Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ποιοτικές υπηρεσίες με φροντίδα για το περιβάλλον

Ποιοτικές υπηρεσίες με φροντίδα για το περιβάλλον

0

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008, στις 18:30’, στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» της πόλης μας ημερίδα του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ξάνθης , σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Νομαρχία Ξάνθης. Τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν από την μία ο θεσμός του παραδοσιακού κρεοπωλείου, ως μικρομεσαία επιχείρηση και η Κοινοτική Νομοθεσία που διέπει την αγορά τροφίμων, και συγκεκριμένα του κρέατος και από την άλλη το περιβάλλον και η διαχείριση των ζωικών αποβλήτων. Ομιλητής της πρώτης θεματικής ενότητας ήταν ο Κτηνίατρος – Μικροβιολόγος Τροφίμων και Αρχίατρος Ε. Α. στο 424 Γ. Σ. Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Κασαλιάς, ενώ στην δεύτερη ο Κτηνίατρος – Υγιεινολόγος Τροφίμων και Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης, κ. Σάββας Μιχαήλ.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, με επιστολή που διάβασε εκπρόσωπός του, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό. Στην επιστολή του ο κ. Παυλίδης, αφού επαίνεσε το Σωματείο Κρεοπωλών για την διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και για την άψογη συνεργασία των μελών του με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, επεσήμανε την μεγάλη σημασία που έχει ο σεβασμός των επαγγελματιών στο τρίπτυχο καταναλωτής – άνθρωπος – περιβάλλον, τονίζοντας μάλιστα την επιτακτική ανάγκη για σύγχρονη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων. Χαιρετισμό προς τους συνέδρους απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης, κ. Τσιακίρογλου, τόνισε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι και τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, η γνώση και η πληροφόρηση με την διάθεση στους καταναλωτές καλύτερων και ποιοτικότερων προϊόντων θα αποτελέσουν παράγοντες εγγύησης όχι μόνο της επιβίωσης αλλά και της προόδου των επιχειρήσεων αυτών.
Στην ομιλία του ο κ. Κασαλιάς αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην αγορά των τροφίμων και του κρέατος ειδικότερα, με έμφαση στην διείσδυση μεγάλων ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανεμπορίου, στην αγορά του κρέατος και των παραγώγων του. Παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που διενεργήθηκε από το 2004 μέχρι πρόσφατα, για την αναλυτική σκιαγράφηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, ενώ έκανε και μία αναλυτική παρουσίαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας που διέπει την αγορά των τροφίμων, με έμφαση στην ασφάλεια και στους μηχανισμούς πιστοποίησης και ελέγχου τους.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Μ. Σάββας, ο οποίος έκανε μία εκτενή παρουσίαση των λόγων που επιβάλλουν την προστασία του περιβάλλοντος από την αλόγιστη απόρριψη των ζωικών αποβλήτων, τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα προς την κατεύθυνση της διαχείρισης και επεξεργασίας τους, κάνοντας λόγο τόσο για τις εξειδικευμένες μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή μας με αυτό τον σκοπό αλλά και για την μέχρι τώρα πολύ καλή συνεργασία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας με το Σωματείο Κρεοπωλών του νομού μας. Αναφέρθηκε ακόμη σε θέματα κανονισμών που διέπουν την διαχείριση αυτών των αποβλήτων καθώς και σε τρόπους εκμετάλλευσής τους στο μέλλον για την παραγωγή πρώτων υλών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για την παραγωγή ενέργειας.
Ακολούθησε παράθεση ερωτημάτων προς τους ομιλητές από τους συνέδρους και η ημερίδα έκλεισε με την απονομή των σχετικών πτυχίων σε όλους όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…