Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πολιτικό πόκερ σε βάρος των καπνοπαραγωγών;

Πολιτικό πόκερ σε βάρος των καπνοπαραγωγών;

0

Κοντός: «Κατηγορώ το ΠΑΣΟΚ»
Υπάρχει ένα θολό τοπίο γύρω από το θέμα για το τι πέτυχε τελικά η χώρα μας και προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός για το καπνό στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των 27 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προς αποσαφήνιση: Απ’ την μια έχουμε τον υπουργό που δηλώνει και στο «Ε» ότι τελικά πέτυχε μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις όχι μόνο να τεθεί το θέμα που είχε αρχικά αποκλειστεί από τη συζήτηση και αυτό το επιβεβαιώνει σε δήλωσή της η Επίτροπος κα Μπόελ σύμφωνα με την οποία το θέμα του καπνού έρχεται κατ’ εξαίρεσιν, αλλά και να αποδοθεί άμεσα ένα 20% επιπλέον στους καπνοκαλλιεργητές – κονδύλια που θα μεταφέρονταν μετά το 2009 στο Β’ πυλώνα όπως είναι αποφασιστεί το 2004.
Το δε υπόλοιπο 30% (δηλώσεις Κοντού) που τελικά μεταφέρεται στο Β’ πυλώνα να αποδοθεί και αυτό στους καπνοπαραγωγούς μέσα από προγράμματα (σχέδια βελτίωσης κ.λ.π.). Δεν ξεκαθαρίστηκε αν το 20% θα αποδοθεί από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ούτε αν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ούτε με ποια κριτήρια και διαδικασίες θα αποδοθεί ούτε το χρονικό διάγραμμα, ούτε αν θα το πάρουν όλοι ανεξαιρέτως! Απ’ την άλλη οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης δηλώνουν ότι είναι ένα θετικό βήμα αλλά και αυτοί κρατούν μικρό καλάθι για τα προγράμματα ιδιαίτερα για τα σχέδια βελτίωσης που αδυνατούν να μπουν οι μικροκαλλιεργητές που είναι και η πλειοψηφία στον νομό μας.
Το ΠΑΣΟΚ μιλάει «για αλχημείες Κοντού»
Απ’ τη δε αντίπερα όχθη το ΠΑΣΟΚ μιλάει για αλχημείες του κ. Κοντού. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. υπουργός με λογιστικές αλχημείες συνεχίζει την προσπάθεια παραπλάνησης των καπνοπαραγωγών, συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς για τους καπνοπαραγωγούς, με την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περικόπτεται μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεών τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν διάφορες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης». Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης απαντά με ειρωνικό τρόπο: « …αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει εκ μέρους των καπνοπαραγωγών του Νομού Ξάνθης, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον συντοπίτη μας υπουργό κ. Α. Κοντό, για την "μάχη" που έδωσαν στην Ε.Ε. για να μην περικοπούν οι επιδοτήσεις κατά 50%…, που για ακόμη μια φορά είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τις διαπραγματεύσεις του 2004».
Το ίδιο αναφέρει και στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Μάντατζη.
Κοντός: «Κατηγορώ το ΠΑΣΟΚ»
«Κατηγορώ» απηύθυνε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Κοντός μετά απ’ αυτές τις δηλώσεις επικεντρώνοντας το θέμα σε μικροκομματική σκοπιμότητα.
Συμπερασματικά: Είναι προφανές το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται απ’ την μεριά των πολιτικών ιδιαίτερα σε μια περίοδο με εμφανή τα προεκλογικά χαρακτηριστικά αλλά αυτό που είναι ανεπίτρεπτο είναι ότι αυτό παίζεται στην πλάτη των καπνοπαραγωγών που αγωνιούν για το μέλλον τους.
Αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις δημιουργούν μια αμφίσημη κατάσταση, επιτείνοντας την αβεβαιότητά τους Για το λόγο αυτό ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πουν ποια είναι ακριβώς η κατάσταση πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επέστρεψαν με το διεθνές βραβείο από τη Ρώμη

Επέστρεψε από τη …