Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Οι επιχειρηματίες περιμένουν περισσότερα απ’ το Επιμελητήριο

Οι επιχειρηματίες περιμένουν περισσότερα απ’ το Επιμελητήριο

0

Το έλλειμμα της ενημέρωσης και η αδιαφορία των επιχειρηματιών του νομού που παρατηρείται σε ημερίδες με αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν, αποτελούν ενδείξεις για την λειτουργία του Επιμελητηρίου Ξάνθης που δεν ανταποκρίνεται στον συντονιστικό του ρόλο και δεν καλύπτει τις ανάγκες για ενημέρωση με τη διενέργεια σεμιναρίων όπως έχει επανειλημμένως ζητήσει ο Γ. Αθανασιάδης.
Μια ημερίδα με θέματα που αφορούν κι ενδιαφέρουν τους επιχειρηματίες του νομού και παρουσιάζει την εικόνα που αντίκρισαν όσοι λίγοι συμμετείχαν στην τελευταία, αποτελεί ένδειξη αδιαφορίας από πλευρά των μελών αλλά κι έλλειψης συντονισμού και σωστής λειτουργίας σε συγκεκριμένους τομείς του τοπικού Επιμελητηρίου.
Απαραίτητα τα σεμινάρια
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Ξάνθης Γ. Αθανασιάδης, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη διενέργειας σεμιναρίων ενημέρωσης για κλαδικά και άλλα ζητήματα που αφορούν παλιούς και νέους επαγγελματίες. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης: «υπάρχουν συνάδελφοι, μέλη του Επιμελητηρίου που δε γνωρίζουν πολλά απ’ τα στάδια διαδικασιών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησής τους και προσπαθούν να μάθουν από συναδέλφους ή υπαλλήλους τι δρόμο πρέπει ν’ ακολουθήσουν. Έχουμε ζητήσει και συνεχίζουμε να ζητάμε την οργάνωση σεμιναρίων με τέτοια θέματα, που ειδικοί θα ενημερώνουν τα μέλη του Επιμελητηρίου και θα λύνουν τις απορίες τους».
Μέρος του ρόλου του Επιμελητηρίου είναι η ενημέρωση όπως τόνισε ο κ. Αθανασιάδης: «η ενημέρωση όμως αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ρόλου του Επιμελητηρίου. Ο ρόλος του είναι συντονιστικός κι όπως διαπιστώθηκε στο συνέδριο που παρακολουθήσαμε πριν λίγο καιρό, έχει χάσει την αίγλη και την αποτελεσματικότητά του. Αυτό επιβάλλεται ν’ αλλάξει και μόνο με αποφασιστικές δράσεις και κινήσεις μπορεί να επανέλθει στην ορθή του λειτουργία και ρόλο. Πολλοί τομείς, σημαντικοί για τα μέλη, έχουν αδρανήσει με αποτέλεσμα να απομακρύνονται απ’ το όργανο οι επιχειρηματίες του νομού. Ο ρόλος του στον ενημερωτικό τομέα είναι καθοριστικός όπως κι αυτός της έκφρασης αλλά και της διεκδίκησης τόσο σε κλαδικό όσο και σε συνολικό επίπεδο».
Σημαντική βοήθεια οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων
Ενόψει της τέταρτης κοινοτικής περιόδου στήριξης απ’ την οποία πολλά μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής, ο κ. Αθανασιάδης βρίσκει σημαντική την πρόταση για πιστοποίηση συμβούλων επιχειρήσεων: «υπάρχουν πολλά προγράμματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο στήσιμο μιας νέας επιχείρησης ή και στην ενίσχυση μιας ήδη λειτουργούσας, που όμως δεν τα γνωρίζουν οι επαγγελματίες. Ο καθένας μόνος του πρέπει να ψάξει και να βρει την άκρη στο δαιδαλώδες σύστημα και πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό λόγω φόρτου εργασίας ή έλλειψης γνώσεων του αντικειμένου. Η πρόταση για πιστοποίηση συμβούλων επιχειρήσεων απ’ το Επιμελητήριο πιστεύω πως είναι μια καλή πρώτη κίνηση που θα βοηθήσει πολύ τους συντοπίτες μας επιχειρηματίες. Θα μπορούσε να γίνει μια λίστα με συμβούλους που θα έχουν εγκριθεί από μια επιτροπή του Επιμελητηρίου Ξάνθης και ο κάθε επαγγελματίας να μπορεί ν’ αποταθεί σε όποιον επιθυμεί απ’ τους συγκεκριμένους για ν’ αναλάβει την επιχείρησή του».
Η ανάπτυξη του τόπου απαιτεί συλλογική προσπάθεια
Με την πολύχρονη εμπειρία του ως επιχειρηματίας στην Ξάνθη ο κ. Αθανασιάδης καταθέτει την άποψή του για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής λέγοντας: «η ανάπτυξη του νομού είναι υπόθεση όλων μας. Ο καθένας από μας προσπαθεί να εξελίξει και να βελτιώσει την επιχείρησή του συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόοδο του τόπου. Υπάρχουν όμως και ενέργειες που επιβάλλεται να γίνονται συντονισμένα και να δρουν τα συλλογικά όργανα για μεγαλύτερες διεκδικήσεις. Η μεγάλη ευκαιρία της νέας κοινοτικής περιόδου στήριξης απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο καλούμαστε και πρέπει να κερδίσουμε για το καλό όλων μας, του καθένα χωριστά αλλά και του τόπου. Ως Επιμελητήριο έχουμε ευθύνες τις οποίες πρέπει ν’ αναλάβουμε βοηθώντας τα μέλη μας. Ο στόχος είναι κοινός και η επίτευξή του μπορεί να συνδυαστεί εντός των ορίων και του υγιούς ανταγωνισμού που υπάρχει σε κάθε αγορά».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κατατίθεται το θεσμικό πλαίσιο για τη βιοαιθανόλη

Μέχρι τα τέλη Φεβ …