Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ΟΠΑΑΧ: Μας φέρνουν πιο κοντά…στην ανάπτυξη!

ΟΠΑΑΧ: Μας φέρνουν πιο κοντά…στην ανάπτυξη!

0

Σ’ ένα καλό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου που αποσκοπεί στην σύγκλιση ανάπτυξης και της άρσης των ενδοπεριφερειακών και ενδονομαρχιακών ανισοτήτων καθώς πεδίο εφαρμογής του είναι οι μειονεκτικές ορεινές περιοχές στις οποίες παρέχει δυνατότητες στήριξης του εισοδήματος των κατοίκων, συγκράτηση του πληθυσμού και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας έχουν αναδειχθεί τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ ) στα οποία εντάσσονται επενδυτικά σχέδια ιδιωτών, Δημόσια έργα και δράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).Τα ΟΠΑΑΧ της Α.Μ – Θ εφαρμόζονται και στους τέσσερις νομούς και χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΕΠ ΑΜ – Θ με συνολικό προϋπολογισμό 43,2 εκ. ευρώ 63 επενδυτικά σχέδια ιδιωτών, 43 δημόσια έργα και 60 δράσεις του ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΑΧ για το νομό Ξάνθης παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Αναπτυξιακής Ν. Ξάνθης Α.Ε. που είναι ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος – την Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 6μ.μ. στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» – παρουσία του Νομάρχη Ξάνθη κ. Παυλίδη, δημάρχου Μύκης κ. Αγγά, αντιδημάρχων και εκπροσώπων φορέων καθώς και επενδυτών του ΟΠΑΑΧ.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι πρακτικές εφαρμογής του προγράμματος και τα αποτελέσματα του καθώς και η σημαντικότητά του μέσα από τη συνεισφορά του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωής της ορεινής περιοχής του Ν. Ξάνθης με στόχο πάντα την οικονομική αυτοδυναμία αυτής της περιοχής
Η ημερίδα περιελάμβανε εισηγήσεις από εξειδικευμένα στελέχη της Αναπτυξιακής καθώς επίσης και από μελετητές που παρακολούθησαν την υλοποίηση των επενδύσεων καθώς και από τους ίδιους τους επενδυτές που κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Πασχάλης Λύρατζης υπογράμμισε ότι η Αναπτυξιακή Ξάνθης σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως πρώτο μέλημά της την οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου και ότι τα ΟΠΑΑΧ έχουν να επιδείξουν σημαντική συμβολή
ως προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Νομάρχης κ. Παυλίδης σημείωσε ότι μία σημαντική παράμετρος της ανάπτυξης, που είναι μια πολυδιάστατη έννοια, είναι η άρση των ενδονομαρχιακών ανισοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση συνεισέφεραν τα ΟΠΑΑΧ: «Ο νομός είναι διαφορετικός, έχουν γίνει σημαντικά έργα και δράσεις και υπάρχει ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα που δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία, αυξάνει τα εισοδήματα και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών», πρόσθεσε, προτρέποντας τέλος να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την 4η προγραμματική περίοδο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής του οποίου ο Άξονας 3 αποτελεί μετεξέλιξη των ΟΠΑΑΧ του Γ’ΚΠΣ.
Ο κ. Καπαντζόγλου συντονιστής του προγράμματος μέχρι πρότινος – πρόσφατα παραιτήθηκε – σημείωσε ότι η προσπάθεια που έγινε έδωσε προοπτική και συγχρόνως μια δυναμική για το Δ’ ΚΠΣ.
Το ίδιο πιστοποίησε και ο δήμαρχος Μύκης κ. Αγγά ο οποίος τόνισε ότι υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα στο Δήμο Μύκης της τάξης των 2.5 εκ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την έναρξη της επόμενης προγραμματικής περιόδου η σύγκλιση στο νομό θα επιτευχθεί.
Ο κ. Στάθης Κεφαλίδης, Γενικός Διευθυντής της Δομής Στήριξης Α.Μ.Θ, αναφέρθηκε στο έργο της υπηρεσίας που ουσιαστικά είναι ο μεσολαβητής μεταξύ επενδυτών και κεντρικών υπηρεσιών που στηρίζει και προωθεί τα επενδυτικά σχέδια, ενώ ο κ. Κωνσταντινίδης , επενδυτής ΟΠΑΑΧ κατέθεσε την δική του εμπειρία και ο μελετητής ΠΕΠ ΑΜΘ κ. Αμοιράς Σταύρος εξήγησε τη διαδικασία που προβλέπει το πρόγραμμα σ’ όλα τα στάδια υλοποίησης μιας ιδιωτικής επένδυσης.
Αποτελέσματα των ΟΠΑΑΧ για τον Νομό Ξάνθης
Σημειώνεται ότι τα ΟΠΑΑΧ χρηματοδοτούν δράσεις που αφορούν:
1)Στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων
2)Στην κατασκευή δημόσιων έργων
3)Στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής στην απασχόληση, στην επαγγελματική κατάρτιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε πλαίσιο

Έτσι από τα ΟΠΑΑΧ Ξάνθης υλοποιούνται 19 ιδιωτικές επενδύσεις, προϋπολογισμού 4.612.445 ευρώ που επιχορηγούνται με 2.767.467 ευρώ Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 60%. Τα δημόσια έργα που έχουν επιχορηγηθεί από το ΟΠΑΑΧ είναι 16 (Δήμους Μύκης και Σταυρούπολης) με επιχορήγηση 7.414.643 ευρώ ενώ οι δράσεις του ΕΚΤ ανήλθαν σε 2.810.000 ευρώ (Σύνολο επιχορηγήσεων: 12.992.110 ευρώ).

Σημειώνεται ότι στην ομάδα έργου ΟΠΑΑΧ Ν. Ξάνθης αποτελούν ο κ. Καπαντζόγλου Γεώργιος, συντονιστής, η Μιχαηλίδου Δέσποινα , Μηχανικός Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Καραγιαννίδου Γεωργία, Γεωπόνος , ο Χατζηκωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος και η Σιδηροπούλου Ελένη, διοικητικό στέλεχος.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …