Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ‘Να γίνετε επιστήμονες του προσκηνίου κι όχι του παρασκηνίου’

‘Να γίνετε επιστήμονες του προσκηνίου κι όχι του παρασκηνίου’

0

Μπαλόνια, λουλούδια και χαμόγελα, πολλά χαμόγελα γέμισαν το αμφιθέατρο ‘Καραθεοδωρή’ κατά την ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων Μηχανικών όλων των τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρούσας και της χαρμολύπης που έδωσε η ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στη μνήμη της αδικοχαμένης τελειοφοίτου.
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008 στις 9.30’ πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων των Τμημάτων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεμάτο ασφυκτικά το αμφιθέατρο με τους πτυχιούχους χαμογελαστούς μέσα στα καλά τους ρούχα και τους συγγενείς συγκινημένους με λουλούδια, μπαλόνια και δώρα στα χέρια.
‘Άξιζε τον κόπο και μάλιστα η κορυφή’
Στο ‘καλό κατευόδιο’ που ευχήθηκε ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Α. Καραμπίνης απευθύνθηκε τόσο στους πτυχιούχους όσο και στους γονείς τους αναφέροντας: «σήμερα νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση για την εμπιστοσύνη των γονέων και την πρόοδο των μαθητών αλλά και λύπη για τον αποχωρισμό από ‘κείνους που συνεργαστήκαμε χρόνια.
Περνάει κρίση το πανεπιστήμιο και σίγουρα θ’ αναρωτιέστε αν άξιζε τον κόπο, 6 χρόνια δημοτικό, 3 χρόνια γυμνάσιο, τρία χρόνια λύκειο, έξοδα κι αγωνίες για να μπουν στο πανεπιστήμιο, κάποιοι πούλησαν περιουσίες για να πληρώσουν τα φροντιστήρια. Άξιζε τόση προσπάθεια; Άξιζε και μάλιστα η κορυφή που τη ζούμε σήμερα. Οι απόφοιτοι του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είναι περισσότερο επιλέξιμοι απ’ τους απόφοιτους των υπολοίπων πανεπιστημίων. Ο δρόμος τους δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με δουλειά και προσπάθεια θα τα καταφέρουν».
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν οι πτυχιούχοι έκαναν φασαρία μέχρι να πάρουν τη θέση τους, ο κ. Καραμπίνης είπε: «είναι ακόμη ζωηροί και ανήσυχοι. Μακάρι να είναι έτσι σε όλη τους τη ζωή» και κλείνοντας ευχαρίστησε τους γονείς και τους καθηγητές κι έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά.
‘Μας τα παραδώσατε παιδιά, σας τα παραδίδουμε επιστήμονες’
ο Κοσμήτορας του ΔΠΘ Ι. Διαμαντής αναφέρθηκε στην τύχη των αποφοίτων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου λέγοντας μεταξύ άλλων: « είναι μια μέρα απολογισμού για όλους, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη χώρα, φανταστική. Νιώθω ιδιαίτερη την ευθύνη ν’ απευθυνθώ στους γονείς, να σας κοιτάξω στα μάτια. Η μέρα αυτή σας ανήκει αφού εσείς είστε οι αφανείς ήρωες και τα δάκρυα αγωνίας και φόβου τώρα έγιναν δάκρυα χαράς αφήνοντας πίσω τα προβλήματα του χθες. Ο αγώνας του γονιού είναι συνεχής αλλά πρέπει να ξέρετε ότι το πτυχίο του Μηχανικού που σήμερα παίρνουν τα παιδιά σας αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο που με την κατάλληλη συμπαράσταση θα τους κάνει ωφέλιμους στην κοινωνία».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κοσμήτορας αναφέρθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στους καθηγητές του που πασχίζουν ν’ αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που δημιουργεί η απόσταση απ’ το αθηνοκεντρικό κράτος ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε: « η φοιτητική ζωή στην Ξάνθη σφυρηλατεί χαρακτήρες με την καθημερινή διαβίωση στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της. Ευχαριστούμε που μας τα εμπιστευθήκατε, εμείς πράξαμε το αυτονόητο. Μας τα παραδώσατε παιδιά, σας τα παραδίδουμε επιστήμονες.
Προσπαθούμε να στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικά το ακριτικό Δημοκρίτειο. Το πανεπιστήμιο βάλλεται ποικιλοτρόπως και υποχρηματοδοτείται».
Κλείνοντας ο κ. Διαμαντής απευθυνόμενους στους νέους επιστήμονες είπε: «να κλείσετε τ’ αυτιά σας στις Κασσάνδρες και να είστε πιστοί στον όρκο που δίνετε σήμερα, υπομονετικοί κι εργατικοί, ευσυνείδητοι. Να εμπλακείτε στα κοινά γιατί ο κόσμος χρειάζεται νέες απόψεις και φρέσκιες ιδέες. Να φροντίσετε να ενημερώνεστε και να ξέρετε ότι κι εμείς θα παρακολουθούμε την πορεία σας. Παίρνετε εκτός απ’ το πτυχίο κι ένα κομμάτι της ψυχής μας.
Να γίνετε επιστήμονες του προσκηνίου κι όχι του παρασκηνίου. Να μην προδώσετε τον επιστημονικό σας όρκο γιατί αυτό που θα προδώσετε θα είναι η αλήθεια και η επιστήμη σας. Να είστε άνθρωποι με ‘Α’ κεφαλαίο».
Χαρμολύπη για την αδικοχαμένη τελειόφοιτο
Εκτός της συνήθους διαδικασίας και πριν αναγνωσθεί ο όρκος, ο Αντιπρύτανης πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στην αδικοχαμένη Θεοδοσία Ντάκου που έχασε τη ζωή της πριν προλάβει να ζήσει τη στιγμή της ορκωμοσίας της. Ο κ. Καραμπίνης ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια μέσα στο κλίμα συγκίνησης που επικράτησε ο πατέρας της παρέλαβε την βεβαίωση σπουδών. Συγκινημένος και αξιοπρεπής ο κ. Ντάκος, με τη φωτογραφία του παιδιού του στα χέρια ευχήθηκε σε όλους όσους ορκιζόταν και ανέφερε τα λόγια του παιδιού του: «να λύσουν τα νομικά προβλήματα και να μου δώσουν το πτυχίο. Αυτό το πτυχίο είν’ εγώ κι εγώ είμαι αυτό το πτυχίο». Συγκινημένοι όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν παρατεταμένα ενώ ο πατέρας ευχόταν να μην βρεθεί κανείς τους στη θέση του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν»

Κλειστές θα παρα_…