Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μαραθώνια η συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής

Μαραθώνια η συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής

0

Με μόνη «όαση» πολιτικού ενδιαφέροντος σε μία «έρημο» τεχνοκρατικών λεπτομερειών τις παρεμβάσεις των μουσουλμάνων Νομαρχιακών Συμβούλων κ.κ Ουζούν Ιρφάν και Τουρκές Σελαϊντίν, με σιγοντάρισμα και από την κα Καραχασάν, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2008, στις 18:00’, η συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην γνωστή Καπναποθήκη «Π».
Δύο ήταν τα βασικά θέματα που μονοπώλησαν την σχεδόν τετράωρη συνεδρίαση προχθές το βράδυ. Το Χωροταξικό και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τρία από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης αναβλήθηκαν μετά από αίτημα του Νομάρχη Δράμας, που απουσίαζε για λόγους υγείας, δύο θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα εγκρίθηκα ομόφωνα, ενώ άλλα τέσσερα, από συνολικά δώδεκα θέματα αναβλήθηκαν να συζητηθούν λόγω του προχωρημένου της ώρας.
Την συνεδρίαση άνοιξε η, τυπικού χαρακτήρα, έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2009. Στην συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, με θέμα «Προτάσεις βιώσιμης κατανάλωσης – πρακτικές προς εφαρμογή». Κεντρικός άξονας της εισήγησης υπήρξε η κινητοποίηση των αυτοδιοικητικών φορέων πρώτου και δεύτερου βαθμού σε δράσεις που θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες των περιφερειών τους έτσι ώστε να περιοριστεί η κατασπατάληση φυσικών πόρων και η αντίστοιχη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, προτείνοντας μάλιστα και σειρά πρακτικών μέτρων. Η εισήγηση του κ. Παυλίδη έτυχε της υποστήριξης της μείζονος αντιπολίτευσης που την επικρότησε, ενώ ο κ. Φωτιάδης και οι άλλοι εκπρόσωποι της Δ.Α.Σ., από την ελάσσονα αντιπολίτευση, ήταν επικριτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτάθηκαν, αν και ήταν και αυτοί σύμφωνοι επί της αρχής.
Την εισήγηση του κ. Παυλίδη ακολούθησε παρουσίαση της πρότασης του Υπουργείου σχετικά με τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη για τον Τουρισμό, με αναφορά στους σχετικούς χάρτες, την οποία ακολούθησε η παρουσίαση της εισήγησης της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το θέμα, όπως και οι παρατηρήσεις του Προέδρου της τελευταίας, κ. Κωνσταντίνου Τάτση.
Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίστηκε ότι το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό σκοπεύει να πετύχει:
• την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος
• την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας
• τη διάχυση των αποτελεσμάτων τους τουρισμού στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας
• την προώθηση της ΑΕΙΦΟΡΟΥ και ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα, σύμφωνα με τις φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Ειδικότερα για τις περιοχή μας τονίστηκαν οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού, εξειδικεύοντας αυτές στις παρακάτω κατηγορίες:
• Συνεδριακός τουρισμός
• Αστικός τουρισμός
• Θαλάσσιος τουρισμός
• Πολιτισμικός τουρισμός
• Αθλητικός τουρισμός
• Ιαματικός και θεραπευτικός τουρισμός
• Τουρισμός φύσης

Τονίστηκαν ακόμη τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όσον αφορά τις υποδομές, το φυσικό περιβάλλον και τις ξενοδοχειακές υποδομές ενώ παρουσιάστηκε και η ανάγκη προώθηση της ανάπτυξης συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο αστικός, ο θαλάσσιος, ο πολιτισμικός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο ιαματικός και ο τουρισμός φύσης, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα παραπάνω στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Στις προτάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τονίστηκαν οι υπάρχουσες τεχνικές υποδομές του αεροδρομίου της Καβάλας, των λιμένων Καβάλας και Πόρτο Λάγος, η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις υποδομές των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης – αποχέτευσης αλλά και της διαχείρισης αποβλήτων.
Τέλος, διατυπώθηκαν και οι προτάσεις της Διευρυμένης Ν. Α. που είχαν την κατεύθυνση της θεσμικής ευθυγράμμισης με το Ε.Σ.Π.Α., της ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό και του τονισμού των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.
Από την πλευρά της μειοψηφίας διατυπώθηκαν ενστάσεις σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την υπό διαμόρφωση Κ.Υ.Α., ενώ κάποια μέλη του Συμβουλίου διατύπωσαν και την αντίθεσή τους με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την παρουσίαση και την θέση για έγκριση ή απόρριψη ενός τόσο μεγάλου και περίπλοκου θέματος με συνοπτικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό τέθηκε από τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Ουζούν Ιρφάν θέμα για την αναφορά που γίνεται στο υπό πρόταση κείμενο στα χωριά του ορεινού όγκου ως «πομακοχώρια», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των μη μουσουλμάνων συμβούλων και την ύπαρξη φραστικών αντιπαραθέσεων, στις οποίες ήταν φραγμός η πρόταση του κ. Τάτση για απόσυρση του επίμαχου όρου από την πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργείο, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι σεβαστή η εθνική συνείδηση του καθενός αλλά η ύπαρξη εμμονών σε κάποιες θέσεις δημιουργεί ζητήματα που δεν έχουν θέση σε αυτή τη συζήτηση». Παίρνοντας κατόπιν τον λόγο ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης υπενθύμισε ότι «η προσοχή της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην ορεινή Ξάνθη» και ότι «είναι σεβαστό το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά είναι σεβαστές και όλες οι απόψεις και δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή απόψεων από κανένα σε κανένα», κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Ιρφαν ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες με τις θέσεις που εξέφρασε.
Τέλος, η συνεδρίαση έκλεισε με την συζήτηση της Κ.Υ.Α. για το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ., όπου ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να υπάρξει απόφαση εναντίωσης στην πρόσφατη Κ.Υ.Α. που αποφάσισε, ανάμεσα στα άλλα, και την μερική αξιοποίηση της περιοχής «Βάσοβα» της Καβάλας, με ήπιας έντασης επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτή η θέση προκάλεσε την αντίδραση του Νομάρχη Καβάλας, ο οποίος τόνισε ότι η νέα Κ.Υ.Α. παρέχει μεγαλύτερη, αν και όχι πλήρη όπως παραδέχτηκε, προστασία στο φυσικό περιβάλλον, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κλείνοντας την συνεδρίαση, μίλησε για το θέμα και ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης ο οποίος τόνισε ότι η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. αποτελεί μείζον θέμα, μιας και το προηγούμενο καθεστώς προχωρούσε σε «απόλυτη φίμωση όλων των ακτών, ιδίως στον Νομό Ξάνθης. Η αλλαγή στις ζωνοποιήσεις που έγινε με την απόφαση του κ. Σουφλιά, που συνυπέγραψαν και οι υπόλοιποι Υπουργοί, δίνει την δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και νομιμοποίησ&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…