Πάρκινγκ σε συνεργασία με ιδιώτες

0

Την επέκταση του δημοτικού πάρκιγκ με συμμετοχή ιδιωτών πρότεινε η αντιπολίτευση στην Δημαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης ενώ τη συνεδρίαση απασχόλησαν τόσο τα έργα της ΔΕΥΑΞ που επιβαρύνουν τον Δήμο αλλά και η επικίνδυνη καθυστέρηση του έργου για την ενοποίηση των πλατειών που προκύπτει από λάθος των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 13.30΄ συνεδρίασε η Δημαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης με δέκα θέματα ημερήσιας διάταξης εκ των οποίων τα περισσότερα διαδικαστικά. Ωστόσο η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και οι αποφάσεις που πάρθηκαν μπορούν ν’ ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία των απαραίτητων θέσεων πάρκινγκ που μπορεί να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ξάνθη.
Στο εκτός ημερησίας θέμα η ουσία
Με αφορμή θέματα που αφορούν δημοτικά έργα, οι εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ Χ. Πούλιος και Κ. Καλογερής, έθεσαν το θέμα της επέκτασης του δημοτικού πάρκινγκ. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος, υπάρχει ενδιαφέρον από ετών από ιδιώτες που προτείνουν στο Δήμο Ξάνθης την επέκταση του υφιστάμενου πάρκινγκ με συνεργασία, ΣΔΙΤ. Αρχής γενομένης απ’ αυτό η συζήτηση περιστράφηκε γύρω απ’ το θέμα της εκμετάλλευσης κι άλλων χώρων για τη δημιουργία θέσεων παρκαρίσματος όπως κάτω απ’ τη Δημοτική Αγορά και στο χώρο του παζαριού. Μετά την παράθεση στοιχείων αποφασίστηκε να γίνει μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο Σ. Τριμίντζιος, ο Χ. Πούλιος και η Κ. Μανά απ’ τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, για να ορισθούν οι όροι για την προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος από ιδιώτες. Απαραίτητη προϋπόθεση όπως τονίσθηκε αποτελεί το δεδομένο να μην επηρεάζει το έργο, την υλοποίηση του σχεδιασμού του μεγάλου έργου της ενοποίησης πλατειών.
Για το συγκεκριμένο θέμα της ενοποίησης των πλατειών, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε πρόβλημα με την απόρριψη της έγκρισης της ένστασης της πλειοδοτούσας εταιρίας, που είχε δώσει η Δημαρχική Επιτροπή Ξάνθης, απ’ τον Περιφερειάρχη. Ο λόγος αφορά στην αναγραφή απ’ τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ότι αρμόδιο για την έγκριση των ενστάσεων είναι το Δημοτικό Συμβούλιο ν΄αποφασίσει καθιστώντας αναρμόδια της Δημαρχιακή Επιτροπή που σύμφωνα με το νόμο είναι η αρμόδια και το ενέκρινε. Αποτέλεσμα είναι να προκύψει καθυστέρηση αφού όπως αποφάσισε η Δημαρχιακή Επιτροπή θα προσβάλλει την απόφαση του Περιφερειάρχη μπαίνοντας σ’ έναν κυκεώνα συνεννοήσεων με την Περιφέρεια. Η ευθύνη βαραίνει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όπως ανέφερε ο κ. Πούλιος αλλά και τη Νομική Υπηρεσία που δεν προστάτευσαν τη Δημαρχιακή Επιτροπή. Όπως απάντησε στην ερώτηση του κ. Πούλιου ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης, η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου ισχύει μέχρι το 2009. Ο κ. Πούλιος εξέφρασε την ανησυχία ότι η γραφειοκρατικές καθυστερήσεις μπορεί ν’ αποφέρουν κινδύνους λόγω του χρονοβόρου χαρακτήρα τους αφού έχουμε πλέον φτάσει στον Φεβρουάριο του 2008 κι ακόμη με τις ενστάσεις ασχολούμαστε.
Φτωχή η ΔΕΥΑΞ και πλούσιος ο Δήμος;
Στο αίτημα για έγκριση έργων που αφορούν στη ΔΕΥΑΞ, ετέθη απ’ την αντιπολίτευση γι’ άλλη μια φορά το θέμα της χρηματοδότησης των έργων που αφορούν την εταιρία, απ’ τον Δήμο. Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, η ΔΕΥΑΞ δεν διαθέτει τα κονδύλια γι΄αυτό και τα έργα ‘περνούν’ απ’ ‘τον Δήμο Ξάνθης. Ο κ. Πούλιος τόνισε όμως ότι έτσι επιβαρύνεται ο Δήμος Ξάνθης 100% ενώ αν τα ενέτασσε η εταιρία σε κάποια προγράμματα θα είχε μόνο την επιβάρυνση του 16% που όμως λόγω των οικονομικών της και πάλι αδυνατεί να καλύψει οπότε το κέρδος θα προέκυπτε και πάλι στο Δήμο.
Τη συνεδρίασε απασχόλησε και το θέμα των δημοτικών έργων που προκηρύσσονται κι αναμένεται απ’ τους μηχανικούς να τηρήσουν τους όρους που τέθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση για το θέμα της έκπτωσης από πλευράς των μηχανικών – εργοληπτών. Στηλιτεύτηκε δε απ’ την αντιπολίτευση και το γεγονός της αποκατάστασης φθορών ασφαλτικών οδοστρωμάτων που οδηγεί σε ‘ξήλωμα’ κομματιών της ασφάλτου σε πολλά σημεία της πόλης, σε μικρό χρονικό διάστημα απ’ την παράδοσή τους απ’ τους εργολάβους.
Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν διαδικαστικές υποχρεώσεις του Δήμου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…