Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Προτάσεις και σχέδια για το μέλλον του Δήμου Ξάνθης

Προτάσεις και σχέδια για το μέλλον του Δήμου Ξάνθης

0

Στην εξ αναβολής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου 2008-2010 κι όπως απεδείχθη η αντιπολίτευση αυτή τη φορά που την παρακολούθησε, ήταν έτοιμη αφού έκρινε το σχέδιο αλλά κατέθεσε και τις προτάσεις της ενώ τελικά το καταψήφισε στην συντριπτική της πλειοψηφία.
Την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008 στις 17.00’ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο όπως είχε ορισθεί στην τελευταία τακτική συνεδρίαση που ως γνωστόν σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε απ’ την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου αφού πρώτα ζήτησε την αναβολή της λόγω μικρού χρόνου απ’ την παράδοση του σχεδίου. Τελικά το σχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μετά την δεύτερη παρουσίασή του στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρουσίαση, διαβούλευση, σχεδιασμός
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που υποχρεώνουν δήμους όπως αυτός της Ξάνθης να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο καθώς και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων αλλά και λειτουργίας της διεπιστημονικής μελετητικής ομάδας που εργάσθηκε.
Ο Δήμος Ξάνθης ανέθεσε στην εταιρία Ενέργεια – Περιβάλλον – Ανάπτυξη (ΕΠΑ) της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Ξάνθης (ΤΕΔΚ) την μελέτη των προτάσεων και των δεδομένων που οδήγησαν στην πρόταση που κατατέθηκε και αποτελεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για τα έτη 2008- 2010. Η μελετητική ομάδα αποτελείται όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος από υπηρεσιακούς παράγοντες τμημάτων του Δήμου ενώ την εποπτεία την είχε ο Δήμος Ξάνθης. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν συλλέχθηκαν απ’ την στατιστική υπηρεσία αλλά και από ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν σε όλες τις διοικήσεις και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, προβλέπεται η κατάθεση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και παρουσίασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο καλείται να το ψηφίσει κι εν συνεχεία η δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον για δυο εβδομάδες. Το σχέδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα γίνονται συζητήσεις και παρουσιάσεις και από άλλα μέσα όπως το δημοτικό ραδιόφωνο δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες κατά το συγκεκριμένο διάστημα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στα πλαίσια των αξόνων που έχουν ορισθεί, για κάθε υπηρεσία και νομικό πρόσωπο του Δήμου.
Όλες οι προτάσεις και οι τυχόν παρατηρήσεις συλλέγονται και αφού αξιολογηθούν, εντάσσονται στο σχέδιο και καταρτίζεται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου που κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο που καλείται να το ψηφίσει.
Εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον και τέσσερις άξονες
Όπως παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο απ’ τα μέλη της ΕΠΑ, αναφέρεται στο εξωτερικό περιβάλλον του Δήμου που αφορά σε ό,τι έχει σχέση με έργα και δράσεις και στο Εσωτερικό περιβάλλον που αφορά στις Διοικητικές του υπηρεσίες και την λειτουργία του ως οργανισμός.
Η παρουσίαση περιελάμβανε αναλυτική αναφορά σε κάθε τομέα χωριστά και στους τέσσερις άξονες στους οποίους έχουν χωριστεί οι τομείς:
1. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής
2. Παιδεία – αθλητισμός- Πολιτισμός
3. Τοπική Οικονομία και απασχόληση
4. Βελτίωση της διοίκησης του Δήμου
Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπονται η συνέχιση των περισσοτέρων δράσεων του Δήμου καθώς και η διατήρηση θεσμών και δραστηριοτήτων που επιτυχημένα διοργανώνονται επί σειρά ετών. Τα έργα που προγραμματίζονται κινούνται στη λογική του γνωστού σχεδιασμού ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνέχιση λειτουργίας των υποδομών αλλά και η τήρηση των νόμων για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού. Η ανάπτυξη του Δήμου αποτελεί έναν απ’ τους πρώτους στόχους του σχεδίου και προτείνονται δράσεις και κινήσεις για την επίτευξή του μέσω διαφόρων τομέων ενώ και η αύξηση της επισκεψιμότητας αποτελεί κύριο στόχο.
Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο προτείνεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία ομάδας προγραμματισμού για τον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων του Δήμου ενώ προτάσεις υπάρχουν και για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων του.
Χ. Πούλιος: ‘Ωραιοποιημένο, στρογγυλεμένο και μάλλον μη υλοποιήσιμο’
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος ξεκινώντας την τοποθέτησή του επί του Επιχειρησιακού Σχεδίου τόνισε ότι πρόκειται για ό,τι πιο σημαντικό έχει κάνει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Αναφερόμενος στην συντακτική ομάδα είπε ότι το γεγονός ότι αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες εντός του Δήμου μπορεί να έχει πλεονεκτήματα αλλά δε στερείται και μειονεκτημάτων όπως οι ενδεχόμενες ηθικές αναστολές λόγω εξάρτησης απ’ τον Δήμο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: « γίνεται προσπάθεια αλλού να υπάρχουν προτάσεις κι αλλού να στρογγυλέψουμε λίγο τα πράγματα».
Στην επί της ουσίας συζήτηση, το πρώτο που ανέφερε ο κ. Πούλιος είναι ότι η ερώτηση που πρέπει να γίνει πριν την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου είναι τι δήμο θέλουμε και τι πόλη σχεδιάζουμε. Για τον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου ανέφερε ότι θα κληθεί να το υλοποιήσει σταδιακά ο Δήμος και τόνισε ότι πρόκειται για πολύ κρίσιμο σημείο αυτό που αφορά ποια θα γίνουν πρώτα καθώς και να πεισθούν οι πολίτες ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Στρογγυλεύει πολλά πράγματα όπως είπε ο κ. Πούλιος και συνέχισε με τις επί μέρους παρατηρήσεις στα θέματα αναλυτικά καταθέτοντας τον προβληματισμό του για ζητήματα όπως η αναγκαιότητα εγκατάστασης του Δημαρχείου στο κέντρο, τα περιφερειακά πάρκινγκ και η σύνδεσή τους με το κέντρο, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στην Ξάνθη. Για τον τουρισμό ο κ. Πούλιος ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλοι πόλοι έλξης στην πόλη, κάτι εναλλακτικό απ’ τις υπάρχουσες προτάσεις όπως οι οικισμοί πάνω απ’ τα Κιμμέρια αλλά και σημεία για προσέλκυση ποδηλατών.
Ο κ. Πούλιος αναφέρθηκε αναλυτικά σε κομβικά σημεία του επιχειρησιακού σχεδίου καταθέτοντας τις απόψεις και προτάσεις της παράταξης για θέματα όπως τα μεγάλα έργα, η κυκλοφοριακή μελέτη αλλά και τα σχολικά κτίρια.
Τοποθέτηση έκανε ο Σ. Μελισσόπουλος που αναφέρθηκε στα σημεία του σχεδίου που αφορούν τον πολιτισμό αλλά και τον ΧΑΔΑ στην περιοχή Πέρα αμπέλια, την ΔΕΥΑΞ και τον σχεδιασμό για τα Κιμμέρια.
Η παράταξη ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ καταψήφισε το Επιχειρησιακό Σχέδιο γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χ. Πούλιος: «είναι ωραιοποιημένο και αμφισβητούμε τη δυνατότητα υλοποίησής του ενώ συμβάλλουμε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωσή του».
Ν. Ανταμπούφης: ‘Δεν ερωτήθηκαν οι δημότες’
Ο επικεφαλής της παράταξης ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ Ν. Ανταμπούφης αναφέρθηκε σε κάποια σ&#96

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …