Οξυγόνο… σε πεθαμένους!

0

Νέες «κομπίνες» σε βάρος του ΟΓΑ διαπίστωσαν οι επιθεωρητές του Οργανισμού τους 3 τελευταίους μήνες. Ήτοι: Από συνταγογραφήσεις σε πεθαμένους μέχρι φαρμακευτικές συνταγές σε γυναίκες για την αντιμετώπιση καρκίνου του …προστάτη! Για τις «κομπίνες» ενοχοποιούνται «κυκλώματα»
ιδιωτικών κλινικών, φαρμακείων και εταιριών ιατρικών ειδών.
Τι διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές του ΟΓΑ
Σύμφωνα με το πόρισμα που ανακοινώθηκε από τον ΟΓΑ μεγάλη ιδιωτική κλινική στην Κεντρική Ελλάδα χρέωνε πλασματικές ημέρες νοσηλείας και εισαγωγές – «φαντάσματα» σαν επείγοντα περιστατικά, πραγματοποιώντας παράλληλα εικονικές διαγνωστικές εξετάσεις υψηλού κόστους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο ΟΓΑ, «οι εισαγωγές ασφαλισμένων για νοσηλεία γίνονταν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι άξιο μνείας ότι όλες οι προαναφερόμενες εισαγωγές για νοσηλεία χαρακτηρίζονται ως επείγοντα περιστατικά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, από την έρευνα προέκυψε ότι ήταν προγραμματισμένες εισαγωγές για την εκτέλεση απλών διαγνωστικών εξετάσεων».
Επίσης, οι επιθεωρητές του ΟΓΑ ανακάλυψαν ότι στο Νομό Ηλείας φαρμακοποιοί προχωρούν σε παράνομες συνταγογραφήσεις για χρόνιες παθήσεις, εν αγνοία των κατόχων των βιβλιαρίων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν πάσχουν από καμιά ασθένεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, στο «κύκλωμα» της Ηλείας εμπλέκονται ιδιωτικό ιατρείο του Πύργου και συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης.
Φάρμακα για καρκίνο του προστάτη σε …γυναίκες – Οξυγόνο… σε πεθαμένους
Για να γίνει αντιληπτή η έκταση της παράνομης δράσης τού εν λόγω «κυκλώματος», οι ελεγκτές του ΟΓΑ αναφέρουν, ενδεικτικά, την περίπτωση ασφαλισμένης, από το συνταγολόγιο της οποίας είχε αφαιρεθεί συνταγή που βρέθηκε να έχει εκτελεστεί με αντρικό ονοματεπώνυμο και πάθηση «καρκίνο του προστάτη».
Επίσης εντόπισαν και μια εταιρία αντιπροσώπευσης και διάθεσης ιατρικών ειδών, με το επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, η οποία προβαίνει σε παράνομες χορηγήσεις συσκευών οξυγονοθεραπείας. Το «κόλπο» πραγματοποιείται εν αγνοία των ασφαλισμένων. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις δικαιούχων του ΟΓΑ κατατέθηκαν δικαιολογητικά για την είσπραξη ενοικίων συμπυκνωτή οξυγόνου και αγοράς νεφελοποιητή που αφορούν σε… χρονικά διαστήματα μεταγενέστερα του θανάτου τους. Επιπλέον, για έναν εξ αυτών εκδόθηκαν δύο ιατρικές γνωματεύσεις μετά το θάνατό του.
Παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που διαφορετικές προμηθεύτριες εταιρείες χρεώνουν για όμοια ιατρικά – θεραπευτικά μέσα, αλλά και αποκλίσεις στις χρεώσεις του ιδίου προϊόντος από την ίδια εταιρεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Χρεώσεις, εν αγνοία των ασφαλισμένων, για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονται σ’ αυτούς. Χρέωση στον Ο.Γ.Α. πλασματικών ημερών νοσηλείας.
Εισαγωγές ασφαλισμένων για νοσηλεία χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι άξιο μνείας ότι όλες οι προαναφερόμενες εισαγωγές για νοσηλεία χαρακτηρίζονται ως επείγοντα περιστατικά, αν και από την έρευνα προκύπτει ότι πρόκειται για προγραμματισμένες εισαγωγές για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων.
Χρέωση στον Ο.Γ.Α. υπερβολικά μεγάλου αριθμού και υψηλού κόστους διαγνωστικών εξετάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν άσχετες με τη διάγνωση νοσηλείας, κατά παράβαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας.
Ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων ερευνών και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών για την επιβολή κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, όπου αυτό απαιτείται, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ο.Γ.Α. και των ασφαλισμένων του.
Τέλος, με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, σε έξι φαρμακεία επεβλήθη συνολικό πρόστιμο 391.547,80 ευρώ για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τέλεση αξιοποίνων πράξεων σε βάρος των συμφερόντων του Ο.Γ.Α., διεκόπησαν οι σχετικές συμβάσεις, ενώ παράλληλα έχει γίνει η παραπομπή των εν λόγω περιπτώσεων στη Δικαιοσύνη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…