Περί ΟΙΝΟΥ ο λόγος…

0

«Το ελληνικό κρασί είναι ποιοτικό και συνεχώς κερδίζει έδαφος στην ελληνική και ξένη αγορά», «Οι Έλληνες προτιμούν το ελληνικό κρασί το οποίο σταδιακά υποκαθιστά άλλα ποτά», «Οι Έλληνες στα εστιατόρια πίνουν χύμα κρασί εξαιτίας της υψηλής τιμής του εμφιαλωμένου». Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα μιας μεγάλης έρευνας που έγινε για το κρασί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παρουσιάστηκε στην ημερίδα «ΟΙΝΟΣ» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Παράρτημα Θράκης με απώτερο στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών οινοποιών της περιοχής μας για τις προοπτικές που διανοίγονται για το ελληνικό κρασί, μετά την μεταρρύθμιση και την ισχύ από τον Αύγουστο του 2008 της ΚΟΑ για το κρασί, τις μεθόδους οινοποίησης, πιστοποίησης και προβολής του καθώς της τουριστικής αξιοποίησής του μέσω της προβολής και εν γένει προώθησή τους σε ελληνικές και ξένες αγορές. Επίσης έγινε μία αξιολόγηση του αμπελώνα της Θράκη με βάση τα στοιχεία έρευνας σε γηγενείς ποικιλίες. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ένα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που ανέπτυξε όλο το πλαίσιο στην αγορά του κρασιού και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού που έδειξε το ενδιαφέρον του με τη συμμετοχή, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των αγροτών της περιοχής μας για μία στροφή στην αμπελουργία.
Κοντός: « Στηρίζουμε και προωθούμε το ελληνικό κρασί»
Την ημερίδα επίσης παρακολούθησε και μίλησε για την στρατηγική του υπουργείου στον τομέα του κρασιού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός. Ο κ. Κοντός έδωσε μερικά στοιχεία αναφορικά με την αμπελουργία και την οινοποιία στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. Έτσι στην Ελλάδα καλλιεργούνται 700.000 στρέμματα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σε σύνολο 36 εκ. στρεμμάτων της Ε.Ε.
40% των αμπελουργών είναι πάνω από 60 ετών και μόνο το 20% είναι νέοι αμπελουργοί. Η ετήσια παραγωγή της χώρας μας ανέρχεται σε 4 εκ. εκατόλιτρα και αυτό αντιστοιχεί μόνο 2% της Ε.Ε. Η ετήσια κατανάλωση είναι 30 λίτρα ανά κεφαλή. Ο κ. Κοντός σημείωσε ότι το υπουργείο έχει ένα σχεδιασμό στήριξης του προϊόντος.
Κοντός: «Εξασφαλίσαμε τις πιστώσεις και έχουμε καταθέσει τον εθνικό φάκελο στην Ε.Ε. Με βάση την νέα ΚΟΑ διαμορφώσαμε εθνική στρατηγική για το κρασί που ξεκινά από την έρευνα της αγοράς για να δούμε πως κινείται η αγορά του κρασιού στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ικανοποιητικά. Σταδιακά υποκαθιστά το κρασί άλλα ποτά. Οι έλληνες προτιμούν το ελληνικό κρασί
Αυξάνεται συνεχώς η προτίμηση στα ελληνικά κρασιά όμως οι τιμές στα εστιατόρια είναι πολύ υψηλές. Αναπτύσσουμε μέτρα για την τυποποίηση και συσκευασία
Στηρίζουμε τους νέους αγρότες. Καταφέραμε να αυξηθεί το όριο της επιδότησης σε 70.000 ευρώ. Προβάλλουμε και προωθούμε το προϊόν».
«Το πρώτο θέμα της ημερίδας αφορά στην έρευνα και αξιολόγηση των ποικιλιών της Θράκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά για την αξιολόγηση των ποικιλιών και την προώθησή τους στο Εξωτερικό» επισημαίνει στο «Ε» ο κ. Τσέτουρας Παναγιώτης, Γεωπόνος – Msc Οινολογίας και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ
Πρόβλημα οι υψηλές τιμές του κρασιού στα εστιατόρια
Ο κ. Θωμάς Λίγας, Οινολόγος – Οινοποιός αναφέρθηκε σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα του τομέα της αγοράς του κρασιού: Την υψηλή τιμή του στα εστιατόρια και την μεγάλη αναντιστοιχία σε σχέση με την τιμή του στο οινοποιείο που έχει σαν επακόλουθο οι έλληνες να προτιμούν το χύμα κρασί: «Πίνει κρασί ο Έλληνας κρασί και οι νέοι στρέφονται προς αυτό. Είναι η ώρα των εστιατορίων να κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα Αυτό που παραπονιέται ο κόσμος για το πολύ ακριβό κρασί στο εστιατόριο και την προτίμησή του στο χύμα. Πρέπει οι εστιάτορες να μην έχουν τόσο υψηλές τιμές».
Οινοτουρισμός: Εκκολαπτόμενο είδος στην Ελλάδα
Ο κ. Νίκος Μάνεσης, Δημοσιογράφος οίνου, συγγραφέας, αναφέρθηκε στον Οινοτουρισμό και στους Δρόμους του κρασιού: «Η Ελλάδα τώρα ξεκίνησε τους δρόμους του κρασιού. Στη Γαλλία ξεκίνησε τη δεκαετία του 50. Στην Ελλάδα είναι εκκολαπτόμενο αλλά ήδη έχει γίνει σωστή προσέγγιση με όλες τις σημάνσεις την υποδομή που χρειάζεται. 650.000 το χρόνο τουρίστες που έρχονται για να δοκιμάσουν κρασί αλλά και τη γαστρονομία του τόπου. Τα επισκέψιμα Οινοποιεία είναι ένα βήμα όμως είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία μέσω ίντερνετ.
Προσπάθεια αναβίωσης του παλιού αμπελώνα Αβδήρων
Την ημερίδα παρακολούθησαν και πολλοί νέοι αγρότες που είτε έχουν στραφεί στην αμπελουργία είτε ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Ο κ. Τάσος Καρακώστας είναι ένας νέος αγρότης – αμπελουργός: «Καλλιεργώ 21 στρέμματα αμπελώνα με 6.000 αμπέλια. Οι ποικιλίες που καλλιεργώ είναι Μερλώ, Καμπερνιέ, Σοβινιόν και Καμπερνιέ Φρανκ. Έχω ενταχθεί σ’ ένα πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πρώτη μου παραγωγή θα είναι το 2009 και θα είναι βιολογικά κρασιά. Στα Άβδηρα είμαστε 7 οινοπαραγωγοί και προσπαθούμε να συστήσουμε μια ομάδα οινοπαραγωγών και να αναβιώσουμε τον παλιό αμπελώνα των Αβδήρων καλλιεργώντας και γηγενείς ποικιλίες όπως ο παμίτις κ. ά.».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…