Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μόνο για τους «μικρούς» το 20% κι αυτό υπό όρους!

Μόνο για τους «μικρούς» το 20% κι αυτό υπό όρους!

0

Το θολό τοπίο στον καπνό που περιγράψαμε σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας τα οποία βασίστηκαν στις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού, στη δήλωση του προέδρου της Ομάδας Καπνοπαραγωγών κ. Πασχαλίδη και στην εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις(μ’ αυτές του κ. Κοντού) του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μάντατζη καθώς και του υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα κ. Έξαρχου, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το «Ε» επανερχόμενο στο θέμα. Συγκεκριμένα παρουσιάζει τις διευκρινήσεις που έδωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι καπνοπαραγωγοί διαχωρίζονται σε «μικρούς» και «μεγάλους» και μόνο οι «μικροί» θα πάρουν το 20% που ανέφερε ο κ. Κοντός ενώ οι «μεγάλοι» θα υποστούν μείωση του εισοδήματός τους κατά 50% όπως είχε αποφασιστεί το 2004. Επιπρόσθετα τίθενται κριτήρια για τους «μικρούς» και θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο τελικά κάποιοι απ’ αυτούς θα πάρουν το 20%.
Διευκρινήσεις για τον καπνό
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις αυτές, η τελική συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση της απόφασης του Απριλίου του 2004, δηλαδή την περικοπή από 1.1.2010 του 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων (ενιαία ενίσχυση) των καπνοπαραγωγών, με μια, όμως, διαφοροποίηση.
Η διαφοροποίηση αυτή έγκειται, με βάση τα όσα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο εξής:
• Η μείωση του 50%, που θα γίνει στην ενιαία ενίσχυση των καπνοπαραγωγών, αφορά τους λεγόμενους μεγάλους καπνοκαλλιεργητές.
• Οι λεγόμενοι μικροί καπνοκαλλιεργητές θα υποστούν για την τριετία 2010 – 2012 μείωση 30% στις ενισχύσεις τους και μετά την τριετία αυτή η μείωση θα είναι και για αυτούς 50%, όπως στους μεγάλους.
• Όμως, για να υποστούν τη μείωση του 30% – και όχι εκείνη του 50% – και προκειμένου να υπαχθούν στην κατηγορία των λεγόμενων μικρών καπνοπαραγωγών, θα πρέπει να συντρέχουν δύο κριτήρια.
• Το πρώτο είναι ότι, πρέπει να αποδείξουν ότι η μείωση 50% των ενισχύσεων αποφέρει μια μείωση κατά 25% τουλάχιστον στο συνολικό τους εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό).
• Και το δεύτερο είναι ότι, είναι υποχρεωμένοι, υποβάλλοντας ένα σχέδιο βελτίωσης της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, να προβούν σε αναδιάρθρωση – εγκατάλειψη – της καπνοκαλλιέργειας και στροφή σε άλλη μορφή αγροτικής καλλιέργειας.
• Πάντως, για τη δεύτερη προϋπόθεση, δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τους καπνοκαλλιεργητές που ήδη έχουν εγκαταλείψει την καπνοπαραγωγή (αποτελούν το 80% των Ελλήνων – πρώην τώρα – καπνοπαραγωγών) και εάν θα μπορούν να υπαχθούν και αυτοί στη μικρότερη μείωση της κοινοτικής ενίσχυσης του 30%.
• Από το 2013 και μετά τη μειωμένη κατά 50% κοινοτική ενίσχυση θα λαμβάνουν όλοι οι καπνοπαραγωγοί – πρώην και νυν τότε – ανεξάρτητα εάν παράγουν καπνό ή άλλα αγροτικά προϊόντα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανακύκλωση ΤΩΡΑ!

«Όποιος δεν θέλει &#…