Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Με ανοιχτή πόρτα από φέτος και στα παιδιά της μειονότητας

Με ανοιχτή πόρτα από φέτος και στα παιδιά της μειονότητας

0

Πήγαμε…κατασκήνωση την Τρίτη 15 Ιουλίου το απόγευμα όχι μόνο για να αναβιώσουμε παιδικές κατασκηνωτικές μνήμες αλλά και για να παραστούμε στον αγιασμό που τελέστηκε στις κατασκηνώσεις «Αρχαία Άβδηρα», μεσούσης της δεύτερης κατασκηνωτικής περιόδου, η οποία λήγει στις 9 Αυγούστου.
Παρόντων των 96 παιδιών δημοτικών σχολείων όλων των δήμων του νομού που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο εκεί, της αρχηγού της κατασκήνωσης κας Μπεγκλή Δέσποινας καθώς και του δημάρχου Βιστονίδας κ. Ζλάτκου του αντιδημάρχου του κ. Αλέκου Παπατζή, εκπροσώπων της Δημάρχου Αβδήρων (απουσίαζε λόγω συνεδρίασης Δημοτικού συμβουλίου)του Στρατηγού του Δ.Σ.Σ. και των τοπικών αρχών, καθώς και της Διευθύντριας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κας Στυλιανίδου Εύης, ο σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε τον αγιασμό στον αύλειο χώρο της κατασκήνωσης, ενώ απευθυνόμενος στα παιδιά κατέθεσε τις δικές του κατασκηνωτικές εμπειρίες και τους έδωσε συμβουλές πως θα κάνουν τη διαμονή τους πιο ενδιαφέρουσα.
Πάμε κατασκήνωση «Αρχαία Άβδηρα»…
Η κατασκήνωση «Αρχαία Άβδηρα ιδρύθηκε από το υπουργείο Παιδείας το 1951 – 1952, όταν οι κάτοικοι των Αβδήρων παραχώρησαν το χώρο για να γίνουν κατασκηνώσεις για τα παιδιά τους. Έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα. Γενιές και γενιές παιδιών έχουν περάσει από εκεί. Κάθε χρόνο λειτουργούν 3 κατασκηνωτικές περίοδοι που ξεκινούν από 29 Ιουνίου και λήγουν 9 Αυγούστου. Όπως μας πληροφορεί η αρχηγός της κατασκήνωσης κα Μπεγκλή Δέσποινα, ηκατασκήνωση στελεχώνεται από 9 δασκάλους, 13 άτομα εργατικό προσωπικό και 16 ομαδάρχισσες. Φέτος για πρώτη φορά η κατασκήνωση «Αρχαία Άβδηρα» άνοιξε την πόρτα της στα παιδιά της μειονότητας. Συγκεκριμένα φιλοξενήθηκαν εκεί παιδιά από μειονοτικά σχολεία και από το σχολείο του Δροσερού και όπως σημείωσε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Στυλιανίδου: «Η μειονοτική κοινότητα δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά αυτό το κάλεσμα. Υπήρχαν κάποιοι διστακτικοί γονείς αλλά τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ».
Χρειάζεται βελτίωση υποδομών και προπαντός πυρασφάλεια!
Η κατασκήνωση «Αρχαία Άβδηρα» βρίσκεται σ’ ένα ειδυλλιακό μέρος χωμένη κυριολεκτικά μέσα σ’ ένα πευκόφυτο δάσος. Όμως αυτό ακριβώς αποτελεί και τη «αχίλλειο πτέρνα» της και επιβάλλονται …γενναία μέτρα πυρασφάλειας καθώς νωπές είναι οι μνήμες πολλών κατοίκων των Αβδήρων από την πυρκαγιά στο δάσος της κατασκήνωσης, αρχές του ’70! Αυτό ακριβώς επεσήμαναν στην έκθεσή τους οι Επιθεωρητές Δημόσιας υγείας και όπως είπε η κα Στυλιανίδου λίγο έλειψε να μην λειτουργήσουν φέτος οι κατασκηνώσεις. Τότε ανέλαβε χρέη το Δ’ Σ.Σ. και προσωπικά ο στρατηγός και δημιουργήθηκε ζώνη πυρασφάλειας καθαρίστηκε ο χώρος από πευκοβελόνες ενώ υπάρχουν δύο υδραντλίες του Στρατού σε μόνιμη βάση.
Αυτό που επίσης διαπιστώνει ο επισκέπτης αλλά και καταγράφεται στην έκθεση είναι ότι χρειάζεται βελτίωση υποδομών και αυτό επιβάλλει γενναία επιχορήγηση που όμως όπως πληροφορηθήκαμε το υπουργείο Παιδείας δίνει λεφτά με το σταγονόμετρο! Το αίτημα των αρμοδίων ήταν για 270.000 και μέχρι τώρα έχουν εκταμιευτεί μόλις 70.000 ευρώ. Έτσι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στα κτίρια: «Συντηρήσαμε τα κουφώματα, τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα μπάνια. Βάφτηκαν όλοι οι χώροι. Έγιναν πλακοστρώσεις, μαρμαρικές εργασίες, πήραμε καινούργια κρεβάτια, καινούργια στρώματα, επίσης στο τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου θα γίνει η τελική διαμόρφωση των γηπέδων (υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ – βόλευ) και φέτος αγοράστηκαν 2 τραπέζια του πιγκ πογκ τα οποία τα παιδιά τα χάρηκαν πολύ. Θέλουμε να κάνουμε και μια πισίνα…», καταλήγει η κα Στυλιανίδου. Όμως αν δεν …συγκινηθεί ο υπουργός Παιδείας μάλλον η πισίνα θα παραμείνει όνειρο…θερινής νυχτός!
Σημειώνεται ότι υπάρχει αίτημα τόσο της Νομαρχίας Ξάνθης όσο και του Δήμου Αβδήρων ν’ αναλάβουν την κατασκήνωση όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Όσον αφορά δε τη φύλαξή τους υπάρχει φύλακας με 2 μηνη σύμβαση και γι’ αυτό το διάστημα και θα ξεκινήσει με 8μηνη στο τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου.
Τα παιδία παίζει…
Αυτό όμως που διαπιστώσαμε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τα παιδιά, αυτά δεν νοιάζονται και πολύ για όλα αυτά και δηλώνουν πολύ ευχαριστημένα. Είναι πολλά που έρχονται κάθε χρόνο, έχουν κάνει φιλίες, ζουν ξένοιαστα και φχαριστιούνται το καλοκαίρι τους κάνοντας μπάνια στην πανέμορφη παραλία που είναι κάτω απ’ τα πόδια τους πάντα με επιτήρηση και περνούν τα βράδια τους με θέατρο, μουσική και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Έτσι μας είπε η Νίνα, η Κωνσταντίνα και η Νανά που φωτογραφήθηκαν για το «Ε»
Το φαγητό είναι εξαιρετικό καθώς οι προδιαγραφές ποιότητας των υλικών είναι υψηλές και υπάρχει έλεγχος γι αυτό.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…