Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ομαλά ξεκίνησε η ‘μάχη’ των Πανελλαδικών εξετάσεων

Ομαλά ξεκίνησε η ‘μάχη’ των Πανελλαδικών εξετάσεων

0

Ο φετινός αγώνας των τελειόφοιτων των λυκείων της χώρας, για μια θέση στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση ξεκίνησε ομαλά και στην Ξάνθη που δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στο πρώτο μάθημα, την Νεοελληνική Γλώσσα.
Στη «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπήκαν την Τρίτη οι μαθητές των Γενικών Λυκείων με τη Νεοελληνική Γλώσσα. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε ομαλά, ενώ το θέμα της έκθεσης που επέλεξε η επιτροπή είναι από ένα απόσπασμα από το βιβλίο ‘Δοκιμές’ του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στην παράδοση. Οι εξεταστές ζήτησαν από τους μαθητές να γράψουν τις απόψεις τους στο εξής θέμα:
«Ο Δήμος σας διοργανώνει μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας, αναλάβατε τη σύνταξη ενός κειμένου που θα εκφωνηθεί στην εκδήλωση. Σε αυτό να αναφέρετε τις αιτίες για τις οποίες πολλοί νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την παράδοση και να προτείνετε τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν.»
Όλα βάσει προγράμματος στο Νομό
Δοκιμαστικές εκπομπές θεμάτων προς τα 1.350 εξεταστικά κέντρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες, ενώ έχουν επιλεγεί τα 28 κέντρα όπου θα γίνει η βαθμολόγηση των γραπτών.
Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 17.000 επιτηρητές.
Για την αποτροπή της πιθανότητας πλήγματος στο αδιάβλητο των εξετάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει έξι νέα μέτρα.
Ομαλά ξεκίνησε η διαδικασία απ τα εσπερινά λύκεια την Δευτέρα το απόγευαμ και συνεχίστηκε και την Τρίτη το πρωί όπως μας ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Πυλαρινός: «τόσο στα εσπερινά λύκεια που οι εξετάσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα το απόγευμα όσο και στα 9 εξεταστικά κέντρα του νομού Ξάνθης που ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί, κύλησαν όλα ομαλά. Τα θέματα ήρθαν όπως είχε προγραμματισθεί λίγο μετά τις 8.30’ το πρωί και μοιράστηκαν βάσει προγραμματισμού. Δεν υπήρξαν ούτε διευκρινιστικές ερωτήσεις απ’ τους υποψήφιους οπότε η διαδικασία ξεκίνησε αμέσως. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο δίνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή των Εσπερινών» ενώ υπάρχει Νομαρχιακή Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις εξετάσεις όπως μας ανέφερε κλείνοντας ο κ. Πυλαρινός.
24 χιλιάδες περισσότεροι οι υποψήφιοι απ’ τις θέσεις των εισακτέων
Στις φετινές Πανελλαδικές θα συμμετάσχουν 94.600 υποψήφιοι (κατηγορία 90%) με τις θέσεις των εισακτέων να ανέρχονται σε 70.701.
Συνολικά, για όλες τις κατηγορίες, οι εν δυνάμει υποψήφιοι φτάνουν τους 146.100 και οι θέσεις που αντιστοιχούν είναι 86.736.
Ανακατατάξεις στις βάσεις αναμένεται να φέρει η αύξηση των θέσεων με κύριο βάρος στα περιφερειακά ΑΕΙ με ταυτόχρονη μείωση κατά 10% των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια.
Λόγω των αλλαγών αυτών θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να κινηθούν ανοδικά οι βάσεις σε κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας, δημιουργώντας διλήμματα ακόμα και στους αριστούχους. Παράλληλα αναμένεται αύξηση των αιτήσεων για μετεγγραφές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…