Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας κρούει τον κώδωνα κινδύνου

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας κρούει τον κώδωνα κινδύνου

0

Σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους ετοιμάζονται να δώσουν τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και μαζί τους βέβαια όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας.
Κι αυτό, διότι όπως υποστηρίζουν έχουν φθάσει στο τελευταίο σημείο αντοχής για τις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα ετοιμάζουν και σχετικές κινητοποιήσεις στην επαρχία και την Αθήνα, ενώ απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια ενημερώνοντάς τον για την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται το κλάδος τους και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.
Η επιστολή:
«Προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κύριο Κάρολο Παπούλια

Κύριε Πρόεδρε,
Η πρόσφατη κρίση εκτός των άλλων έχει πλήξει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Μετά την έκρηξη των τιμών στις ζωοτροφές τα λιπάσματα και τα φάρμακα η χρηματοπιστωτική κρίση ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή για την κτηνοτροφία της χώρας μας. Παράλληλα και παρά τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής, οι τιμές στο γάλα και το κρέας παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας η λειτουργία καρτέλ τόσο στις εισροές όσο και στις εκροές συρρικνώσει καθημερινά το εισόδημα του κτηνοτρόφου.

Οι ελληνοποιήσεις στο κρέας και στα γαλακτοκομικά και η απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την επιβίωση της κτηνοτροφίας, αφού έτσι καθηλώνονται οι τιμές για τα ανώτερης ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Σήμερα απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εκφράζοντας την καθολική βούληση όλων των κτηνοτρόφων επισημαίνει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των κτηνοτρόφων, το μέλλον επιφυλάσσει σε όλους μας δυσάρεστες εκπλήξεις. Το κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα όχι μόνο για τον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας αλλά και για την εθνική οικονομία γενικότερα.
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν μια σειρά αιτημάτων τα οποία έχουν προβάλει επανειλημένα. Στη σημερινή συγκυρία όμως θεωρούμε ότι πρέπει να προτάξουμε αυτά τα οποία θεωρούμε ότι αποτελούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Η κτηνοτροφία πρέπει κατ’ αρχάς να παραμείνει ζωντανή και μετά να συζητήσουμε οποιοδήποτε μέτρο για την βελτίωση και την ανάπτυξή της.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων ως εξής :
– Να καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν στους κτηνοτρόφους το 2007 με την εγγύησή του ενώ τα υπόλοιπα δάνεια να ρυθμιστούν ως ακολούθως:
α. πάγωμα των χρεών για 3 χρόνια άτοκα.
β. μετά την τριετία, ρύθμισή τους με χαμηλό επιτόκιο για 10 χρόνια.
γ. απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λειτουργία της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης
τρία τελευταία χρόνια και το ύψος των οφειλών να μην ξεπερνά τα 500.000€ /
εκμετάλλευση.
– Άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 50€/προβατίνα και αίγα και 250€ /αγελάδα και χοιρομητέρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος αγοράς ζωοτροφών που έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
– Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με την εφαρμογή νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία συνδεδεμένο με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε κάθε νομό. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ισοζύγιο κρέατος, με την έκδοση αποδείξεων από τις ζυγιστικές μηχανές ώστε να περιλαμβάνεται όλη η χώρα ( σήμερα ισχύει για πόλεις άνω των 5000 κατοίκων).
– Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής –μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους.
– Να υπογραφεί άμεσα η υπουργική απόφαση για την ταυτοποίηση και σήμανση του βόειου κρέατος.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί ότι το κόστος των παραπάνω μέτρων είναι ελάχιστο σχετικά με το σύνολο των 28 δις € για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Τα στοιχεία που έχουμε σχετικά με το κόστος των παραπάνω μέτρων είναι στην διάθεσή σας όποτε μας ζητηθεί.
Περιμένουμε την άμεση αντίδρασή σας για τα αιτήματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε δυναμικά και αγωνιστικά γιατί για μας αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωσή μας.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κτηνοτρόφων έχουμε προγραμματίσει προειδοποιητικές συγκεντρώσεις διεκδίκησης των αιτημάτων μας σε όλη τη χώρα στις 2/12/2008 και στη συνέχεια πανελλαδική συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Αθήνα, στη περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.
Η επιβίωση της κτηνοτροφίας είναι σε οριακό σημείο. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα τα παρατήσουμε χωρίς να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Κ.

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Πεβερέτος»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…