«Θηλιά» τα οικονομικά των ΟΤΑ

0

Χατζηευαγγέλου: «Όχι στη διαδικασία αποπροσανατολισμού του πολίτη
Τσακίρη: «Βαρύτητα στα ιστορικά και πολιτιστικά κριτήρια για τις συνενώσεις»

Δυο δήμαρχοι παραλιακών δήμων, δυο αυτοδιοικητικοί που έχουν το τιμόνι των δήμων τους επί 3 τετραετίες η κα Εύα Τσακίρη, δήμαρχος Αβδήρων και ο κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου, δήμαρχος Τοπείρου, καταθέτουν τις απόψεις τους στο «Ε» σχετικά με την Διοικητική και τη Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παρότι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους οι απόψεις τους έχουν αυτοδιοικητικό χρώμα και κοινή συνισταμένη: Την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν σωρευτεί από την αναντιστοιχία αρμοδιοτήτων και πόρων μέσα από την λειτουργία του Καποδίστρια 1! Ενδεικτικό του γεγονότος ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τους δημάρχους είναι η οικονομική δυσπραγία του θεσμού και δευτερευόντως οι συνενώσεις ή τα όρια των δήμων.
Όχι στη διαδικασία αποπροσανατολισμού του πολίτη
Ο κ. Χατζηευαγγέλου αρχικά αμφισβητεί ότι θα γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και όχι κάτι ανάλογο με την προεκλογική «επανίδρυση του κράτους» ενώ χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης που λειτουργεί ως ανάχωμα προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο πολίτης. Παράλληλα όμως δηλώνει υπέρμαχος μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης που θα επιλύει τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.
Χατζηευαγγέλου: « Η υποτιθέμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας! Και λέω υποτιθέμενη με την ευθύνη των λόγων μου. Είμαι ένας απ’ αυτούς που στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ψήφισε υπέρ της διοικητικής Νέας Μεταρρύθμισης αλλά υπό προϋποθέσεις. Δεν λαμβάνω υπ’ όψιν τις προσωπικές φιλοδοξίες μου, αλλά δεν θα δεχτώ με τίποτε σε ότι μ’ αφορά μια πολύ μεγάλη υπόθεση όπως είναι η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας να γίνεται από πολλούς κυβερνώντες και πολλούς παράγοντες τοπάρχες που ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη, το ανάχωμα όπου προσκρούει ότι έχει σχέση με τις αντιδράσεις της καθημερινότητας του πολίτη. Δηλ. να παραπλανιέται ο πολίτης με την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση και να αποπροσανατολίζεται».
Δεν θα κρίνω τα υποτιθέμενα σχέδια που πιθανόν έχει το Δ.Σ. Ξάνθης
Αναφορικά με το ένας νομός ένας δήμος που τέθηκε ως πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης ο κ. Χατζηευαγγέλου τονίζει: «Μ’ ενδιαφέρει πως εκφράζεται ενιαία η τοπική αυτοδιοίκηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση όμως δεν θα κρίνω τα υποτιθέμενα σχέδια που πιθανόν έχει το Δ.Σ. Ξάνθης. Για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε με σαφήνεια στο Σχέδιο πρέπει να το γνωρίζουμε. Προς το παρόν δεν το γνωρίζουμε. Πού το πάει η κυβέρνηση, πού στοχεύει; Πέταξε ως πυροτέχνημα ο υπουργός τη Διοικητική μεταρρύθμιση όπως άλλοτε την επανίδρυση και από κει και πέρα τίποτα! Ποιο είναι το Σχέδιο;»
Επί της ουσίας: Λύθηκαν τα ζητήματα τα διοικητικά, τα αναπτυξιακά, τα οικονομικά προβλήματα του Καποδίστρια Ι;
Χατζηευαγγέλου: «Λύθηκαν τα ζητήματα τα διοικητικά, τα αναπτυξιακά, τα οικονομικά προβλήματα του Καποδίστρια Ι; Μας φορτώνουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Ας βάλουν πρώτα τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια να μιλάμε για συνενώσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν με κριτήρια αναπτυξιακά, οικονομικά γεωγραφικού ανάγλυφου, κοινωνικής σύνθεσης κ.λ.π.».
Δεν θα πατήσω την πεπονόφλουδα…
Ο κ. Χατζηευαγγέλου αρνείται – όπως χαρακτηριστικά λέει να «πατήσει την πεπονόφλουδα» και να τοποθετηθεί ευθέως για το τι συνενώσεις επιθυμεί όμως δίνει μια νέα διάσταση στο θέμα: «Κάποιοι κάνουν σχέδια όπως τους βολεύουν…όπως βολεύει κάθε παράγοντα! Να κόψουν π.χ. από ένα δήμο ένα φιλέτο και να το πάνε κάπου αλλού εκεί που βολεύει η σύνθεση για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος. Δεν θα μπω σ’ αυτή τη λογική. Το ουσιαστικό είναι να λυθούν τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετά να μιλάμε για συνενώσεις. Λέω όχι στη διαδικασία αποπροσανατολισμού του πολίτη».
Για αποπροσανατολισμό κάνει λόγο και η κα Τσακίρη όσον αφορά της συνενώσεις εστιάζοντας στο ουσιαστικό που είναι η αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ
Μπορεί να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση αν δεν αντιμετωπιστούν πρωτίστως τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ;
Τσακίρη: «Όπως γνωρίζετε καλούμαστε, ως Δημοτικά Συμβούλια, να συζητήσουμε και να εκφράσουμε γνώμη πάνω στην μελέτη με τίτλο «Η πρόκληση μιας νέας Μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης» που συνέταξε η ΚΕΔΚΕ.
Θεωρώ λοιπόν αδιανόητο σ’ αυτή την φάση να συζητήσω για οτιδήποτε άλλο (όρια Δήμων, αριθμός, έδρες κ.τ.λ.) εκτός από το περιεχόμενο της μελέτης της ΚΕΔΚΕ, γιατί κάθε άλλη συζήτηση μας αποπροσανατολίζει και χάνουμε την ουσία. Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν και για τα οποία πρέπει να αποφασίσουμε πριν από την μεταρρύθμιση και τις νέες συνενώσεις. Μπορεί για παράδειγμα να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση αν δεν αντιμετωπιστούν πρωτίστως τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ; Θα είμαι αυστηρή σ΄ αυτό και θα τηρήσω μέχρι τέλος αυτές τις αρχές. Καλώ και εσάς, τα ΜΜΕ, να στραφείτε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί έτσι θα βοηθήσετε».
Η ανάπτυξη της χώρας δε μπορεί να βασισθεί σε λίγες μεγάλες πόλεις
Η κα Τσακίρη τοποθετείτε ως προς την Μελέτη της ΚΕΔΚΕ που αποτελεί και απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ τονίζοντας: «Συμφωνώ με τον ενισχυμένο ρόλο των τοπικών αρχών και ιδιαίτερα με τη συμπλήρωση της ιεραρχίας των ΟΤΑ με τους «ΟΤΑ της Υπαίθρου». Πιστεύω -και συμφωνώ με την ΚΕΔΚΕ- ότι η ανάπτυξη της χώρας δε μπορεί να βασισθεί σε λίγες μεγάλες πόλεις, αλλά στο σύνολο του δικτύου των πόλεων και των οικισμών της χώρας. Πιστεύω επίσης ότι η Μεταρρύθμιση δεν πρέπει να περιορισθεί σε Διοικητικές συνενώσεις, αλλά πρέπει να ενδυναμώσει το ρόλο των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων, άρα και των ΟΤΑ που θα αποτελέσουν τη Διοικητική τους έκφραση ως Φορείς της Τοπικής Διακυβέρνησης, με ένα μεσοχρόνιο ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο».
Παράλληλα επισημαίνει ότι συμφωνεί η Συνολική Μεταρρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνει :Επιτελική Κεντρική Διοίκηση, Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προτάσεις της Δημάρχου Αβδήρων
Επίσης η κα Τσακίρη καταθέτει δύο προτάσεις που αφορούν τη χωροθέτηση των ορίων των νέων ΟΤΑ αλλά και την χρηματοδότηση των νέων ΟΤΑ μέσα από πρόγραμμα με εθνικούς και κοινωνικούς πόρους
Βαρύτητα στα ιστορικά και πολιτιστικά κριτήρια για τις συνενώσεις
Τσακίρη: «Ως προς τη Χωροθέτηση των ορίων των νέων ΟΤΑ, πρότασή μου είναι τα πολιτιστικά και ιστορικά κριτήρια να είναι ιδιαίτερης βαρύτητας. Επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι οικιστικές &#94

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…