Μία φιλική υπηρεσία

0

Με αφορμή την πρόσφατη ορκωμοσία των εννέα πρώτων δημοτικών αστυνομικών του Δήμου Ξάνθης είναι επιβεβλημένη μία συνοπτική παρουσίαση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, μέσα από το έντυπο υλικό της ίδιας της υπηρεσίας, στο οποίο μας παρέπεμψε ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης για την ενημέρωση των συνδημοτών μας.
Σύμφωνα λοιπόν με την Δημοτική Αστυνομία της πόλης μας, ο στόχος της είναι η επίτευξη μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των Δημοτικών Αστυνομικών που καλούνται να επιλύσουν προβλήματα της πόλης και να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο. Για να πετύχει αυτό της τον στόχο, έχει υιοθετηθεί από την υπηρεσία μία φιλική προσέγγιση, έτσι ώστε να είναι κοντά στους δημότες με σεβασμό στα δικαιώματα αλλά και στις υποχρεώσεις τους.
Στα πλαίσια λοιπόν της επίτευξης αυτού του στόχου της η Δημοτική Αστυνομία Ξάνθης γνωστοποίησε στους συνδημότες μας τις αρμοδιότητές της, ώστε και αυτοί να γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απευθύνονται σε αυτήν. Στις αρμοδιότητες λοιπόν της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να:

1) Ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες που αφορούν:

α. Τη στάθμευση των οχημάτων. Να σημειωθεί ότι αυτή η αρμοδιότητα θα ασκείται παράλληλα με το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, ενώ η εξόφληση τυχόν προστίμων θα γίνεται είτε στο Ταμείο του Δήμου Ξάνθης είτε με ταχυδρομική επιταγή προς τον Δήμο Ξάνθης. Επίσης, όσον αφορά μόνο την ελεγχόμενη στάθμευση, θα δίνεται δεκαπεντάλεπτο περιθώριο στους παραβάτες να συμμορφωθούν, μέσω προειδοποιητικού σημειώματος, μετά την παρέλευση του οποίου θα επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο, το οποίο θα είναι αυτό που προβλέπει και ο Κ.Ο.Κ.
β. Την καθαριότητα και αισθητική της πόλης, την ευκοσμία και ευταξία.
γ. Την κοινή ησυχία, εκτός αν αυτή διαταράσσεται από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
δ. Την ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση και την προστασία του περιβάλλοντος.
ε. Τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδει το Δημοτικό Συμβούλιο.
στ. Την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, τις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στις οδούς και στο Δημόσιο Δίκτυο καθώς και την σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς.

2) Ελέγχει αν τηρούνται οι διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία:

α. Των εμποροπανηγύρεων και των πάσης φύσεως επιτηδευμάτων και επαγγελμάτων.
β. Των μικροπωλητών και των κυλικείων σε υπαίθριους χώρους.

3) Εκδίδει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για μεταδημότευση.

4) Αναλαμβάνει την φύλαξη Δημοτικών Εγκαταστάσεων και της Δημοτικής Περιουσίας.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο των ίδιων των Δημοτικών Αστυνομικών και της προϊσταμένης τους κας Ελένης Τζώτζορα, όσο και, από πλευράς Δήμου Ξάνθης και συγκεκριμένα, του υπεύθυνου Αντιδημάρχου κ. Κωνσταντινίδη, για την πληρέστερη και αρτιότερη, κατά το δυνατό, εκτέλεση των καθηκόντων των πρώτων, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, πέραν των εννέα που έχουν ήδη ορκισθεί. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι στην γειτονική πόλη της Καβάλας, όπου υπηρετούν 54 Δημοτικοί Αστυνομικοί, η επάρκεια σε προσωπικό για την κάλυψη αναγκών είναι απολύτως οριακή, καταλαβαίνουμε την δυσκολία με την οποία η αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά στην προσπάθειά της για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, οπότε και η συνεργασία όλων των δημοτών για την διευκόλυνσή τους κρίνεται ως επιβεβλημένη.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…