«Φοβού» τη Μονή και δώρα φέροντες!

0

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου μοιάζει με «φλεγόμενη βάτο», στην οποία υπάρχει μια αδιευκρίνιστη σχέση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά μεταξύ κράτους και Μονής. Ο ασκός του Αιόλου των «ιερών» διεκδικήσεων άνοιξε από την περιοχή μας το 2002, οπότε και έγινε εμφανές το ενδιαφέρον της Μονής στο πεδίο της επιχειρηματικότητας! Η παρουσίαση ενός χρυσόβουλου Βυζαντινού αυτοκράτορα αποτελούσε το διεκδικητικό μέσον για 27.000 στρέμματα στη Λίμνη Βιστονίδα! Μια απόφαση υφυπουργού (Απ. Φωτιάδη 2002) επικύρωσε τις διεκδικήσεις. Έκτοτε έγιναν πολλά και γνωστά στη τοπική κοινωνία τα οποία είχαν σαν κατάληξη να γίνουν ανταλλαγές με οικόπεδα σε Χαλκιδική, Καβάλα και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να παραιτηθεί από τις διεκδικησεις της η Μονή στη λίμνη Βιστονίδα. Όμως ερώτημα παραμένει γιατί έγιναν αυτές οι παραχωρήσει όπως και η πρόσφατη παραχώρηση ολυμπιακού ακινήτου αφού δεν υπάρχει καμιά δικαστική απόφαση που να κατοχυρώνει δικαιώματα στη Μονή; Όπως είναι η υπόθεση δεν τελεσιδίκησε στα δικαστήρια. Επίσης άλλα καίρια ερωτήματα που αναφύονται είναι:Όσον αφορά την περιοχή μας …ξεμπλέξαμε ή θα συνεχιστεί το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων; Γιατί το κράτος και οι λειτουργοί του δείχνουν τόσο ελαστικοί και γαλαντόμοι στη Μονή;
Μιλάμε για μεγάλο σκάνδαλο…
Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Γούναρης: «Σαν νομός εμείς «ξεμπλέξαμε» αλλά φοβάμαι ότι έχει μπλέξει όλη η Ελλάδα! Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες αυτές τις αποκαλύψεις που μιλάνε για χορό εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου οικονομικά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και επιδεινώνεται με τα τελευταία οικονομικά μέτρα. Την ίδια ώρα βλέπουμε ένα χορό εκατομμυρίων που κινείται γύρω από την Μονή Βατοπεδίου. Και αυτό επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε σαν δικηγορικός σύλλογος από το 2002 ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο. Τότε που λέγαμε αυτά, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την έκταση τους η οποία αποκαλύπτεται τώρα και φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις!»
Ο κ. Γούναρης σημείωσε ότι η ουσία της υπόθεσης είναι ότι με ανύπαρκτα δικαιώματα σε εκτάσεις του νομού Ξάνθης – Ροδόπης η Μονή Βατοπεδίου και χωρίς δηλ. να έχει κατοχυρωθεί κανένα δικαίωμα της με δικαστική απόφαση η Μονή βρίσκεται με μια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρες. Αυτό ακριβώς είναι το σκάνδαλο!
Γούναρης: «Η μονή Βατοπεδίου φοβήθηκε τα ελληνικά δικαστήρια! Χωρίς τα δικαιώματά της να κατοχυρωθούν από καμιά δικαστική απόφαση βρίσκεται σήμερα με μια περιουσία εκατοντάδων εκ. ευρώ με οικόπεδα φιλέτα στις καλύτερες περιοχές της χώρας».
Ποιος φοβάται τη Μονή Βατοπεδίου;
Γούναρης: «Στις σχέσεις της Μονής με το κράτος είναι εμφανές ότι υπάρχει διαπλοκή πολιτικών. Κι αυτό πιστοποιείται από τις τότε παραχωρήσεις του 2002 μέχρι και τις ανταλλαγές που έγιναν το 2005 και 2006.
Οι τότε υπουργοί Γεωργίας και Οικονομικών τους τα χάρισαν και τώρα και πάλι οι υπουργοί Γεωργίας και Οικονομικών τα αντάλλαξαν τα ανύπαρκτα δικαιώματα σε ακίνητα με άλλα ακίνητα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας
Το καίριο ερώτημα είναι τί δεσμεύσεις υπάρχουν για τη Μονή Βατοπεδίου από την πρώην και τη νυν κυβέρνηση ή από κάποιους ανθρώπους της πρώην και της νυν κυβέρνησης για να γίνεται όλο αυτό το σκάνδαλο. Είναι εμφανές Κάποιοι έχουν κάποιες δεσμεύσεις και συμφέροντα!»
Στο θέμα θα επανέλθουμε καθώς είναι σε εξέλιξη μια έρευνα που αφορά αν έχουν τελικά διαγραφεί από τα υποθηκοφυλακεία των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης οι καταχωρίσεις των κτημάτων των Βατοπεδινών, οπότε μπορούμε να πούμε ότι «ξεμπλέξαμε» άλλως το πρόβλημα μπορεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας!

Μαριάννα
Ξναθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …