Το «Π» του Πολιτισμού!

0

Το μαγικό ραβδί της ακάματης προσπάθειας της συνεργασίας και της αρωγής όλων των τοπικών πολιτικών παραγόντων ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, έκανε το θαύμα του και μετέτρεψε μια μισογκρεμισμένη παλιά καπναποθήκη του 18ου αι. που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του οθωμανικού μονοπωλίου του καπνού σ’ ένα κτίριο – κόσμημα, στέγαστρο της γνώσης και του πολιτισμού. Πρόκειται για την ανακαίνιση του λεγόμενου «Π» έκτασης 5.600 τ.μ. ιδιοκτησίας του Δήμου Ξάνθης που παραχωρήθηκε δωρεάν από το 1998 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στις 11 το πρωί από τον πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, παρουσία της τοπικής θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας.
Πέραν του πρακτικού μέρους της ανακαίνισης που σηματοδοτεί τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος με την μετεγκατάστασή του σ’ ένα κτίριο με άνετους χώρους και καλύτερες υποδομές, υπάρχει και ένας ιδιαίτερος συμβολισμός που συνίσταται στο δίπτυχο: Το χθες συναντά το σήμερα – Η παραδοσιακή λειτουργία του κτιρίου (Καπναποθήκη) που ήταν συνυφασμένη με την ταυτότητα της Ξάνθης του 18ου αι μετουσιώνεται σε πολιτισμική λειτουργία στεγασμένη με την ίδια αρχιτεκτονική ματιά.
Εγκαίνια στο «Π» του Πολιτισμού
Στις 11 το πρωί όλη η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου μας υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα στον προαύλιο χώρο του «Π». Η κορδέλα των εγκαινίων κόπηκε από τον ίδιο και την πρόεδρο τους Ιδρύματος κα Βιργινία Τσουδερού. Ο κ. Σιούφας ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους του κτιρίου όπου λειτουργούσαν οι εκθέσεις «Χερσίν …Θρακών» από τη συλλογή του κ. Γιάννη Δαδαλιάρη και «Μακεδονικός Αγώνας» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Όλα τα εκθέματα αφηγούνταν εύγλωττα την ιστορία της Θράκης, την ιδιαίτερη πολιτισμική της ταυτότητα και κληρονομιά. Σε περίοπτη θέση το τοπικό προϊόν, ο καπνός, που η μυρωδιά του είχε εμποτίσει τους τοίχους του κτιρίου αλλά και την παράδοση της Ξάνθης. Θρακιώτικοι ήχοι από οργανοπαίχτες συμπλήρωναν το σκηνικό του χθες, σ’ ένα συναπάντημά του με το σήμερα.
Το τελετουργικό του αγιασμού των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη σάλα του κτιρίου στον 2ο όροφο, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου κ.κ. Παντελεήμονα.
Εκεί η κα Βιργινία Τσουδερού αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος:
Έπαινος στη Γνώση και το Ευ ζην
Η κα Τσουδερού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Σιούφα για την στήριξή του στην αναμέτρησή της με τον «δαίμονα της γραφειοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά είπε όπως παράλληλα ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο: « για την καλή και αδιατάραχτη συνεργασία μας», τον κ. Σγουρίδη: «ο Παναγιώτης Σγουρίδης τότε αντιπρόεδρος της Βουλής δεν έπαψε να συμπαραστέκεται στο έργο ακόμα και σήμερα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τώρα, από την θέση της συμπολίτευσης μας στηρίζει ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την συμβολή των κ.κ. Φώλια, Παυλόπουλου, Παπαθανασίου, Τατούλη, Πάγκαλου και Βενιζέλου, από τους οποίους βρήκαμε πάντα κατανόηση».
