Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πρότυπο ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς

Πρότυπο ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς

0

Μια τιμητική επιβράβευση για την κοινωνική της προσφορά έχει στο ενεργητικό της από την Παρασκευή 6 Ιουνίου η κα Μαργαριτοπούλου Χαρίκλεια , γνωστή στην τοπική κοινωνία για την δράση της μέσα από τον Ερυθρό Σταυρό, τον Εθελοντισμό αλλά και από άλλους συλλόγους (Λύκειο Ελληνίδων, Σοροπτισμιστικός, Οδοντιατρικός ) όπου ήταν ιδρυτικό και διοικητικό μέλος. Στην κα Μαργαριτοπούλου μαζί με την κα Αλεξάνδρα Λαλακίδου – Πετρίδου από το Νομό Δράμας, που διετέλεσε δημοτική και τώρα νομαρχιακή σύμβουλος και την κα Μαργαρίτα Βλάση από το Νομό Καβάλας, δημοτική σύμβουλος, απονεμήθηκε το βραβείο «ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΖΕΡΒΑ». Το βραβείο αυτό έχει θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κ. Κων/νου Τάτση, και απονέμεται για 4η συνεχή χρονιά.
Η θεσμοθέτησή του εντάσσεται στο πλαίσιο – όπως υπογράμμισε ο κ. Τάτσης – ενδυνάμωσης των θεσμών των αρχών και του αξιακού συστήματος που διέπουν πάντα την ελληνική κοινωνία Ο θεσμός έχει ως στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της μνήμης της αυτοθυσίας της γενναίας μάνας, αλλά και την ανάδειξη της προσφοράς της γυναίκας στη σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία.: «Πρέπει να αναδεικνύουμε τα πρότυπα αυτά όπου κορυφώνεται η μητρική αγάπη με μια αυτοθυσία. Η μάνα καθημερινά θυσιάζεται. Όλη της η ζωή είναι μια συνεχής αυτοθυσία. Αυτό το πρότυπο πρέπει να αναδείξουμε για να αναστρέψουμε αυτό τον κατήφορο των αξιών που χαρακτηρίζει την εποχή μας», δήλωσε ο κ. Τάτσης.
Να σημειώσουμε ότι η Γιαννούλα Ζέρβα ήταν μια 23χρονη μάνα 2 παιδιών στην Πέρνη Καβάλας που δεν δίστασε να πέσει στις φλόγες για να σώσει το παιδί της πριν 10 χρόνια χάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη ζωή της.
«Αυτοσκοπός της προσφοράς μου δεν ήταν ποτέ ένα βραβείο. Οτιδήποτε κάνεις το κάνεις γιατί θέλεις προσφέρεις στα κοινά. Με τον εθελοντισμό δίνεις από την ανάγκη της ανιδιοτελούς προσφοράς, δεν το κάνεις για ανταπόδοση. Μια επιβράβευση όμως είναι τιμητική και συγκινητική ιδιαίτερα αυτή γιατί αφορούσε μια γυναίκα που θυσιάστηκε! Όταν είσαι μάνα είναι το μεγαλύτερο αξίωμα», δήλωσε στο Έ» η κα Μαργαριτοπούλου.
Η εκδήλωση απονομής των βραβείων η οποία γινόταν τα προηγούμενα χρόνια σε Καβάλα – Δράμα – Ξάνθη – πραγματοποιήθηκε φέτος στην Πέρνη μετά από αίτημα των κατοίκων της Πέρνης και ήταν ιδιαίτερα συγκινητική καθώς ήταν εκεί συγγενείς της και ήταν ένα μνημόσυνο στην Γιαννούλα Ζέρβα. Παρευρέθηκε η βουλευτής Β’ Αθηνών κα Κατερίνα Παπακώστα, θρησκευτικές και αστυνομικές αρχές, ο Νομάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής, ο Αντινομάρχης Ξάνθης κ. Δημήτρης Παναγιωτάκης, η Aντιδήμαρχος Χρυσούπολης κα Αναστασία Μερσίνογλου-Δομινάρη και πλήθος κόσμου.
Ο Υπερνομάρχης κ. Κωνωνσταντίνος Τάτσης, προλογίζοντας την εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι πραγματικά πολύ συγκινημένος, αλλά ταυτόχρονα πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο χωριό όπου έζησε η γενναία μάνα. Τα προηγούμενα χρόνια διαλέγαμε τις πόλεις Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη για αυτή την απονομή και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις εκδηλώσεις εκείνες, πρέπει να ομολογήσω ότι είχαν δίκιο όταν ήρθαν στο γραφείο μου και μου προτείνανε η φετινή απονομή να γίνει στην Πέρνη. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα ο θεσμός αυτός πρέπει να έχει έδρα το χωριό Πέρνη Καβάλας, και όλοι μαζί πρέπει να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα πλαισιώνουμε και θα προβάλλουμε αυτό το θεσμό, έτσι ώστε να μείνει αναλλοίωτος στο χρόνο. Όχι μόνο γιατί η Γιαννούλα Ζέρβα θυσιάστηκε για τα παιδιά της, κάτι που νομίζω ότι κάθε ελληνίδα μάνα θα έκανε, αλλά γιατί στη σύγχρονη κοινωνία όπου ο θεσμός της οικογένειας βομβαρδίζεται από κάθε είδους δήθεν εκσυγχρονιστικών και μοντέρνων αντιλήψεων, η φιγούρα της Ελληνίδας μάνας, αποτελεί όπλο θωράκισης και αντίστασης σε όλους αυτούς που απαξιώνουν το πολύτιμο ρόλο της οικογένειας».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…