Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ολοκληρωμένη η ανακύκλωση απ’ τον Σκακιστικό Σύλλογο ‘Δημόκριτο’

Ολοκληρωμένη η ανακύκλωση απ’ τον Σκακιστικό Σύλλογο ‘Δημόκριτο’

0

Την αντίδραση του Σκακιστικού Συλλόγου Ξάνθης ‘Δημόκριτος’ έφεραν τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που ακυρώνουν την εξάχρονη αποδοτική προσπάθεια των μελών του που στηρίζουν και λειτουργούν ολοκληρωμένα την ανακύκλωση στο δήμο και κάνουν προτάσεις για ανέξοδη λειτουργία του συστήματος σε επίπεδο δήμου.
Με τη φράση: «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ακυρώσει την πολυετή προσπάθεια που γίνεται απ’ τον Σύλλογό μας λέγοντας ότι τα συλλεγόμενα υλικά καταλήγουν στη χωματερή» απαντά ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Συλλόγου ‘Δημόκριτος’ Φ. Στεργίου.
Ανέξοδη ανακύκλωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Στεργίου υπάρχουν χώρες που ήδη λειτουργούν ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν και στην Ξάνθη: «σε κάποιο κρατίδιο της Δ. Γερμανίας που υπάρχουν διάφοροι δήμοι, εφαρμόζονται διάφορα συστήματα. Ένα απ’ τα συστήματα είναι αυτό των κάδων. Σε διάφορα σημεία του δήμου τοποθετούνται διάφοροι κάδοι για χαρτί, για αλουμίνιο, για γυαλί , για πλαστικό κι αφήνουν οι πολίτες τα υλικά. Το κάθε σύστημα έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Στο ίδιο κρατίδιο, σε άλλους δήμους λειτουργεί το σύστημα με τις νησίδες όπως η νησίδα που έχουμε εμείς εδώ. Σ’ αυτές τις νησίδες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, υπάρχει η δυνατότητα να συλλέγονται μεγαλύτερες ποσότητες. Υπάρχουν τέλος και κάποιοι δήμοι που δεν κάνουν καθόλου ανακύκλωση και καταβάλλουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Εμείς εφαρμόσαμε κι αποδείξαμε ότι η μέθοδος της νησίδας που κάναμε στην Ξάνθη είναι εφαρμόσιμη στο Δήμο μας γιατί απ’ τα έξι χρόνια που κάνουμε ανακύκλωση, τα τελευταία τρία δουλεύει ως νησίδα, οικολογικό πάρκο, στο οποίο υπάρχουν κάδοι για διάφορα υλικά συσκευασίας. Εμείς δεν έχουμε οικολογικό πάρκο αφού δεν διαθέτουμε κάδους για όλα τα υλικά συσκευασίας».
Την τεράστια διαφορά μεταξύ των συστημάτων που έγκειται και στο οικονομικό κόστος μας ανέλυσε ο κ. Στεργίου: «το συγκεκριμένο σύστημα δεν κοστίζει τίποτα στο δήμο αφού το κόστος της συγκέντρωσης το αναλαμβάνουν οι πολίτες που φέρνουν το χαρτί και το κόστος της αποκομιδής το παίρνει ο ιδιώτης που το συλλέγει. Μας αφήνει δε, ένα πολύ μικρό έσοδο, 50 ευρώ το μήνα. Το άλλο σύστημα όμως έχει κόστος που αναλύεται ως εξής: κόστος εργατικών, συντήρηση κάδων, δυσλειτουργία αφού αφήνονται διάφορα σκουπίδια στους κάδους, η συντήρηση των οχημάτων και τα εργατικά ατυχήματα που κοστίζουν απίστευτα. Σε καμιά χώρα δεν είναι κερδοφόρα η ανακύκλωση όταν δουλεύεται από δημόσιο φορέα. Οι ιδιώτες λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Η νησίδα δεν έχει όλα αυτά τα κόστη. Έχουν όμως και άλλη παιδεία οι άνθρωποι αφού αν δεν ανακυκλώνουν πληρώνουν πρόστιμο».
Ανταπόκριση των ξανθιωτών
Οι ξανθιώτες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα κι επί έξι χρόνια τώρα ανακυκλώνουν όπως αποδεικνύεται απ’ τα στοιχεία που μας παραθέτει ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Συλλόγου: «το τεράστιο κέρδος όμως απ’ την συγκεκριμένη διαδικασία είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών που ανταποκρίνονται. Συλλέγονται περίπου πέντε τόνοι χαρτί το μήνα και συλλέγουμε επίσης αλουμίνιο, πλαστικά μπουκάλια και πέρα απ’ αυτό κάνουμε και χρηστική ανακύκλωση, με υποδοχέα που φτιάξαμε με δικά μας έξοδα, όπου συλλέγονται βιβλία. Έχουμε κάνει ήδη δωρεά 900 περίπου βιβλία κι ετοιμαζόμαστε να δωρίσουμε στην παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου. Το 5-10% των κατοίκων ανταποκρίνονται. Άλλοι 15 κάδοι αν μπουν σε πέντε νησίδες, το 50% του πληθυσμού θα καλυφθεί.
Ο κόσμος ανταποκρίνεται όσο βέβαια ξέρει την προσπάθεια».
Στον καίριο τομέα της ενημέρωσης η βοήθεια ήταν από συγκεκριμένους όπως μας είπε ο κ. Στεργίου: «η ενημέρωση γίνεται από στόμα σε στόμα. Από έντυπα όσο μας βοήθησε η εφημερίδα ‘ΕΜΠΡΟΣ’ που αναφέρεται στο θέμα κι έχει γίνει και χορηγός στην προσπάθειά μας. Επίσης ο ραδιοφωνικός σταθμός Σούπερ FM 88 που έβγαζε ανακοινώσεις. Πέραν αυτού κανένας άλλος δεν βοήθησε στη διαφήμιση».
Ούτε χαρτί στην χωματερή
Με καταγγελία κλείνει τη συζήτησή μας ο κ. Στεργίου, για όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: «καταγγέλλω αυτό που ελέχθη στο δημοτικό συμβούλιο, ότι οι ποσότητες πηγαίνουν στη χωματερή. Απ’ τον δικό μας σύλλογο δεν πηγαίνει ούτε ένα κιλό στη χωματερή. Ο ιδιώτης που το παραλαμβάνει το αξιοποιεί για να έχει κέρδος. Πρόκειται για ξανθιώτη που έχει κάνει μεγάλη επένδυση και λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Το χαρτί απ’ όσο γνωρίζω εξάγεται, τα πλαστικά και αλουμίνια πηγαίνουν στην Αθήνα. Το κέρδος της επιχείρησής του είναι η πώληση των υλικών που παίρνει από μας» και κλείνει λέγοντας: «έχουμε αποδείξεις για τις ποσότητες που συλλέγουμε και την διάθεσή τους».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βούρκος’ πια στη Βιστονίδα Λίμνη, όχι βότσαλα

Βιστονίδα απ’ εδώ, &…