Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πρωτοπορεί με Ανακύκλωση ο Δήμος Σταυρούπολης

Πρωτοπορεί με Ανακύκλωση ο Δήμος Σταυρούπολης

0

Πρωτοπορεί ο Δήμος Σταυρούπολης αφού είναι ο πρώτος δήμος στην Περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης που έχει εντάξει στο σχεδιασμό του και άμεσα θα υλοποιήσει – ξεκινά από 1η Μαρτίου – πρόγραμμα ανακύκλωσης σε πρώτη φάση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συσσωρευτών και αργότερα μπαζών και φυτικών αποβλήτων. Ήδη ο Δήμαρχος Σταυρούπολης μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου του, έχει υπογράψει την προηγούμενη Παρασκευή σύμβαση με την εταιρία «Ανακύκλωση Α.Ε», η οποία θα αναλάβει την ανακύκλωση στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο, στο Ξυλοκάρβουνο του Δρυμού. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης, ο δήμος προβαίνει σ’ αυτή την ενέργεια όχι κινούμενος από «πολικούς λόγους» αλλά με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και την οικολογική του ευαισθητοποίηση, καθώς αποτελεί κύριο άξονα του προγράμματος της δημοτικής αρχής η τουριστική ανάπτυξη και όπως είναι εύλογο τουριστική ανάπτυξη και η απογοητευτική εικόνα, που είναι συνήθης στην περιοχή, των πεταμένων παντός τύπου υλικών ανεξέλεγκτα σε όχθες και σε ρέματα δεν συμβαδίζουν!
Ανακύκλωση στη Σταυρούπολη
Παράλληλα όπως μας πληροφορεί ο κ. Καρασακαλίδης αυτή την πρωτοβουλία προτίθενται να την επεκτείνουν και στους όμορους δήμους Παρανεστίου Ορεινού, απ’ όπου θα συλλέγονται και απ’ αυτούς συσκευές και θα ανακυκλώνονται στο χώρο του Ξυλοκάρβουνου. Επίσης στα σχέδια του Δήμου είναι και η διεύρυνση της ανακύκλωσης και στους συσσωρευτές και για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί μικρές μπαταρίες οικιακής χρήσεις σε 7 χώρους.
Πολύ σύντομα δε σε συνεργασία μ’ άλλους δήμους προωθείται η δημιουργία ενός Κέντρου για τα απόβλητα από τα μπάζα όπου θα γίνεται ανακύκλωση των μπαζών αλλά σε άλλο χώρο που δεν έχει οριστεί ακόμη καθώς αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ του πλαισίου νόμου. Για το λόγο αυτό τον επόμενο χρόνο ο Δήμος θα εφοδιαστεί με κάδους κομποστοποίησης που θα τοποθετήσει σ’ όλους του μεγάλους οικισμούς έτσι ώστε να γίνεται εκμετάλλευση αυτών των αποβλήτων.
Καρασακαλίδης: «Είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση που μας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, είτε είναι τα οργανικά απόβλητα είτε τα φυτικά (κομποστοποίηση)». Δεν μπορεί να αναπτύσσεις τον τουρισμό και να βρίθει ο τόπος από σκουπίδια! Με το πρόγραμμα ανακύκλωση στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε πρώτη φάση ο δήμος απαλλάσσεται απ’ αυτά τα υλικά που είναι πετάγονται ανεξέλεγκτα σε όχθες και σε ρέματα και επιβαρύνουν το περιβάλλον προκαλώντας ρύπανση».
Αναφορικά δε με την ανακύκλωση στα οικιακά απορρίμματα ο κ. Καρασακλίδης σημείωσε ότι αυτή έχει σχέση και συνάρτηση από το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΜΑΘ.
«Μπλε κάδοι» στην Περιφέρεια
Παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.), υπό την προεδρία του προέδρου και δημάρχου Κομοτηναίων Δημήτρη Κοτσάκη και τη συμμετοχή των δημάρχων των πρωτευουσών των νομών της περιφέρειας αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από τον κ. Κοτσάκη ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης να ξεκινήσει η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας με τους «μπλε κάδους» σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ υπεγράφη το χρησιδάνειο μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και προχωρά πλέον η σύναψη της συμφωνίας με την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία αναλαμβάνει να κατασκευάσει τα δύο κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Δράμα και στην Αλεξανδρούπολη, που ήταν έτοιμα από άποψη περιβαλλοντικών μελετών και να προχωρήσει εθελοντικά η ανακύκλωση σε όσους Δήμους επιθυμούν να συμμετέχουν στο σύστημα της ανακύκλωσης.
Τι άλλα νέα από τον δήμο Σταυρούπολης;
Έργο οδοποιίας: Όπως πληροφορηθήκαμε ήδη έχει βγει η προκήρυξη του δρόμου της Μυρτούσας που είναι ο πιο απόμακρος οικισμός του Δήμου και του νομού Ξάνθης (προς τον νομό Δράμας) και τώρα οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από το οδικό δίκτυο που συνδέεται με την Πτελέα από τον δήμο Νικηφόρου. Πρόκειται για σημαντικό έργο που θα δώσει νέα πνοή στον μικρό οικισμό.
Επίσης προχωράει κανονικά η διάσπαση της Δημοτικής επιχείρησης όπως προβλέπει ο Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ έχει δρομολογηθεί ο εφοδιασμός μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου με τροχοφόρα οχήματα( αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικούς, εκσκαπτικά μηχανήματα κ.λ.π.)
Έργα ύδρευσης:Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε έργα ύδρευσης: Δημοπρατούνται έργα δεξαμενών και συνδέσεων με εσωτερικά δίκτυα των οικισμών, καλλιέργειες πηγών, περίφραξη κ.λ.π.
Έργα πολιτιστικά:Στον πολιτιστικό τομέα δημιουργούνται κάποιες υποδομές που αφορούν στους μουσειακούς χώρους με στόχο να τους καταστήσουν λειτουργικούς και δικτυωμένους. Όπως είναι γνωστό λειτουργεί το Μουσείο Λαογραφίας στην Σταυρούπολη, ενώ απομένει ο προαύλειος χώρος για να ολοκληρωθεί το Σπίτι του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή στο Νεοχώρι. Σύντομα θα λειτουργήσει Μουσείο Δαντέλας στα Κομνηνά, Χαρτών, παλιών εγγράφων και παλιών φωτογραφιών στο Δαφνώνα και Αντιγράφων από τους αρχαιολογικούς χώρους στη Σταυρούπολη.
Όσον αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου που θα εφαρμοστεί την επόμενη δεκαετία ολοκληρώνεται η διαβούλευση και θα ανακοινωθεί σε ημερίδα (22 Φεβρουαρίου) που θα διοργανώσει ο δήμος προς ενημέρωση των δημοτών αλλά και των ιδιωτών επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τόπο.
Καλά πληροφορημένες πηγές του «Ε» κάνουν λόγο για μια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα του Δήμου με ιδιώτες επιχειρηματίες για
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες που έχουν σχέση με τη δημιουργία Ενεργειακού Πάρκου με ανεμογεννήτριες – ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα στην περιοχή – στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ), Φωτοβολταϊκό πάρκο και ένα μικρό υδροηλεκτρικό. Αυτά όμως δεν ανακοινώθηκαν επίσημα καθώς είναι σε πρώιμο στάδιο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …