Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πιλοτική ενέργεια, για όλη την Ευρώπη

Πιλοτική ενέργεια, για όλη την Ευρώπη

0

Μπαίνει στο επόμενο στάδιο, αυτό της έναρξης επίσημης λειτουργίας η πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης για την δημιουργία του ‘Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων με Ιστορικά Κέντρα’ ενώ διασφαλίστηκε και η ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη αφού πρόκειται για ενέργεια που θα λειτουργήσει πιλοτικά για όλη την Ευρώπη.
Την Πέμπτη 22 Μαΐου 2008 στο Δημαρχείο Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του ‘Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων με Ιστορικά Κέντρα’. Η συνάντηση ήταν τεχνική και αφορούσε σε διαδικαστικά ζητήματα για τη λειτουργία του Δικτύου και συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης M. De Thyse, η Δήμαρχος Βέροιας Χ. Οσούλτσογλου, ο Δήμαρχος της Αδριανούπολης K. N. Doleneken, ο Δήμαρχος του Πάντσεβο S. Mikovic, και η εκπρόσωπος του Δημάρχου της Μπίτολα I. Rusin με τα Τεχνικά στελέχη τους. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του Δικτύου Δρ Α. Πρέπης και Δρ. Ε Κουφάκη Καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Αν. Μακ. – Θράκης, της ΤΕΔΚ και του Δήμου Ν. Ξάνθης.
Στην Ξάνθη η έδρα του Δικτύου
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης και Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, η έδρα του Δικτύου θα βρίσκεται στην Ξάνθη. Ήδη έχει σχεδιαστεί, στην παλιά καπναποθήκη που διαμορφώνεται ώστε να στεγάσει την ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, να υπάρχει ένα γραφείο για τις ανάγκες του Δικτύου. Σημαντική είναι και η επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ενδιαφέρθηκε για το Δίκτυο όπως σηματοδοτεί η επίσκεψη του εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης : «πριν από ένα περίπου χρόνο υπογράψαμε την ίδρυση ενός δικτύου με βαλκανικές πόλεις που έχουν ιστορικά κέντρα, αναφέρομαι βέβαια σε πόλεις μεσαίου μεγέθους. Στη σύσκεψη εκείνη βγάλαμε και μια διοικούσα επιτροπή σήμερα, μετά από επαφές που είχαμε και με την ευρωπαϊκή επιτροπή, έχουμε την πρώτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής και μας τιμά με την παρουσία του ο κ. Ντε Τις που είναι εκπρόσωπος της Διεύθυνσης ‘5’ του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με το δίκτυό μας. Η συνάντηση είναι τεχνοκρατική παρά το ότι παρευρίσκονται εδώ η Δήμαρχος της Βέροιας, ο Δήμαρχος της Αδριανούπολης, της Βίτολα και του Πάντσεβο. Θα προσπαθήσουμε σ’ αυτή τη συνάντηση να εδραιώσουμε το δίκτυο αλλά και την καλή μας σχέση με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης θα προσπαθήσουμε να βρούμε πιλοτικά προγράμματα, να τα προωθήσουμε και να προσπαθήσουμε να χρηματοδοτούνται ώστε να υλοποιηθούν και απ’ τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και απ’ την ευρωπαϊκή ένωση.
Άλλο ένα θέμα είναι και η νομική πλευρά του δικτύου. Ήδη εμείς έχουμε κάνει τις σχετικές διαδικασίες, μένει να γίνει η συζήτηση για τη νομική υπόσταση του δικτύου».
Πιλοτική ενέργεια για όλη την Ευρώπη
Πολλή σημαντική η ενέργεια της δημιουργίας του Δικτύου χαρακτηρίστηκε απ’ τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης M. De Thyse και ευελπιστεί να λειτουργήσει πιλοτικά για όλη την Ευρώπη όπως ανέφερε: «παρακολουθήσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία των Δημάρχων για τη δημιουργία του Δικτύου γιατί για το Συμβούλιο της Ευρώπης δίνεται η ευκαιρία να δούμε ένα καινούργιο εργαλείο με το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε νέες διεργασίες στην Ευρώπη. Ως τώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης δραστηριοποιείται στην περιοχή των Βαλκανίων με προγράμματα που έχουν να κάνουν με συντήρηση Μνημείων και κτιρίων και τώρα για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθεί με δίκτυο πόλεων με ιστορικά κέντρα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Είναι απ’ τους βασικούς ρόλους και χαρά να μπορέσουμε να δώσουμε τα εργαλεία και τη σκέψη μας αλλά και τους τρόπους να λύσουμε προβλήματα σε τοπικό επίπεδο αλλά και να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινωνίες, με τις τοπικές ενώσεις, με τους δήμους. Ευελπιστώ ότι με τη σημερινή συνάντηση θα προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων και πάρα πολύ γρήγορα στη δημιουργία αυτού του δικτύου το οποίο ευελπιστώ να λειτουργήσει σε πιλοτικό επίπεδο και να αποτελέσει το ερέθισμα για την δημιουργία και πολλών άλλων δικτύων στην Ευρώπη».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …