία να τους κάνουν συντροφιά τις μοναχικές κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.
Διχασμός στους κατοίκους για τα τροχόσπιτα
Έτσι σε μια κοινωνία 6 οικογενειών και μόνο παρατηρείται το φαινόμενο άλλοι να διαμαρτύρονται και άλλοι να επιδιώκουν την συντροφιά των κατασκηνωτών! Γεγονός είναι ότι το θέμα αυτό διχάζει τους μόνιμους κάτοικους του Λειβαδίτη και δεν …θέλουν και πολλοί για να διχαστούν γιατί όπως μάθαμε ποτέ δεν ήταν και ιδιαίτερα μονιασμένοι!
Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε και μας το επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης στο χωριό Λειβαδίτης έχει αυξηθεί πολύ η επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια και τους καλοκαιρινούς αλλά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Τόσο η φύση με τους φημισμένους καταρράχτες αλλά και οι υποδομές που έχουν γίνει – Δασικό χωριό, καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου καταφύγιο Πολιτιστικού, ανακαίνιση σπιτιών- αποτελούν προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους Ξανθιώτες αλλά και τους επισκέπτες του νομού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα στον οικισμό λειτουργούν τρεις ταβέρνες! Αυτό βέβαια είναι πολύ θετικό όμως δεν δικαιολογεί και τον αυθαίρετο εποικισμό, διότι έτσι υποβαθμίζεται τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και οι προοπτικές ανάπτυξης του Λειβαδίτη.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …