Οι νέοι μπροστά!

0

Την Ξάνθη επισκέφθηκε ο Γ. Γραμματέας Νέας Γενιάς για να ενημερώσει τους δημάρχους του νομού για τις επικείμενες εκλογές στα Τοπικά Συμβούλια Νέων που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του νομού από 15- 28 χρόνων.
Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008 στο Δημαρχείο της Ξάνθης ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη για τις διαδικασίες των εκλογών για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημάρχων του νομού και κατατέθηκαν απόψεις για την μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού. Τα μητρώα νέων έχουν ήδη ανοίξει και οι εγγραφές είναι ικανοποιητικές μέχρι σήμερα στους περισσότερους δήμους της Ξάνθης.
Νέος πρωτοποριακός θεσμός
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟΣΥΝ) αποτελούν βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής πολιτικής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μια πρωτοποριακή και σύγχρονη νομοθετική πρωτοβουλία που μέλει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά στη χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και την εξοικείωση τους με τις αρχές της Δημοκρατίας.
Τον Μάρτιο οι εκλογές
Με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών βάσει του νόμου 3443/06 προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων.
Οι εκλογές προκηρύσσονται για τις 22, 23 καθώς και 29, 30 Μαρτίου 2008.
Με απόφαση των κατά τόπων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων θα διεξαχθούν οι εκλογές σε μια από τις άνω προτεινόμενες ημερομηνίες. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα δημοσιοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, με στόχο να γίνει γνωστή στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους νέους και νέες κάθε Δήμου ή Κοινότητας.
Πως θα γίνουν οι εκλογές.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων και οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στα Μητρώα των Νέων (που αποτελούν τον εκλογικό κατάλογο) και έχουν ήδη ανοίξει ή θα ανοίξουν σε κάθε Δήμο και Κοινότητα και θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου.
Απαραίτητη κι ελπιδοφόρα η συμμετοχή νέων
Η συμμετοχή των νέων κάθε περιοχής στα πολιτικά δρώμενα, σε μια εποχή που η πολιτική παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα όλων παρά την τάση απαξίωσης που καταγράφεται, είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη. Οι κοινωνίες που σχεδιάζουν και προσβλέπουν σε θετική μελλοντική πορεία, θέτουν ψηλά στις προτεραιότητες τους την ενημέρωση και τη συμμετοχή των επόμενων ενηλίκων αλλά και των επόμενων επαγγελματιών κι επιστημόνων. Η ένταξη νέων σε υγιείς οργανισμούς με κοινό στόχο την πρόοδο και την διασφάλιση της επόμενης μέρας μέσα απ’ την ενημέρωση, μπορεί ν΄ αποτελέσει την απάντηση σε πολλά απ’ τα θεωρητικά άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους κατευθύνουν συχνά σε λάθος ατραπούς κι επιλογές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …