Πόλη με τα …χιλιάδες αδέσποτα!

0

Μια πορεία… από αγέλη σκύλων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία κατευθυνόμενη προς το Δικαστήριο. Δεν προκλήθηκαν επεισόδια παρά μόνο …πρόκληση φόβου των περαστικών που έσπευσαν να καταγγείλουν το γεγονός στην εφημερίδα μας και να διαμαρτυρηθούν για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας από την πληθώρα των αδέσποτων που κυκλοφορούν που μερικά απ’ αυτά είναι επιθετικά (έχουν σημειωθεί κατά καιρούς επιθέσεις κατά περαστικών και τραυματισμοί).
Πόλη με τα …χιλιάδες αδέσποτα!
Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσος Θεοδωρίδης, αδυνατώντας να κάνει οτιδήποτε παρά μόνο να στείλει το συνεργείο των τριών ατόμων που διαθέτει η υπηρεσία να μαζέψουν τα εν λόγω αδέσποτα και να τα μεταφέρουν στο κυνοκομείο του Δήμου που βρίσκεται πίσω από το Εργοστάσιο Ζάχαρης. Παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των αδέσποτων που κυκλοφορούν μέσα στην πόλη, επισημαίνει όμως ότι τα περισσότερα απ’ αυτά είναι στειρωμένα, γεγονός που σημαίνει ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον δήμο σε συνεργασία με τον φιλοζωικό σύλλογο «ΣΩΖΩ» ώστε να ελεγχθεί η αναπαραγωγή και ως ένα βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί, αναπαραγωγή, που σημειωτέον είναι ταχύτατη αφού μία θηλυκιά γεννά 2 – 3 – φορές το χρόνο από 6 κουτάβια μέσο όρο. Έχει υπολογιστεί ότι αυτά τα κουτάβια σε 7 χρόνια θα φτάσουν τον ιλιγγιώδη αριθμό των …67.000!
Ο κ. Θεοδωρίδης επιπρόσθετα σημειώνει ότι η κατάσταση θα ελεγχθεί όταν κατασκευαστεί απέναντι από την ΣΕΚΑΠ το νέο κυνοκομείο που είναι στο στάδιο της μελέτης και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 75 – 85 σκυλιά, σε σχέση με το υπάρχον που φιλοξενεί μόνο 25 – 30 τα οποία περιθάλπουν 4 κτηνίατροι.
Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία η οποία υπαγορεύεται από το σχετικό νόμο έχει ως εξής. Τα αδέσποτα μεταφέρονται στο κυνοκομείο. Εκεί εξετάζονται από τους κτηνιάτρους, τους γίνονται εμβόλια για ασθένειες και στην συνέχεια στειρώνονται. Κατόπιν κρατούνται μέχρι 20 – 25 ημέρες όπως ορίζει ο νόμος και μεταφέρονται στο σημείο που ανεβρέθηκαν και απελευθερώνονται.
Φιλόζωοι οι Ξανθιώτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «ΣΩΖΩ» κα Σοφία Ζλάτκου επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν συναντάται μόνο στην πόλη μας αλλά σ’ όλες τις πόλεις της χώρας και του εξωτερικού. Ότι γενικά οι Ξανθιώτες είναι ευαισθητοποιημένοι και φιλόζωοι και αυτό το αποδεικνύουν με τη συμμετοχή τους στο Bazar που διοργανώνει ο σύλλογος όπου πολλοί είναι αυτοί που υιοθετούν κουτάβια. Επίσης επισημαίνει ότι απ’ τη στιγμή που τα σκυλιά είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα δεν υπάρχει πρόβλημα και όταν υπάρχει καταγγελία για επιθετικά σκυλιά αυτά εντοπίζονται, εξετάζονται και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο τους γίνεται ευθανασία.
Η κα Ζλάτκου προσθέτει ότι χρειάζονται καλύτερες υποδομές, όπου τα ζώα θα περιθάλπονται και απευθύνει έκκληση στα φιλόζωα αισθήματα των Ξανθιωτών να μην παρατούν τα ζώα τους και να υιοθετούν μικρά κουταβάκια γιατί ως γνωστόν ο σκύλος ήταν από την προϊστορική εποχή (βλ. Οδύσσεια – Άργος ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα)ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …