Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μήλον της έριδος: Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού!

Μήλον της έριδος: Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού!

0

Τον αδιαχώρητο γινόταν την Τρίτη 14 Οκτωβρίου το πρωί στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης. Όλες οι κεφαλές της μειονότητας, θρησκευτικοί και πολιτικοί παράγοντες , όπως ο ψευδομουφτής κ. Μετέ, οι βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης κ. Μάντατζη και Χατζηοσμάν, από το νομαρχιακό συμβούλιο η κα Καραχασάν, Δουλγκέρ και Ιρφάν Χατζηγενέ, κ. Μπαντάκ, προσέτρεξαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ή για συμπαράσταση προς τον εκδότη της τουρκόφωνης εφημερίδας «Milliet» κ. Τσεγκίς Ομέρ που είναι ο εναγόμενος στην Αγωγή που του κατέθεσαν ο δημοσιογράφος – εκδότης της πομακικής εφημερίδας Natpress κ. Καραχότζα και ο πρόεδρος του συλλόγου Πομάκων κ. Ταχήρ Κόντε. Όπως είναι γνωστό η Αγωγή εκδικάστηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη και αναμένεται η απόφαση (σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο: «Η Δίκη του συλλόγου των Πομάκων»), χθες όμως είχε οριστεί δικάσιμος για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Η κατηγορία προς τον κ. Τσεγκίς Ομέρ είναι: «Διέγερση των πολιτών, διατάραξη της ειρήνης και παράβαση του 192 κώδικα για την δημοσιογραφία μετά από καταγγελίες του συλλόγου Πομάκων». Δικηγόρος του κ. Ομέρ ήταν όπως και στην Αγωγή ο κ. Ιλχάν Κεχαγιά και 8 μάρτυρες υπεράσπισης: Οι βουλευτές Τσετίν – Χατζηοσμάν, η κα Καραχασάν, ο κ. Οζάν Αχμέτογλου, πρόεδρος της «ΤΕΞ» και δύο ακόμη, «εξαπατηθέντες», όπως δηλώνουν από το σύλλογο Πομάκων. Συνήγορος των κ.κ. Καραχότζα και Κόντε η κα Σμαρώ Ψαλτοπούλου.
Σύντομη αναφορά στην υπόθεση
Το θέμα της αντιδικία μεταξύ του κ. Ομέρ και Καραχότζα – Κόντε ξεκίνησε με την ίδρυση του συλλόγου Πομάκων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή : «δεν τους ήξερε κανείς» είχαν δηλώσει μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Ομέρ στην εκδίκαση της Αγωγής. Αμέσως μετά η εφημερίδα δημοσίευε κατ’ εξακούθηση πύρινα άρθρα κατά του συλλόγου και των κ.κ. Καραχότζα και Κόντε αποκαλώντας τους «απατεώνες» , «σατανάδες» ότι «υποκινούνται από σκοτεινές δυνάμεις», ότι «εξαπάτησαν τον κόσμο, πλαστογράφησαν υπογραφές μελών κ.λ.π.». Οι κ. Καραχότζα και Κόντε κατέθεσαν Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και καταπάτηση του δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων αφού τα συκοφαντικά και υβριστικά – όπως υποστηρίζουν – άρθρα τους προκάλεσαν ηθική και ψυχολογική βλάβη ενώ με τη δημοσίευση των ονομάτων και των πατρώνυμων των μελών του συλλόγου στην εφημερίδα θεωρούν ότι καταστρατηγήθηκε το δικαίωμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων και δόθηκε η αφορμή να ασκηθούν πιέσεις στα μέλη του συλλόγου.
Η ουσία της υπόθεσης: Έλληνας Πομάκος – Τούρκος Πομάκος! Άρξατε πυρ!
Αυτή βρίσκεται για άλλη μια αφορά στη γνωστή διελκυστίνδα: Έλληνας Πομάκος – Τούρκος Πομάκος! Και αυτό καταδείχθηκε και στην δίκη της Αγωγής και στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ομέρ και των κ.κ. Καραχότζα και Κόντε στο «Ε».
Τσεγκίς Ομέρ: « Εμείς σεβόμαστε τον αυτοπροσδιορισμό όλων των ανθρώπων αλλά και η μειονότητα αυτοπροσδιορίζεται. Για τα μέλη του συλλόγου τους μπορεί να λένε ότι είναι πομάκοι δεν έχουν όμως το δικαίωμα να ετεροπροσδιορίζουν όλη τη μειονότητα και να λένε ότι υπάρχουν 40.000 έλληνες Πομάκοι. Βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι στην ορεινή περιοχή και αυτοί που δεν είναι Πομάκοι είναι Κρυπτοχριστιανοί και αυτό μας προσβάλει. Εμείς λέμε ότι είμαστε Πομακότουρκοι ότι οι πομάκοι ανήκουν στην τουρκική φυλή! Όσο έλληνες είναι οι Πόντιοι τόσο Τούρκοι είναι οι πομάκοι»!
Ο κ. Ομέρ αρνείται τις κατηγορίες για καταπάτηση προσωπικών δεδομένων με τον ισχυρισμό: «Δεν βγάλαμε τον αριθμό μητρώου κανενός …» και υποστηρίζει ότι ο σύλλογος Πομάκων εξαπάτησε τα μέλη του για τους σκοπούς του συλλόγου και πλαστογράφησε υπογραφές μελών.
Ταχήρ Κόντε: «Όλα τα μέλη ήταν πάνω των 18 ετών! Δεν υπάρχει καμιά εξαπάτηση
Τους είχαμε ανακοινώσει τους σκοπούς του συλλόγου που είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιά αλλά και η άσκηση πίεσης προς την ελληνική πολιτεία να μας κάνει ελληνόφωνα σχολεία στην ορεινή περιοχή!».
Ο κ. Κόντε αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο «Ε» ότι: « Τα μέλη που έχουν διαγραφεί είναι μέλη από μια συγκεκριμένη οικογένεια που τυχαίνει να είναι πρώτα ξαδέλφια δικά μου τα μισά και πρώτα ξαδέλφια της γυναίκας μου τα άλλα.
Κλαίγοντας ήρθαν και μας είπαν να τους δώσουμε μια βεβαίωση διαγραφής για να σταματήσει η πίεση που δέχονται από θρησκευτικούς παράγοντες , χοτζάδες, μόλις ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους. Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τα μέλη μας»
Καραχότζα: «Δικαίωμα μας είναι να αυτοπροσδοριζόμαστε όπως θέλουμε. Τους ενοχλεί ότι αυτοπροσδιοριζόμαστε σαν Έλληνες Πομάκοι. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Από την μέρα ίδρυσης του συλλόγου μπήκαμε στο στόχο και ξεκίνησαν και οι επιθέσεις που δεχόμαστε».
Σημειώνεται ότι η δίκη τελικά αναβλήθηκε λόγω περασμένης ώρας και ορίστηκε επανάληψή της την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στις 11.30 μ.μ.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …