Παράξενη πυρκαγιά στο ίδιο μέρος

0

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός για την κατάσβεση πυρκαγιάς, αυτή τη φορά σε δασική περιοχή στη Μάνταινα που όμως λόγω της ώρας τελικά κατασβέστηκε από εδάφους αφού τα αεροπλάνα και το ελικόπτερο που κλήθηκαν πρόλαβαν να κάνουν λίγες ρίψεις πριν πέσει το σκοτάδι.
Αναστατώθηκε η πόλη στις 7 παρά 20 το απόγευμα της Τρίτης 26 Αυγούστου 2008, με τα πυροσβεστικά οχήματα να τη διασχίζουν σε διάδες με κατεύθυνση προς τα βόρεια του νομού. Αιτία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκείνη την ώρα σε δασική έκταση στην περιοχή της Μάνταινας.
Πλήρης κινητοποίηση του μηχανισμού
Όπως και στην πυρκαγιά του Σαββάτου, πλήρης και άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού και στην περιοχή κατέφθασαν εκτός απ’ το σύνολο των οχημάτων και των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ απ’ την Αλεξανδρούπολη, υδροφόρες των δήμων, εθελοντές, υλοτόμοι. Κλήθηκαν αμέσως απ’ το Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη που βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο μέχρι αργά το βράδυ, δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο.
Λόγω του προχωρημένου της ώρας όμως, από δύο ρίψεις μόνο πρόλαβαν να κάνουν τα εναέρια μέσα και την υπόθεση ανέλαβαν εξ ολοκλήρου στη συνέχεια οι από εδάφους δυνάμεις. Όπως μας ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Δ. Γενιτζές, η περιοχή ήταν δύσβατη και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλές. Στις προσπάθειες κατάσβεσης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά ενώ βρισκόταν σε χαράδρα. Γύρω στις 9,30’ το βράδυ η πυρκαγιά ετέθη σε έλεγχο και η κατάσβεσή της επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ενδιαφέρον και αλληλεγγύη
Όπως μας ενημέρωσε ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, στην περιοχή έφτασε αμέσως ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΝ. Μακεδονίας – Θράκης Δ. Σταμάτης ενώ η επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών ήταν συνεχής. ΟΙ πυρκαγιές που επαναλαμβανόμενα εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μάνταινας κατά μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου, αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης που τόνισε ότι η άμεση ανταπόκριση όλων των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων που έδρασαν επικουρικά στην πολύ καλή υπηρεσία της Πυροσβεστικής που διαθέτει ο Νομός, αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και αλληλεγγύη.
Περί τα 200 στρέμματα δάσους κάηκαν όπως μας είπε ο Νομάρχης ενώ κλείνοντας τόνισε την επάρκεια νερού που έχει διαπιστωθεί ότι έχουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις και διευκολύνει τα μέγιστα στο έργο της αποτελεσματικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ξάνθης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…