Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… μέρες κοσκινίζει!

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… μέρες κοσκινίζει!

0

Από αναβολή σε αναβολή το πάνε στην ΕΒΖ, γεγονός που καταδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά! Το…κοσκινίζουν πολύ στην ΕΒΖ και μάλλον δεν θέλουν να…ζυμώσουν! Αναβλήθηκε εκ νέου λοιπόν η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΒΖ, που είχε προγραμματισθεί για τις 23 Ιουνίου και στην οποία επρόκειτο να γίνει η αξιολόγηση των 2 προσφορών που έχουν υποβληθεί για την μετατροπή των ζαχαρουργείων της Λάρισας και της Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης από τεύτλα. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνει δράση η ΑΤΕ και έτσι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, καθοριστική σύσκεψη υπό τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρη Μηλιάκο προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο μέλλον της εν λόγω επένδυσης.
Υπενθυμίζεται ότι αν προχωρήσει ο διαγωνισμός θα μείνει στην ΑΤΕ το βάρος των άλλων 3 εργοστασίων ζάχαρης αν όμως δεν κατακυρωθεί η διοίκηση της ΑΤΕ θα υποβάλλει νέα εναλλακτική πρόταση. Το ιδανικότερο σενάριο για την ΑΤΕ θα ήταν να αποχωριστεί πλήρως την ΕΒΖ π.χ. να την εκχωρήσει στο κράτος ή κάποια άλλη λύση που να μην επηρεάζει τον ισολογισμό της. Λύσεις μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν είναι και εύκολα υλοποιήσιμες και για τον λόγο αυτό η διοίκηση της ΑΤΕ παίρνει την υπόθεση πάνω της.
Κενό στο θεσμικό πλαίσιο απειλεί να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα
Σύμφωνα με της μέχρι τώρα πληροφορίες η τελική εισήγηση των 2 συμβούλων προτείνει την αποδοχή της οικονομικής πρότασης της κοινοπραξίας των αμερικανικών Cal West και Pacific Ethanol.
Η κοινοπραξία στον φάκελο που έχει υποβάλει τονίζει ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει και με τις 2 μονάδες της Λάρισας και της Ξάνθης υλοποιώντας τη σχετική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ μέσω κεφαλαίων που ήδη διαθέτει. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία των αμερικανικών εταιρειών έχει πραγματοποιήσει διπλάσιες επενδύσεις σε βιοαιθανόλη από αυτή που απαιτείται για τα σχέδια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όμως υπάρχει σοβαρό θεσμικό κενό για τη βιοαιθανόλη που ίσως καταστήσει ασύμφορη την όλη επένδυση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το θεσμικό πλαίσιο ενώ υποχρεώνει τα διυλιστήρια να χρησιμοποιούν όλη την παραγόμενη βιοαιθανόλη δεν καθορίζει το ύψος των τιμών που θα δίνεται από τα 2 εργοστάσια σε Λάρισα και Ξάνθη, ενώ επιπλέον δεν έχουν καθορισθεί φορολογικές ελαφρύνσεις για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…