Ωράριο και οικονομική κρίση

0

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Β.Ε. Ξάνθης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008, στις 18:30, η τακτική συνεδρίαση του Επιμελητηρίου της πόλης μας με επτά θέματα στην Ημερήσια Διάταξή του.
Τα πρώτα δύο θέματα προς συζήτηση αφορούσαν την τρίτη κατά σειρά τροποποίηση του προϋπολογισμού χρήσης για το έτος 2008 και την έγκριση του προϋπολογισμού χρήσης του έτους 2009 του Επιμελητηρίου αντίστοιχα και ψηφίστηκαν ομόφωνα, ως διαδικαστικά.
Για το τρίτο θέμα που αφορούσε την διαχειριστική επάρκεια του Ε.Β.Ε. για την υλοποίηση έργων του Ε.Σ.Π.Α., ανακοινώθηκε στο Σώμα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Ανδρικόπουλο, η ολοκλήρωση των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής που είχε συσταθεί, με την απόκτηση από πλευράς Επιμελητηρίου της αναγκαίας και απαιτητής διαχειριστικής επάρκειας.
Στην εισαγωγή του τετάρτου θέματος προς συζήτηση που αφορούσε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε., αφού συνεχάρη το νέο Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου για την πρόσφατη εκλογή του, όπως και το υπόλοιπο Δ. Σ. του Συλλόγου, παρουσίασε έρευνα – σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Επιμελητήριο σχετικά με το θέμα του ωραρίου (αναλυτικά τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης παρατίθενται στο αυριανό φύλλο), προτρέποντας, βάσει των ευρημάτων αυτής, τον Εμπορικό Σύλλογο να ανοίγουν τα μέλη του τα καταστήματά τους για ένα ακόμη απόγευμα μέσα στην εβδομάδα, κατά προτίμηση κάθε Παρασκευή.
Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης Αλεξιάδης, παρατήρησε ότι τα μέλη του Συλλόγου βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να πιέσουμε κανένα μέλος μας αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση. Οι καταναλωτές μπορεί να ζητούν πολλά πράγματα αλλά το θέμα είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και με αφορμή την κρίση θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι». Επισήμανε επίσης το πρόβλημα που δημιουργούν στα εμπορικά καταστήματα της πόλης ο αποκλεισμός των αυτοκινήτων από το εμπορικό κέντρο της πόλης και η ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μόνιμη απειλή μου υπάρχει για τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης από την πιθανότητα ίδρυσης μεγάλων πολυκαταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ξάνθης και των κοντινών Δήμων του νομού μας.
Στην συνέχεια, για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Β.Ε., κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος παρουσίασε μία ακόμη σφυγμομέτρηση της τοπικής κοινής γνώμης που διενήργησε η Ομοσπονδία πάλι για το θέμα του ωραρίου, προτρέποντας μάλιστα με την σειρά του και αυτός τον Εμπορικό Σύλλογο να ανοίγουν τα μέλη του τα καταστήματά τους τα απογεύματα της Παρασκευής, βασιζόμενος και αυτός στα αποτελέσματα της έρευνας της Ομοσπονδίας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου που βρισκόταν εκεί, τα οποία μίλησαν για ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας του Συλλόγου για διατήρηση του ωραρίου ως έχει, ενώ αμφισβήτησαν και την μεθοδολογία των σφυγμομετρήσεων που παρουσιάστηκαν τόσο από το Ε.Β.Ε., όσο και από την Ο.Ε.Β.Ε. Ο κ. Τσιακίρογλου προχώρησε επίσης και στην ανακοίνωση ίδρυσης νέων συλλόγων επαγγελματικών κλάδων οι οποίες επίκεινται και θα ανακοινωθούν επίσημα σύντομα.
Σε δευτερολογία του ο κ. Αλεξιάδης μίλησε πιο συγκεκριμένα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, αναφερόμενος στην δυσχερή προσβασιμότητα του κέντρου της πόλης αλλά και στην έλλειψη τουριστικής κίνησης, πέραν των Γιορτών Παλιάς Πόλης και του Καρναβαλιού.
