Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ’Μοναξιά’ που φέρνει οργή και παράπονο

’Μοναξιά’ που φέρνει οργή και παράπονο

0

Οι κάτοικοι μιας απ’ τις ομορφότερες και πιο ήσυχες γειτονιές της Ξάνθης βγάζουν κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες που επικρατούν στην κοίτη του Κόσυνθου και την γύρω περιοχή που αποτελεί μια απ’ τις άκρες του περιαστικού άλσους ενώ προτείνουν λύσεις για την ηχορύπανση που υφίστανται λόγω της έλλειψης της απαραίτητης αστυνόμευσης στο Σαμακώβ.
Τα δυο ‘απανωτά’ περιστατικά με τις αναφλέξεις στην περιοχή πίσω απ’ το ’Νησάκι’ και το ρεπορτάζ του ‘Έ’ που αναφερόταν στους κινδύνους αλλά και την άμεση ανάγκη καθαρισμού της περιοχής ήταν η αιτία για να επικοινωνήσουν μαζί μας κάτοικοι απ’ το Σαμακώβ. Μόνος τρόπος η πρόληψη
Την αγωνία της πυρκαγιάς που μπορεί ανά πάσα στιγμή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεσπάσει, την έχουν καθημερινά όπως μας είπαν οι κάτοικοι της υπέροχης γειτονιάς. Όσοι τυχεροί βλέπουν απ’ τα μπαλκόνια τους τον Κόσυνθο κι απολαμβάνουν τη δροσιά και την ηρεμία των δέντρων και του πράσινου, έχουν συνεχώς τις ‘κεραίες’ τους τεντωμένες για οτιδήποτε μπορεί ν’ απειλήσει την περιοχή αφού ξέρουν πολύ καλά την αξία της.
Οι προχθεσινές μικρές εστίες έφεραν στο προσκήνιο τους κινδύνους που ελλοχεύουν όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλο το περιαστικό άλσος. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν: «πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα αυτή η περιοχή γύρω απ’ τον Κόσυνθο γιατί τελικά το δάσος, αφού φυλάσσεται απ’ τις δυο εισόδους του, κινδυνεύει από κάτω».
Ξερά χόρτα, τα γνωστό βαμβακόστρωμα αλλά και διάφορα σκουπίδια που κατά καιρούς συσσωρεύονται στην κοίτη του ποταμού, αποτελούν μια μόνιμη απειλή. Οι κάτοικοι ζητούν απ’ το Δήμο να επιληφθεί του θέματος του καθαρισμού πριν είναι πολύ αργά για όλη την πόλη αφού τον θησαυρό του πολύτιμου περιαστικού άλσους τον χαίρονται όλοι.
Η πρόταση που κάναμε στο ρεπορτάζ, για φύλαξη της περιοχής, βρίσκει σύμφωνους απολύτως τους κατοίκους αφού όπως μας είπαν, ο καθένας μπορεί να περάσει απ’ τον πεζόδρομο που βρίσκεται παράλληλα με το ποτάμι, στην είσοδο του Σαμακώβ και να βρεθεί μέσα στην πυκνή βλάστηση.
Ανενόχλητοι μηχανόβιοι και καθόλου αστυνόμευση
Σ’ αυτόν τον πεζόδρομο βρίσκουν τον κατάλληλο χώρο για να κάνουν τις ‘ασκήσεις’ και την ανάλογη φασαρία οι ασυνείδητοι δικυκλιστές που δεν υπολογίζουν τους κατοίκους της περιοχής. Όπως μας είπε ο Π. Μιχαηλίδης, κάτοικος του Σαμακώβ, ανενόχλητοι δρουν όλες τις ώρες της μέρας μέχρι αργά το βράδυ αφού μπορούν εύκολα να μπουν με τα μηχανάκια στον πεζόδρομο και κανείς δεν υπάρχει να τους εμποδίσει.
Η αστυνομία ανύπαρκτη και την κατάσταση καλούνται μόνοι τους οι κάτοικοι να την αντιμετωπίζουν κάθε μέρα ειδικά τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι. Μια απ’ τις πιο ήρεμες περιοχές της Ξάνθης έχει μετατραπεί σε μια απ’ τις πιο θορυβώδεις. Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι κι έχουν αρχίσει να ψάχνουν λύσεις σε ιδιωτικό επίπεδο για να προστατευθούν.
Οι προτάσεις των κατοίκων
Ο κ. Μιχαηλίδης κατέθεσε μια πρόταση που βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους του Σαμακώβ, την τοποθέτηση μιας μπάρας στην είσοδο του πεζόδρομου και την αποκατάσταση της πόρτας στο τέλος του που οδηγεί προς την παλιά γέφυρα που βρίσκεται μέσα στο πράσινο. Μ’ αυτό τον τρόπο θ’ αποτραπεί η είσοδος στους μηχανόβιους και τους υπόλοιπους που μπορεί με την ασυνείδητη δράση τους να θέσουν σε κίνδυνο όλη την περιοχή αφού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους μόνιμους κατοίκους. Εκείνο που σίγουρα χρειάζεται όμως είναι φύλαξη της περιοχής και περιπολίες τόσο απ’ την αστυνομία για την τήρηση των νόμων περί ηχορύπανσης όσο και από εθελοντές ή υπηρεσιακούς παράγοντες για τις επικίνδυνες πυρκαγιές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …