Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Οι επαγγελματίες…γύρισαν την πλάτη στην ενημέρωση!

Οι επαγγελματίες…γύρισαν την πλάτη στην ενημέρωση!

0

Ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης την Τετάρτη 16 Απριλίου το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» για τα μέλη του προκειμένου να ανακοινώσει την λειτουργία γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στα πλαίσια του προγράμματος που «τρέχει» εδώ και δύο χρόνια και υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης με τίτλο: «Προστασία – Αποκατάσταση & Αξιοποίηση του Παραδοσιακού Οικισμού της Παλιάς Πόλης». Παράλληλα παρουσιάστηκαν τρόποι χρηματοδότησης των επιχειρηματιών μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία Leasing – factoring που μπορούν να συμβάλλουν στην επέκταση των Μ.Μ.Ε., όπως επίσης και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και η συμβολή τους στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μ.Μ.Ε. και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Οι επαγγελματίες…γυρνούν την πλάτη στην ενημέρωση!
Παρότι όμως η ημερίδα είχε ενδιαφέρουσα θεματική οι επιχειρηματίες της …γύρισαν την πλάτη καθώς σχεδόν μηδαμινή ήταν η συμμετοχή τους, γεγονός που προβλημάτισε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Το Επιμελητήριο Ξάνθης έχει δημιουργήσει ένα γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στις επιχειρήσεις του νομού. Αυτό έγινε στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο: «Προστασία – Αποκατάσταση & Αξιοποίηση του Παραδοσιακού Οικισμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης». Εμείς μαζί με το Δήμο Ξάνθης υλοποιούμε το πρόγραμμα το οποίο «τρέχει» εδώ και 2 χρόνια . Βρισκόμαστε στη λήξη του προγράμματος και σήμερα γίνεται η παρουσίαση τρόπων χρηματοδότησης που μπορούν να πάρουν κάποιες επιχειρήσεις ώστε να κάνουν καταστήματα στον οικισμό της Παλιάς Πόλης»
Ο κ. Ανδρικόπουλος ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος αυτού έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του ΟΑΕΔ που είναι ο κύριος φορέας χρηματοδότησης με 12.000 ευρώ, 6 επιχειρήσεις και ότι το Επιμελητήριο θέλει να συμβάλλει ώστε ο οικισμός της Παλιάς Ξάνθης να αποκτήσει οικονομική δραστηριότητα οπότε να αξιοποιηθεί όμως χωρίς παράλληλα να αλλοιωθεί ο παραδοσιακό χαρακτήρας της. Για το λόγο αυτό η οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα έχει συνάφεια με τον ιδιαιτερότητα του οικισμού.
Σημειώνεται ότι στην Παλιά Πόλη εφαρμόστηκε και το πρόγραμμα «Ενίσχυσης ΜΜΕ – Ολοκληρωμένες δράσεις αστικής ανάπτυξης» από τον οποίο επιχορηγήθηκαν με 60% συμμετοχής από το Δημόσιο 38 συνολικά επιχειρήσεις της Ξάνθης με συνολικό προϋπολογισμό 3.813.246,30 , συνολική επιχορήγηση δημοσίου 2.282.440,31 και ίδια συμμετοχή 1.225.891,90. Το πρόγραμμα αφορούσε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε σχέση με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών.
Στη συνέχεια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς – Τρυφωνίδης Δημήτρης, Τσαγγάλης Δημήτρης και Αλεξιάδης Σάββας, εξήγησαν τους σύγχρονους τρόπους χρηματοδότησης που προσφέρουν οι τράπεζες.
Τρόποι χρηματοδότησης
Leasing: Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι η χρηματοδοτική μίσθωση είναι μια σύγχρονη μέθοδος μεσομακροπρόθεσμης χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την απόκτηση παγίων στοιχείων, δηλαδή εξοπλισμού και ακινήτων για επαγγελματική χρήση. Η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας επιλέγει τον εξοπλισμό ή το ακίνητο που θεωρεί κατάλληλο για τις ανάγκες του η εταιρεία Leasing αγοράζει τον εξοπλισμό αυτό από τον προμηθευτή ή το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη του και στη συνέχεια το ενοικιάζει το μεν εξοπλισμό για περίοδο τουλάχιστον τριών χρόνων, το δε ακίνητο τουλάχιστον για 10 χρόνια. Στο τέλος της μισθωτικής περιόδου, ο μισθωτής μπορεί είτε να εξαγοράσει το πάγιο (εξοπλισμός – ακίνητο) συνήθως έναντι συμβολικού τιμήματος είτε να ανανεώσει τη σύμβαση για ορισμένο χρόνο.
Factoring: Το factoring αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες των επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση σε πελάτες με επαναληπτική αγοραστική συμπεριφορά. Πρόκειται για τριμερή συνεργασία μεταξύ ενός προμηθευτή, των πελατών του και μιας εταιρείας factoring, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση, λογιστική παρακολούθηση και είσπραξη των εκδιδόμενων από τον προμηθευτή χορήγηση προκαταβολών επί της αξίας τους. Επίσης η εταιρεία factoring αναλαμβάνει υπό προϋποθέσεις την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου του προμηθευτή.
Ο κ. Γεώργιος Μουστακίδης, εκπρόσωπος της PLANECO ΕΠΕ, Επιθεωρητής ISO – Εξωτερικός συνεργάτης του Δ.Π.Θ. αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τα συστήματα διαχείρισης. Έκανε ένα συσχετισμό με τα πλεονεκτήματα της καινοτομίας τονίζοντας: « Καλό είναι να έχουμε ένα σύστημα διαχείρισης συστημάτων 9001 που μπορεί να περιλαμβάνει υγιεινή και ασφάλεια και του περιβάλλοντος. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα στους επιχειρηματίες: «Πρέπει οι εταιρείες να οργανωθούν να νοικοκυρευτούν μέσω του συστήματος ISO 9001 γιατί μ’ αυτό θα μπορούν να εντοπίζουν στην αγορά τα πλεονεκτήματα, τις ανάγκες που έχει και να προσαρμόζεται η εταιρεία σ’ αυτές τις ανάγκες ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του πελάτη. Κριτήρια δεν υπάρχουν για το ISO 9001. Η ορολογία της ποιότητας είναι «ότι θέλει ο πελάτης»! Η ποιότητα διαφέρει από πελάτη σε πελάτη από ομάδα σε ομάδα γι αυτό και είναι βασικό μέσω του ISO 9001 να εντοπίζουμε τις ανάγκες του πελάτη και να τις ικανοποιούμε.
Τόσο ο κ. Ανδρικόπουλος όσο και ο κ. Μουστακίδης σχολίασαν την απογοητευτική προσέλευση των επιχειρηματιών στην ημερίδα τονίζοντας ότι αυτό είναι ένδειξη έλλειψης επαγγελματισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επαγγελματίες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας και προέτρεψαν να πληροφορούνται για κάθε τι νέο και να προσανατολίζουν το σχεδιασμό τους σε καινοτόμες ιδέες ώστε να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη η επιχείρησή τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …