«Έκλεισε» το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ

0

Βερελής: 1,25 δις ευρώ η πρώτη απώλεια του ΟΤΕ από την μείωση της μετοχής του – Το μάρμαρο πληρώνουν 108.000 έλληνες μικρομέτοχοι

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο, δυναμικό, θέλει να είναι αξιόπιστο, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι πλειοψηφικό και νικηφόρο»! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ξάνθη την οποία επισκέφτηκε το Σάββατο 24 Μαΐου προσκεκλημένος στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παναγιώτη Σγουρίδη. Η βαρύτητα της δήλωσης ολοκληρώνεται με την αναφορά στην αυτοδυναμία ως κύριου στόχου του ΠΑΣΟΚ: «Πρέπει να διατηρεί πάντα την έκφραση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διατηρήσει αυτό το χαρακτηριστικό. Αν χαθεί αυτό το χαρακτηριστικό αν χαθεί αυτός ο στόχος της αυτοδυναμίας τότε χάνεται η ίδια η ουσία της ιστορικής ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευρύτερες συνεργασίες: «Μιλάμε για μια αυτοδυναμία όχι αλαζονική, όχι αυτάρεσκη, χωρίς μονοκομματική νοοτροπία. Για μια αυτοδυναμία που είναι η προϋπόθεση για τις μεγάλες συναινέσεις και τις ευρύτερες κοινωνικές συνεργασίες». Αυτές οι δηλώσεις έγιναν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Βενιζέλος – στο ξενοδοχείο «Elisso» – πλαισιωμένος από τους βουλευτές Χρήστο Βερελή και Παναγιώτη Σγουρίδη και τον νεοεκλεγέντα γραμματέα της Ν.Ε. Ξάνθης κ. Αχιλλέα Τσαρτσάρα.
Δεν μιλάμε για επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ
Όμως ο κ. Βενιζέλος έδωσε απαντήσεις και σε άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως η πώληση του ΟΤΕ και ο αναβρασμός στα Πανεπιστήμια
Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» σχετική με επανάκτηση του ΟΤΕ – κατά δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου – ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται για επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ αλλά για έλεγχό του μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας: «Ακόμα και σήμερα το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ΟΤΕ, η παραχώρηση της διοίκησης του ΟΤΕ στην Deueche Telekom εκ του πλαγίου, με σημαντικά οφέλη για τον ενδιάμεσο χωρίς διαφανείς διαδικασίες και χωρίς να εξυπηρετείται οποιοδήποτε εθνικό ή αναπτυξιακό συμφέρον. Η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να ολοκληρωθεί, η Βουλή δεν πρέπει να την κυρώσει. Αν παρόλα αυτά η πειθαρχημένη πλειοψηφία τους κ. Καραμανλή κυρώσει τη συμφωνία θα δούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ΟΤΕ και θα κινηθούμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου γιατί κάθε κράτος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του πιο ανταγωνιστικού τομέα της οικονομίας που είναι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Δεν μιλάει το ΠΑΣΟΚ για επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ μιλάει πάντα μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής νομιμότητας».
1,25 δις ευρώ η πρώτη απώλεια του ΟΤΕ
Για το ίδιο θέμα ο κ. Βερελής έκανε μια σημαντική επισήμανση . Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρώτη ζημιά που προκλήθηκε σε 108.000 έλληνες μικρομετόχους από την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ που ανέρχεται σε 1,25 διες ευρώ: «Έχουν περάσει πολύ λίγες μέρες από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και από το διάστημα αυτό έγινε σαφές ένα πράγμα. Έπεσε η μετοχή τον ΟΤΕ κατά 12,5% Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε απώλεια 1,25 δις ευρώ σε κεφαλαιοποίηση. Αυτά τα χρήματα χάθηκαν κυρίως από τους έλληνες μικροαποταμιευτές οι οποίοι είναι 108.000 . Αντιστοίχως ωφελήθηκαν οι Γερμανοί μικροαποταμιευτές από την αύξηση της μετοχής της Deueche Telekom. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά θεωρεί ότι ο ΟΤΕ ως εργαλείο ανάπτυξης έχει τελειώσει».
Ανταγωνιστικό και Ανοιχτό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
«Το κλειστό πανεπιστήμιο είναι κακό πανεπιστήμιο», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις τελευταίες κινητοποιήσεις των φοιτητών, αποσαφηνίζοντας ότι : «Όποιος πιστεύει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο όποιος θέλει να το στηρίξει ώστε αυτό να είναι ανταγωνιστικό οφείλει να συμβάλλει ώστε το πανεπιστήμιο να λειτουργεί. Πρέπει να εμπιστευτούμε τον κάθε φοιτητή ατομικά ο οποίος πρέπει να μετέχει στις διαδικασίες ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών, να προστατεύσουμε την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου». Σημείωσε δε ότι ο κ. Καραμανλής και ο κ. Στυλιανίδης υποδαυλίζουν την κρίση ενώ ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της δεν πρέπει να είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο αλλά η ομαλή λειτουργία, η προστασία και η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Πρέπει να εκφράσουμε τα μεσαία στρώματα που συμπιέζονται και απειλούνται
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ο κ. Βενιζέλος αφού ξεκαθάρισε ότι : «Δεν μπορώ να μιλήσω στο όνομα της Χαρ. Τρικούπη…» σημείωσε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για εσωκομματικές διαδικασίες «παλιού τύπου» αλλά θέλει λύσεις στα προβλήματα του γι’ αυτό στόχος του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει την εξωστρέφεια που χρειάζεται και να προτείνει με αξιόπιστο τρόπο στον ελληνικό λαό ένα εναλλακτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης. Μάλιστα προσδιόρισε ότι φυσικός χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα τα οποία συμπιέζονται από τις κυβερνητικές επιλογές: « Πρέπει να εκφράσουμε τα μεσαία στρώματα που συμπιέζονται και απειλούνται. Τα μεσαία στρώματα οδηγούνται προς τη φτώχεια και πρέπει να συγκροτήσουμε και να εκφράσουμε μια νέα προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία για να υποστηρίξουμε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα που τείνουν να γίνουν κι αυτά χαμηλά»
Τέλος για το Ασφαλιστικό ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προκάλεσε μια όξυνση άνοιξε μέτωπα χωρίς λόγο ενώ αναφορικά με τις αγωγές Βγενόπουλου σημείωσε ότι με τις επιλογές του τίθεται ο ίδιος αυτοβούλως στο επίκεντρο της πολιτικής αντιδικίας. Ενεργεί ως πολιτικό πρόσωπο και αν θέλει έτσι να ενεργεί πρέπει να μάθει να υφίσταται αυστηρή πολιτική κριτική.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …