Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ο …αμανές της μειονοτικής εκπαίδευσης καλά κρατεί!

Ο …αμανές της μειονοτικής εκπαίδευσης καλά κρατεί!

0

Τα μίλησαν και τ’ αποφάσισαν οι βουλευτές της μειονότητας Ξάνθης και Ροδόπης Μάντατζη και Χατζηοσμάν ( ομιλία τους στην Κομοτηνή που δημοσίευε το «Ε») και δεν εννοούν να παρεκκλίνουν από το σχέδιο τους! Είπαν ότι θα σηκώσουν ψηλά τον …αμανέ με αιχμή του δόρατος τη μειονοτική εκπαίδευση πιέζοντας σ’ όλες τις κατευθύνσεις (δηλώσεις του κ. Μάντατζη «να ξεσηκωθούμε») και δεν χάνουν ευκαιρία! Έτσι και χθες έκαναν κατάληψη – διαμαρτυρία στο 1ο Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης! Ο λόγος; Αν κριθεί σε πρώτο επίπεδο επουσιώδης: Η γνωστή ιστορία των γονέων και κηδεμόνων να εγγράφουν τα παιδιά τους σε σχολεία της αρεσκείας τους κατά παράβαση των κανόνων κατανομής που επιβάλλεται από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι ανάλογη με το σχολείο και την περιοχή ευθύνης του.
Σε δεύτερο επίπεδο όμως και αυτό αποτελεί το κομβικό σημείο του θέματος αναδύονται τα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν την κατάληψη και η άκρη του νήματος συνδέεται αδιάρρηκτα με τον κεντρικό σχεδιασμό να παρουσιαστεί η μειονότητα σαν ενιαία με εθνικό προσδιορισμό «τούρκικη». Έτσι έχουμε το φαινόμενο να ασκούνται πιέσεις στις μειονοτικές ομάδες των Πομάκων και των Ρομ από τους τουρκογενείς ή «τουρκογραμμένους», πολύ δε περισσότερο να αναδύονται ρατσιστικές τάσεις και δράσεις και αυτό εξυφαίνεται από την αιτιολογία που προέβαλλαν οι γονείς (παρακάτω).
Ο αμανές της μειονοτικής εκπαίδευσης καλά κρατεί!!!
Το γεγονός!
Στην Ξάνθη υπάρχουν δύο Μειονοτικά σχολεία. Το ένα βρίσκεται σε στενό της οδού Κομοτηνής και το άλλο επί της Λεωφόρου Στρατού.
Παρατηρήθηκε όμως η τάση, γονείς που διαμένουν στην περιοχή του 2ου Μειονοτικού να εγγράφουν κατά παράβαση τα παιδιά τους στο 1ο ασκώντας πιέσεις στον Διευθυντή του Σχολείου, αιτιολογώντας την πράξη τους ότι στο 2ο φοιτούν ως επί το πλείστον Πομάκοι και Ρόμ και επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτούν στο 1ο που φοιτούν «τουρκάκια»! Έτσι γράφτηκαν 25 παιδιά! Το θέμα επιλήφθηκε το γραφείο μειονοτικής εκπαίδευσης και ο αρμόδιος κ. Κουράκος μετά από έλεγχο διαπίστωσε ότι 9 παιδιά από τα 25 ανήκουν στο 2ο Μειονοτικό. Με έγγραφό του λοιπόν ζητά τη μεταγραφή τους! Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή δια του κ. Μάντατζη και άλλων μελών και προέβησαν στην κατάληψη – διαμαρτυρία στο 1ο μειονοτικό, την Παρασκευή το πρωί! Το γεγονός πληροφορήθηκε ο γ. γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Συρίγος που τυχαία ήταν στην Ξάνθη. Έτσι λοιπόν ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Μάντατζη και τη Σχολική επιτροπή ώστε να συζητηθεί το θέμα. Όμως η Συμβουλευτική Επιτροπή αρνήθηκε αιτούμενη επιτακτικά ο ειδικός γραμματέας να συναντηθεί μ’ όλους. Ο κ. Συρίγος επέμενε στην αρχική του θέση και η …ομήγυρης επίσης. Έτσι δεν έγινε η συνάντηση! Δημιουργήθηκε ένταση και ο κ. Μάντατζη, τόνισε με έμφαση ότι το θέμα είναι πολιτικό και θ’ αναδειχθεί αναλόγως. Έτσι ως φαίνεται θα δούμε συντόμως κάποια επερώτηση του κ. Μάντατζη στη Βουλή!
Άφεριμ!!!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…