Συνεχίζοντας η κα Τσουδερού έκανε τις …συστάσεις του κτιρίου: «Το κτίριο που εγκαινιάζουμε σήμερα παραχωρήθηκε προς χρήση στο Ίδρυμα από τον Δήμο Ξάνθης ……. Είναι ένα κτίριο του τέλους του 18ου αιώνα, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Οθωμανικού μονοπωλίου, του καπνού. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες παραγωγής ενός επιβλαβούς προϊόντος, που δηλητηρίαζε δούλους και αφέντες. Και όμως ο αρχιτέκτων της οθωμανικής εποχής που ανέλαβε να αναγείρει το οικοδόμημα αυτό των 16 000 τ.μ έφτιαξε ένα αριστούργημα λιτότητας και ευαισθησίας, κατάλληλο να υπηρετήσει τις υψηλότερες ανθρωπιστικές αξίες και όχι τον ευτελισμό. Το κτίριο είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην χώρα μας συνεχίζοντας την παράδοση και τεχνική της βιομηχανικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Με το κτήριο αυτό, που είναι ένα σύμπλεγμα σύνθεσης και πολιτισμού, υπερδιπλασιάζονται οι διαθέσιμοι χώροι του Ιδρύματος.. Αποκτούμε άνετους και όμορφους χώρους εργασίας, κατάλληλους για έμπνευση και δημιουργία.. Θα είναι χώροι ανοικτοί σε όσους θέλουν να επικοινωνούν και να ερευνούν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν, να εκτιμούν τις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές αξίες στις οποίες είναι ταγμένο το Ίδρυμά μας».
Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα έχει πλέον στη διάθεσή του τρεις ακόμα πρώην καπναποθήκες. Η μια είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος, η δεύτερη είναι το κτίριο που εγκαινιάστηκε σήμερα και που μαζί με την επέκτασή του θα καλύπτει 5.700 τετραγωνικά μέτρα, και η τρίτη έχει παραχωρηθεί για χρήση στο Ίδρυμα από το 1998. Και οι τρεις μαζί δημιουργούν ένα σύμπλεγμα κτιρίων – κηπούπολης γνώσεως και πολιτισμού.
Επίσης η κα Τσουδερού ανέφερε ότι το Ίδρυμα διευρύνεται και εκτός Ξάνθης και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή. Ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε αίτηση στην πολεοδομία για την άδεια διαμόρφωσης των παλαιών σφαγίων της Κομοτηνής σε πολιτιστικό κέντρο, με εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας. «Το κτήριο, με την άδεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και συγκεκριμένα ελπίζουμε ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας με σύστημα φωτοβολταϊκών και γεωθερμίας».
Η ώρα της σύνθεσης
Καταλήγοντας η κα Τσουδερού έκανε μια βαρυσήμαντη δήλωση ενδεικτική του πως αντιλαμβάνεται και εκ της εμπειρίας της ως υφυπουργού Εξωτερικών, το γεωπολιτικό και πολιτισμικό πεδίο που διαμορφώνεται στις μέρες μας: « Ήρθε η ώρα οι αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, λόγω κυρίως ιδιοτελών καθοδηγητών, να μετατραπούν σε σύνθεση. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο. Η συνήθης παράδοσης της ανθρωπότητας είναι η δια της βίας επιβολή της θέλησης του δυνατότερου. Η ειρηνική όμως συνύπαρξη είναι πλέον θέμα υπαρξιακό για την ανθρωπότητα. Το ζητούμενο είναι η αποδοχή του ειρηνικού οικουμενικού πολιτισμού. Με πολυεπίπεδη ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων ελπίζουμε να προσφέρουμε στην μετατροπή των αρνητικών στοιχείων σε συνθετικές αντιλήψεις συμβίωσης που θα εγγυώνται την ειρήνη στην χερσόνησο του Αίμου».
…Την Ξάνθη της Παράδοσης και του Πολιτισμού
Ακολούθως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του Ιδρύματος καθώς και στο τι παρέχει το νέο κτίριο που εγκαινιάστηκε: « Του δίνουν τη δυνατότητα να στηρίζει ακόμα περισσότερο τους Θρακιώτες επιστήμονες και καλλιτέχνες. Του δίνουν τη δυνατότητα να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερους νέους. Να συμβάλλει ακόμη πιο πολύ στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, παρέχοντας &#96

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…