Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μαθήματα εθνικιστικής προπαγάνδας και ιστορικής διαστρέβλωσης

Μαθήματα εθνικιστικής προπαγάνδας και ιστορικής διαστρέβλωσης

0

Ένα «θερμό» καλωσόρισμα απευθύνει η τουρκόφωνη εφημερίδα «MILLET» (4-12-2008 σε άρθρο του κ. Φεϋζουλλάχ Χ.Κιαχγιά) στον πρέσβη κ. Αλεξανδρή με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε». Όπως καταδεικνύει από το συγκεκριμένο δημοσίευμα ιδιαιτέρως ενόχλησαν τα όσα είπε ο κ. πρέσβης στη συνέντευξη και ιδιαίτερα ο τίτλος: «Ο εθνικιστικός τουρκισμός πλήγμα στη θρησκευτικότητα».
Αντεπιτίθεται λοιπόν με τον τίτλο: «Ο Έλληνας πρέσβης ξεκίνησε στα νέα του καθήκοντα κάνοντας μάθημα θρησκευτικών στην κοινότητα μας» (σημειωτέον: κοινότητα αντί μειονότητα).
Το «Ε» αναδημοσιεύει το άρθρο της «MILLET», μεταφρασμένο, προκειμένου όσοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι δεν γνωρίζουν τουρκικά να πάρουν μαθήματα εθνικιστικής προπαγάνδας και ιστορικής διαστρέβλωσης του τύπου: «…επί ογδόντα χρόνια μας είχαν φυλακίσει στα βουνά της Ροδόπης και προσπαθούσαν να μας επιβάλουν με τα επίσημα και ανεπίσημα όργανά τους να παραδεχτούμε πως δεν είμαστε Τούρκοι».
«MILLET» (4-12-2008)
«Ο Έλληνας πρέσβης ξεκίνησε στα νέα του καθήκοντα κάνοντας μάθημα θρησκευτικών στην κοινότητα μας»
«Επιτέλους, ύστερα από την επικαιρότητα που συνεχίζονταν εδώ και μήνες με μια μεγάλη πομπώδη διαφήμιση, ο νέος πρέσβης που θα ασκήσει καθήκοντα στην περιοχή μας ήλθε και ανέλαβε δίνοντας και την πρώτη του συνέντευξη. Τον πρέσβη για τον οποίο πολλές φορές έγινε αναφορά, τόσο στον τύπο της Τουρκίας όσο και στον τοπικό τουρκικό και Ελληνικό τύπο, όσοι συμμετείχαν στις δεξιώσεις του παλαιότερα συχνά εκθειάζουν διογκώνοντας τα υψηλά προσόντα του, τις επιτυχίες και τις ικανότητές του.
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ενδιαφέρομαι για τον κύριο και κυρίως έχω την περιέργεια να πληροφορηθώ την πολιτική και την διπλωματία που θα ασκήσει στην περιοχή μας κατά την διάρκεια της θητείας του.
Εξ άλλου αρχή δική μου γενικά είναι να μην λαμβάνω υπόψη μου τις αξιολογήσεις και τα λόγια που βγαίνουν από δεύτερα ή τρίτα στόματα ή γραφίδες. Θα προσπαθήσω με υπομονή και αποφασιστικότητα να φτάσω στις εκφράσεις και τις εκτιμήσεις της πρώτης πηγής. Γι’ αυτό και δεν θέλησα να αξιολογήσω και να εκφέρω γνώμη προκαταλαμβανόμενος από τα άρθρα κάποιων αρθογράφων του τύπου της Τουρκίας ή από τα κουτσομπολιά που διαδίδουν σχετικά με αυτόν τον κύριο εκείνοι που μπαινοβγαίνουν στα γραφεία της διεύθυνσης πολιτικών υποθέσεων.
Ας έλθει λοιπόν με όρεξη και υγεία να ξεκινήσει τα καθήκοντά του και να δηλώσει αυτοπροσώπως τον δρόμο και την πολιτική που θα ακολουθήσει στο έργο του. Από εκεί και πέρα κι εμείς, ως απόγονοι ντόπιων και ριζωμένων στον τόπο αυτό προγόνων μας, θα δηλώσουμε τις αλήθειες μας, τα λάθη μας, τα όσα μπορούμε να συμφωνήσουμε και τα όσα δεν μπορούμε.
Τελικά, τα διαπιστευτήριά του δημοσιεύθηκαν σε μια τοπική εφημερίδα με την δική του έκφραση. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του αναφέρθηκε στα κύρια ζητήματα πράγμα που μπορεί να θεωρηθεί ως συγκροτημένο και συγκρατημένο μήνυμα.
Σ’ αυτό το άρθρο μου δεν επιθυμώ να θίξω αρκετά τις προσεγγίσεις που θίγουν θέματα αμφισβήτησης και διαφωνίες. Προς το παρόν θέλω να μοιραστώ την γνώμη μου σχετικά με τον τίτλο τον οποίο έκανε θέμα η τοπική εφημερίδα. Ελπίζω στα επόμενα άρθρα μου να μπορέσω να αξιολογήσω τα μηνύματα που προσπάθησε να δώσει ο πρέσβης άμεσα ή έμμεσα.
Η αυτού εξοχότητα προστάζει: «Ο τουρκικός εθνικισμός τραυματίζει τα αισθήματα της μειονότητας». Στην αδιάκριτη αυτή προσέγγιση του αξιότιμου κυρίου πρέσβη που μυρίζει διχόνοια, καχυποψία, θέλω να απαντήσω σύντομα και ξεκάθαρα για να μπορέσει να το κατανοήσει.
Το τραύμα που προκαλούν ο ελληνικός εθνικισμός και ο ρατσισμός στα θρησκευτικά αισθήματα του Χριστιανικού κόσμου, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε στο ελάχιστο με την δική σας προσέγγιση. Επί πλέον, το αν ο τουρκικός εθνικισμός βλάπτει ή ενισχύει τα θρησκευτικά αισθήματα των μουσλουμάνων Τούρκων της δυτικής Θράκης, αυτό θα το κρίνουν και θα δώσουν την απάντηση οι ειδήμονες του ζητήματος. Έστω και αν είναι μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να διατυπώσει κανείς μια τέτοια άποψη και να αναζητήσει λύση, δεν είναι αρμοδιότητα κανενός ξένου. Υπάρχουν ειδήμονες και ειδικοί για αυτά τα ζητήματα. Για αυτά τα οικογενειακά και απόκρυφα θέματα να αποφασίσουν αυτοί. Εκτός του ότι δεν είναι ηθικό να βάζουμε στο στόμα μας τέτοιου είδους οικογενειακά και απόκρυφα θέματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θεωρείται μεγάλη προσβολή για τα εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα του λαού. Θα ήταν ωφέλιμο να είναι κανείς πιο προσεκτικός κυρίως όταν βρίσκεται σε μια έδρα και σε αξίωμα που απαιτεί υπευθυνότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο τίτλος που χρησιμοποίησε η ελληνική εφημερίδα στο άρθρο της δεν ήταν τυχαίος. Επιλέχτηκε με προσοχή και συνοψίζει τα πάντα. Αποτελεί την σπονδυλική στήλη του στόχου που επιθυμεί να φτάσει ο δρόμος που θα ακολουθήσει ο αξιότιμος κύριος. Με αυτές τις εκφράσεις του επιθυμεί να περάσει στην πλειονότητα και στον λαό της μειονότητας τα πιο σημαντικά του μηνύματα. Δηλαδή «Ω! πλειονότητα μην ανησυχείς». Εγώ γνωρίζω πολύ καλά και τον τουρκισμό και τον μουσλουμανισμό. Γνωρίζω καλά τα ευαίσθητα σημεία των ζητημάτων αυτών. Γνωρίζω και σκληρά και μαλακά σημεία αυτών. Γι’ αυτό, τους αστοιχείωτους, τους καθυστερημένους, αυτούς μουσλουμάνους της μιας χούφτας που δεν είναι ικανοί να σκεφτούν το δικό τους συμφέρον, που δεν ξέρουν τι κάνουν, εγώ μπορώ να τους σφίξω μέσα στην χούφτα μου και να τους διαμορφώσω όπως εγώ επιθυμώ. Εμπιστευτείτε με και μην μου δεσμεύετε την στήριξή σας για να φτάσουμε όσο είναι δυνατόν νωρίτερα τις Μεγάλες μας Φιλοδοξίες. Και Ω! στοιβάδα της μειονότητας. Εμείς σας γνωρίζουμε πολύ καλά. Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις θρησκευτικές σας ευαισθησίες. Γι’ αυτό κρατηθείτε μακριά από τον τουρκικό εθνικισμό που καταστρέφει τα θρησκευτικά σας αισθήματα ώστε να μπορέσετε να βρείτε τον λυτρωμό, την σωτηρία σας. Αν επιθυμείτε να αναπτυχθείτε και να προοδεύσετε, απορρίψτε αδελφικότητα που στηρίζεται επί αιώνες, απορρίψτε κοινή ιστορία, γλώσσα, θρησκεία και οτιδήποτε άλλο έχετε κοινό. Απορρίψτε τα πάντα. Εμείς θα σας διδάξουμε την καλύτερη θρησκεία και την πραγματικότητα της ιστορίας. Μόνον έτσι θα αναπτυχθείτε και θα προχωρήσετε. Αλλιώς, θα έχετε χάσει το τρένο και θα έχετε μείνει πίσω.
Δηλαδή, για να καταλάβετε, μια κλασσική Ρωμαϊκή τακτική. Ας μας δώσουν ωστόσο παραδείγματα εκείνων που μέχρι σήμερα τους εμπιστεύθηκαν εάν πρόκοψαν και απελευθερώθηκαν. Εγώ όμως μπορώ να παρουσιάσω ένα αντίθετο μ’ αυτά δείγμα. Όπως τα παραδείγματα που κρύβονται πίσω από τις απαντήσεις των παρακάτω ερωτήσεων:
Ποια είναι η κατάντια τ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…