Στο σημείο αυτό κ. Ανδρικόπουλος με παρέμβασή του επανέφερε τις προτάσεις του για πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου και άλλων κεντρικών οδών στο εμπορικό κέντρο της πόλης, την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης με την επέκταση του δημοτικού πάρκινγκ της οδού Ηρώων και την δημιουργία υπερυψωμένου χώρου στάθμευσης στο χώρο που γίνεται το παζάρι και την ενοποίηση ολόκληρου του εμπορικού κέντρου της πόλης. Σημείωσε επίσης ότι αυτές τις προτάσεις του Ε.Β.Ε. τις έχει θέσει υπόψη της Δημοτικής Αρχής και των οργάνων της, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Για το θέμα των πολυκαταστημάτων δήλωσε ότι απασχόλησε και την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων που συνεδρίασε στις 17 Νοεμβρίου στην Καβάλα (εκτενής αναφορά στο ψήφισμα που εξέδωσε η Γ. Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε. γίνεται σε άλλο ρεπορτάζ), ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία τέτοιου είδους καταστημάτων εξοντώνει τους μικροεπαγγελματίες και αυξάνει τελικά την ανεργία. Ζήτησε επίσης να περιοριστούν οι μονοπωλιακές καταστάσεις που δημιουργούνται από την ίδρυση πολυκαταστημάτων, ενώ επισήμανε και τις δομικές διαφορές που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία με άλλες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, που έχουν σαν αποτέλεσμα τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ίδρυση πολυκαταστημάτων για τις τοπικές οικονομίες σε όλη τη χώρα. Μάλιστα δήλωσε ότι το θέμα είναι υπαρξιακό για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων και όχι συντεχνιακό. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί σε πρόσφατη απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Βιστωνίδας, η οποία ενέκρινε την έναρξη λειτουργίας ενός ακόμη πολυκαταστήματος της αλυσίδας Carrefour – Μαρινόπουλος, στα διοικητικά όρια του Δήμου, προτρέποντας Εμπορικό Σύλλογο και Ο.Ε.Β.Ε. να προσβάλλουν την παραπάνω απόφαση.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια το μέλος του Ε.Β.Ε., κ. Γ. Μυλωνάς ο οποίος αμφισβήτησε την θέση του Εμπορικού Συλλόγου για μικρή τουριστική κίνηση επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του παζαριού φέρνει επίσης μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προκαλώντας εκ νέου τις αντιδράσεις των μελών του Συλλόγου. Κλείνοντας συντάχθηκε και αυτός με την θέση για άνοιγμα των καταστημάτων την Παρασκευή το απόγευμα. Λειτουργώντας «πυροσβεστικά» ο κ. Ανδρικόπουλος, μιας και είχε δημιουργηθεί ένταση κατά τη συζήτηση του ωραρίου επισήμανε ότι τελικά το Επιμελητήριο δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να πάρει θέση στο θέμα του ωραρίου και περιορίζεται απλά στο να κάνει μία σύσταση στον Εμπορικό Σύλλογο και τα μέλη του, τα οποία έχουν και την τελική αρμοδιότητα και ευθύνη για τον καθορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει και η σκέψη για πραγματοποίηση ψηφίσματος από το Επιμελητήριο, που θα ανακοινωθεί στους συμπολίτες μας, το οποίο θα τους προτρέπει να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα.
Αναφερόμενος στο πέμπτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, ο κ. Ανδρικόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για την απόφαση συμμετοχής του Ε.Β.Ε. στο «Δίκτυο Ελληνίδων γυναικών επιχειρηματιών», κάτι που θεώρησε ως καλή κίνηση που θα βοηθήσει τις ξανθιώτισσες επιχειρημα

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…