Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μέθη και ταχύτητα σκοτώνουν τους Έλληνες στους δρόμους

Μέθη και ταχύτητα σκοτώνουν τους Έλληνες στους δρόμους

0

Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης λειτουργεί απ’ τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τη 1 Φεβρουαρίου η έκθεση Τροχαίας Ξάνθης που για τέταρτη χρονιά προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενημερώσει τους ξανθιώτες για τις αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων που στερούν τους περισσότερους Έλληνες κάθε χρόνο απ’ τους οικείους τους.
Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008 στις 12.00΄, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της τέταρτης έκθεσης Τροχαίας Ξάνθης. Παρόντες στην εκδήλωση ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, ο Δήμαρχος Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος, , Αντινομάρχες και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξάνθης και σύσσωμη η ηγεσία της Αστυνομίας σε Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ο Διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης Κ. Αντωνακάκης ενώ προσκεκλημένος ήταν ο βουλευτής Α. Σταθάκης πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.
Τραγικά συμπεράσματα, καθοριστική η πρόληψη
Κατά την τέλεση των εγκαινίων οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα τραγικά συμπεράσματα των ερευνών που καθιστούν την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, σε απώλειες ανθρώπινων ζωών λόγω τροχαίων ατυχημάτων.
Ο Διοικητής της Τροχαίας Ξάνθης Γ. Γκοδοσίδης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στα τροχαία ατυχήματα ενώ ο Χειρουργός Επιμελητής Νοσοκομείου Ξάνθης στην αντιμετώπιση παθόντων των τροχαίων ατυχημάτων.
Ο επίσημος προσκεκλημένος Α. Σταθάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στην αλγεινή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα προσπαθώντας ν’ αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος που δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα και τον σχεδιασμό που του αρμόζει.
Στο χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες μπορούν να δουν εικόνες από τροχαία ατυχήματα αλλά και συμβουλές για την πρόληψή τους ενώ στην είσοδο ανατριχιαστική εικόνα δίνουν τα δυο κατεστραμμένα οχήματα που έχουν τοποθετηθεί. Μεγάλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών και για τον προσομοιωτή που έχει εγκατασταθεί στον χώρο της έκθεσης όπως και το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.
Α. Σταθάκης: «πρέπει ν’ αλλάξουμε νοοτροπία, πολίτες και κράτος»
Την παραίτησή του από Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας έχει καταθέσει ό βουλευτής και γνωστός δημοσιογράφος Α. Σταθάκης που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το θέμα της οδικής ασφάλειας στη χώρα.
Ζητήσαμε να μας αναφέρει τους λόγους της παραίτησής του και μας είπε τα εξής: «παραιτήθηκα από Πρόεδρος της Επιτροπής γιατί δεν δέχομαι να υπάρχουν τόσα πολλά κέντρα αποφάσεων και να μην παίρνεται καμιά απόφαση. Πέρα απ’ τα μπερδέματα αρμοδιοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στα διάφορα υπουργεία, το κάθε υπουργείο είχε και τη δική του επιτροπή οδικής ασφάλειας και βέβαια δε γινόταν τίποτα γιατί αυτές οι επιτροπές δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ και δεν ήξεραν η μια την ύπαρξη της άλλης και άνοιξαν το δρόμο αυτά τα μπερδέματα να ανοίξουν ινστιτούτα ή δήθεν ινστιτούτα που παίρνουν χρήματα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση και κανείς δεν ξέρει πού πάνε και τι γίνονται. Επίσης μπαίνουν στα σχολεία έντυπα που δεν έχει ελέγξει κανένας ενώ υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που λέει πως ό,τι έντυπο μπαίνει στο σχολείο θα πρέπει να έχει ελεγχθεί απ’ το παιδαγωγικό ινστιτούτο. Παραιτήθηκα λοιπόν απ΄ την μια επιτροπή οδικής ασφάλειας και μακάρι να παραιτηθούν κι όλοι οι άλλοι απ’ τις υπόλοιπες και να γίνει ένας φορέας όπως έχω ζητήσει κι απ’ τον Πρωθυπουργό της χώρας και ν’ ασχολείται αποκλειστικά μόνο με την οδική ασφάλεια».
Στην ερώτηση τι μπορεί να γίνει για να πάψει το τραγικό φαινόμενο, ο κ. Σταθάκης μας ανέφερε: «θα μπορούσαν να είναι όλα καλύτερα αλλά υπάρχει μια δυσκολία να συνεννοηθούν οι υπεύθυνοι όπως διαπιστώνω χρόνια τώρα απ’ τις συνεργασίες που είχα τόσο με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ όσο και με Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε πάρα πολλούς αρμόδιους αλλά λίγους υπεύθυνους. Πρέπει να σταματήσει αυτό όμως γιατί είναι η αιτία που δεν παίρνονται αποφάσεις.
Είναι θέμα νοοτροπίας που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 20 – 25 χρόνια. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας αλλά το παρήγορο είναι ότι τόσο ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να γίνει αυτός ο φορέας όσο και ο Υπουργός Μεταφορών με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ συμφώνησαν ότι πρέπει ν’ αλλάξουν τα πράγματα και δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αυτή η μια και μοναδική επιτροπή.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα τροχαία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Είναι πρόβλημα η οικονομία, η ανεργία κι όλα τ’ άλλα αλλά όταν χάσεις το παιδί σου καταλαβαίνεις ότι τίποτε άλλο δεν έχει μεγαλύτερη σημασία. Δυστυχώς εμείς έχουμε δεχθεί ότι μπορεί σ’ αυτή τη χώρα να έχουμε έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και ανάπηρους κάθε μέρα, χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας. Μόνο όταν έχουμε πολλά θύματα σε κάποιο δυστύχημα λέμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Επιβάλλεται όμως να κάνουμε το ίδιο είτε όταν σκοτώνεται κανένας μόνος του είτε σκοτώνεται μαζί με δέκα άλλους.
Για να αισιοδοξούμε θα πρέπει πέρα απ’ τα μέτρα που παίρνει το κράτος για μας, να παίρνουμε κι εμείς τα δικά μας μέτρα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…