Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πρώτη έγκριση που οδηγεί στη δικαίωση

Πρώτη έγκριση που οδηγεί στη δικαίωση

0

Η περιβαλλοντολογική μελέτη του μεγαλύτερου έργου στο Νομό Ξάνθης, του αρδευτικού, εγκρίθηκε ομόφωνα παρά τις ‘κόντρες’ και τις πικρίες που εκφράστηκαν ενώ δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις που οδήγησαν σε αναλυτική αναφορά πολλών στοιχείων της μελέτης απ’ το Νομάρχη Ξάνθης.
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008 στις 19.30΄ πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας με τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση του Νομάρχη Γ. Παυλίδη για το συνέδριο που θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο στην Ξάνθη για την καταγραφή της κατάστασης, την αποκατάσταση και την ολοκληρωμένη προστασία γι το μέλλον της Λίμνης Βιστονίδας σε συνεργασία με την εφημερίδα ‘Καθημερινή’ και τον τηλεοπτικό σταθμό ‘Σκάϊ’. Μετά από πρόταση του Νομάρχη ορίστηκε πενταμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν απ’ την συμπολίτευση οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κύριοι Καρβουνίδης και Δημαρχόπουλος, απ’ την αντιπολίτευση ο κ. Πετρίδης ως τακτικά μέλη και δυο υπάλληλοι της Νομαρχίας. Το συνέδριο θα έχει θέμα ‘Λίμνη Βιστονίδα: Καταγραφή της κατάστασης, αποκατάσταση και ολοκληρωμένη προστασία για το μέλλον’ και όπως ενημέρωσε ο κ. Παυλίδης, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεδομένου του ενδιαφέροντος που έδειξε στην προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή. Συνδιοργανωτές θα είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλοι φορείς και θα συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις. Ημερομηνίες διεξαγωγής είναι η 19η – 20η Σεπτεμβρίου 2008.
Το μεγάλο αρδευτικό των 300 εκατομμυρίων ευρώ
Το πρώτο θέμα που μονοπώλησε τη συνεδρίαση αφορούσε στην έγκριση απ’ το σώμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής για την αποκατάσταση των υπόγειων
υδροφορέων (Νομός Ξάνθης)» που εισηγήθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης.
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης: «έχουμε σήμερα τη χαρά, ένα έργο όνειρο και όραμα, για το οποίο δίνεται η μάχη από το 1999 ώστε να πειστούν κατ’ αρχήν οι αρμόδιοι, ότι είναι αναγκαίο, υλοποιήσιμο, περιβαλλοντικό και σύγχρονο, μετά από πολλούς αγώνες, δεκάδες ταξίδια στην Αθήνα, μακρού χρόνου συνεργασίες σε πολλά επίπεδα, να έρχεται στην τελική ευθεία για υλοποίηση. Για μια ακόμη φορά αυτοί που δεν είχαν τη δύναμη της ψυχής να πιστέψουν σε ένα μεγάλο και καθοριστικό όραμα για την Ξάνθη ή που έθεταν άλλα συμφέροντα μπροστά από το αληθινό συμφέρον της αγροτικής και τοπικής οικονομίας του Νομού και οι πολύμορφες Κασσάνδρες διαψεύδονται. Μπαίνουμε στη διαδικασία υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου που έγινε στην Ξάνθη και χαιρόμαστε γιατί μετά την αρχική ιδέα, πολλή δουλειά και μετά από πολύχρονους δικούς μας αγώνες από το 1999, μετά την πρώτη ένταξη της μελέτης το 2003, ανέλαβε απ’ το 2004 τη σκυτάλη ως Υφυπουργός κατ’ αρχήν και ως Υπουργός τώρα ο κ. Κοντός, που έχει κάθε λόγο, ως Ξανθιώτης, να στηρίζει το έργο. Εμείς είμαστε εδώ, θέλουμε τη συνολική υλοποίηση του έργου, το μεγαλύτερο δυνατό ξεκίνημα με τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ, όπως και περιμένουμε να γίνει». Στη συνέχεια ο Νομάρχης αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία της μελέτης που αναδεικνύουν την σημαντικότητα του έργου καθώς και σε μια μικρή ιστορική αναδρομή των προσπαθειών που έγιναν για να φτάσει στο σημερινό σημείο.
Στη μελέτη όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη γνωμοδότηση του αρμόδιου Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας αναφέρονται: «η μελέτη αναφέρεται στην κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στον κάμπο της Ξάνθης για την άρδευση 305.000 στρεμμάτων.
Το έργο στοχεύει αφενός στην αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων, οι οποίοι εμφανίζουν ταπείνωση της στάθμης και υποβάθμισης της ποιότητας τους, λόγω υφαλμύρωσης, με την σταδιακή κατάργηση των αρδευτικών γεωτρήσεων και αφετέρου στη στήριξη και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.
Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπιφύλακτα περιβαλλοντικό εναρμονιζόμενο πλήρως με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ, η οποία τονίζει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να προστατεύσουν, αναβαθμίσουν και αποκαταστήσουν όλα τα συστήματα νερών διασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ άντλησης και ανατροφοδοσίας των υπόγειων υδάτων με στόχο την επίτευξη της καλής τους κατάστασης. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια τάση, όσον αφορά την διαχείριση των υδάτων, προσανατολίζεται πλέον στην αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, με την κατασκευή ταμιευτήρων και την εκμετάλλευση τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην άρδευση.
Αν και η αρχική ιδέα ήταν και η άρδευση του κάμπου του νομού Ροδόπης από τα νερά του Νέστου, εντούτοις η προκαταρκτική μελέτη κατέδειξε ότι το νερό του Νέστου επαρκή οριακά για την άρδευση του κάμπου της Ξάνθης…. Έτσι εγκαταλείφθηκε η αρχική ιδέα και η μελέτη περιορίστηκε στην μεταφορά νερού για άρδευση μόνον της πεδιάδας του νομού Ξάνθης. Αντικείμενο λοιπόν της παρούσας μελέτης αποτελούν μόνο τα έργα του νομού Ξάνθης».
Για τις ετήσιες ανάγκες και τις ποσότητες υδάτων αναφέρθηκε: «οι ετήσιες ανάγκες σε νερό για την άρδευση του κάμπου της Ξάνθης ανέρχονται σε 118,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και αυτά εξασφαλίζονται από τις ποσότητες, που διέρχονται το φράγμα Πλατανόβρυσης συν τις θερινές εισροές από Πλατανόβρυση μέχρι το φράγμα Τοξοτών. Επιπλέον των παραπάνω ποσοτήτων η ΔΕΗ υποχρεούται να αφήνει οικολογική παροχή της τάξης των 6 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο για την διατήρηση των οικοσυστημάτων στο Δέλτα. Έτσι στο φράγμα Τοξοτών οι απαιτούμενες ποσότητες νερού ανέρχονται σε 320,7 εκ. κ.μ. το έτος».
Κλείνοντας η γνωμοδότηση αναφέρει: «προκρίθηκε η λύση της αξιοποίησης των νερών του Νέστου γιατί λύνει το πρόβλημα άμεσα για το μεγαλύτερο ποσοστό των αρδευόμενων πεδινών εκτάσεων του νομού και δεν απαιτεί την κατασκευή πολλών φραγμάτων.
Σημειώνεται ότι δεν γίνεται καμία επέμβαση σε προστατευόμενες περιοχές και ότι οι περιοχές αυτές, όπου υπάρχουν καλλιέργειες, θα συνεχίσουν να αρδεύονται με τις υφιστάμενες γεωτρήσεις.
Τα βασικά έργα – έργα υδροληψία, ενδιάμεσες δεξαμενές, ανοικτοί αγωγοί, κεντρικοί αγωγοί, αντλιοστάσια κλπ – με αφετηρία την υφιστάμενη προσαγωγό διώρυγα του δικτύου Θαλασσιάς – Κρεμαστής και διακλαδώσεις προς την πεδιάδα του νομού φθάνουν ως τον Πολύσιτο, το Σέλινο, την Ποταμιά, τη Μάνδρα, τα Άβδηρα, το Μυρωδάτο, τα Μάγγανα, το Δασοχώρι.
Όσον αφορά τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις εντοπίζονται μόνον κατά την κατασκευή των έργων και εκτιμάται ότι είναι αμελητέες και αναστρέψιμες, εντοπίζονται δε στην φάση εκτέλεσης και μόνον των χωματουργικώ&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…