Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Ανοίξαμε» και… περιμένουμε επενδύσεις σας!

«Ανοίξαμε» και… περιμένουμε επενδύσεις σας!

0

Εμβόλιμο: . Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης τους, ήταν η διερεύνηση του επενδυτικού κλίματος της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας Ανατ. Μακ – Θράκης, των δυνατοτήτων της και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της οικονομικής της ταυτότητας και των προοπτικών που διανοίγονται για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

30 συνολικά εμπορικούς και οικονομικούς Ακολούθους ξένων πρεσβειών εκ των οποίων και τριών πρέσβεων , από την μακρινή Κούβα και Μεξικό, απ’ την Κίνα και το Πακιστάν, ως την Φινλανδία και τη Νορβηγία φιλοξενεί από την Τετάρτη 5 Ιουνίου και για ένα τριήμερο η πόλη μας. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης τους, ήταν επιχειρηματικός! Ήτοι: η διερεύνηση του επενδυτικού κλίματος της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας Ανατ. Μακ – Θράκης, των δυνατοτήτων της και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της οικονομικής της ταυτότητας και των προοπτικών που διανοίγονται για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης της επιχειρηματικής αποστολής ανήκει στην περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης και στον ίδιο τον γ. γραμματέα κ. Δημήτρη Σταμάτη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας (ΕΛΚΕ) – Οργανισμός Invest in Greece και την υποστήριξη του Club of Commercial and Economic Diplomats in Greece και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια μιας προσπάθειας για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιφέρειας, της ενίσχυσης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και ώθησης της επιχειρηματικότητας με στόχο να μπει σε τροχιά διεθνούς εμβέλειας καθώς και στην προσπάθεια αύξησης της επενδυτικής της ελκυστικότητας μέσα από την ανάδειξη και προβολή των επενδυτικών ευκαιριών και των κινήτρων που προσφέρει ο αναπτυξιακός νόμος. Οι ξένοι εμπορικοί και Οικονομικοί Ακόλουθοι έφτασαν στην Ξάνθη το απόγευμα της Τετάρτης και το ίδιο βράδυ παρακάθισαν σε δείπνο όπου τόσο ο γενικός γραμματέας κ. Σταμάτης όσο και ο Δήμαρχος Ξάνθη κ. Μιχάλης Στυλιανίδης τους έδωσαν τα… επιχειρηματικά διαπιστευτήρια της περιφέρειας και της Ξάνθης αντίστοιχα.
Η νέα ανερχόμενη οικονομική δύναμη…
…μ’ αυτή τη φράση «σύστησε» την περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης ο γ. γραμματέας κ. Σταμάτης στους ξένους, υποδηλώνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή οι οποίες είναι μια κοινή συνισταμένη πολλών παραμέτρων και ευνοϊκών συγκυριών. Ειδικότερα ο κ. Σταμάτης περιγράφοντας την εικόνα της περιοχής έδωσε έμφαση στα εξής σημεία τα οποία συνθέτουν ένα πρόσφορο επενδυτικό περιβάλλον: Α)Αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου καθώς η περιοχή καθίσταται ενεργειακός κόμβος μετά την υπογραφή της συμφωνίας των αγωγών φυσικού αερίου (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη) και του πετρελαιαγωγού.
Β) Ένα καλό δίκτυο μεταφορών που αναβαθμίζεται με τους κάθετους άξονες που αυξάνουν την προσβασιμότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και των Παρευξείνιων χωρών Γ) Ένα «παρθένο» επενδυτικά περιβάλλον στο οποίο δεν έχουν σωρευτεί πολλές δράσεις ώστε να δημιουργεί ένα πλέγμα κορεσμού
Δ)Ιδιαίτερα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει για την περιοχή ο αναπτυξιακός νόμος
Ε)Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που της αναλογεί από το ΕΣΠΑ που ανέρχεται συνολικά με την κοινοτική χρηματοδότης κα τους κρατικούς πόρους σε 2 δις ευρώ.
ΣΤ)Πολιτική βούληση για ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση των συνθηκών
Ζ)Ένα ανθρώπινο δυναμικό με μια αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά που είναι ανοιχτό στην εμπορική δράση και διατηρεί την εμπορική πίστη («Όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρούνται»).
«Αναπτυσσόμενη πόλη…»
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης έκανε τις «συστάσεις» της πόλης μας. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυπολιτισμικότητά της και στην υπεραξία που παράγεται απ’ αυτή καθώς υπάρχει μια αρμονική συμβίωση και συνεργασία των σύνοικων στοιχείων. Επίσης αναφερόμενος στην οικονομική ταυτότητα της πόλης σημείωσε ότι κάποτε η Ξάνθη ήταν φημισμένη για τον καπνό της που στήριζε την οικονομία της ενώ τώρα η οικονομία της στηρίζεται στον βιομηχανικό – βιοτεχνικό – εμπορικό τομέα, στις υπηρεσίες και στο τουριστικό προϊόν που παρουσιάζει αύξηση. Επίσης έχει την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ και σχολές μέσης και κατώτερης βαθμίδας που παρέχουν ικανό αριθμό στελεχών για τις επιχειρήσεις και στον τομέα της έρευνας. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Ξάνθης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «ατού» της πόλης μας, την Παλιά Πόλη καθώς και στις πολιτιστικές δράσεις της.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ κ. Αριστείδης Συμεώνογλου καλωσόρισε τους καλεσμένους και προοιώνισε ότι από τις επαφές αυτές κάτι καλό θα βγει, βασιζόμενος στην εμπειρία από άλλες τέτοιου είδους αποστολές, ενώ η κα Αμπράμοβιτς, πρόεδρος της Λέσχης Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων των πρεσβειών, κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων με το κάλεσμα που αποτελεί και την κεντρική στόχευση της εκδήλωση: «Η περιοχή προσφέρει πολλές ευκαιρίες ….εκμεταλλευτείτε το»!
Η βραδιά συνεχίστηκε με επαφές …επιχειρηματικού τύπου, με ανταλλαγή απόψεων υπό τα όμματα των τοπικών αρχόντων, με τα ποτήρια γεμάτα με τοπικό οίνο να ανεβοκατεβαίνουν, «βρέχοντας» ίσως ενδεχόμενες συμφωνίες;

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …