Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Δύο μνηστήρες δίνουν τελικά «προίκα» για την ΕΒΖ

Δύο μνηστήρες δίνουν τελικά «προίκα» για την ΕΒΖ

0

Δύο μόνο από τις 8 αρχικά ενδιαφερόμενες εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και συγκεκριμένα για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων της Λάρισας και της Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αφορά την επιλογή στρατηγικού επενδυτή που θα δραστηριοποιηθεί στην μετατροπή των ζαχαρουργείων της Ελληνικης Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Λάρισα και στην Ξάνθη σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, σε ένα project που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Μότορ Όιλ -Αμερικανοί για την βιοαιθανόλη
Πρόκειται για τον αμερικανικό όμιλο CAL WEST-PACIFIC ETHANOL, από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου στις ΗΠΑ και εισηγμένη στον Nasdaq και για την MOTOR OIL HELLAS- ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ (συμφερόντων Βαρδινογιάννη).
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΒΖ
«Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. ανακοινώνει την εμπρόθεσμη λήψη, μέχρι τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2008 και ώρα Ελλάδος 17:00, δύο (2) Προσφορών για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής Bιοαιθανόλης, από τους κάτωθι υποψήφιους Στρατηγικούς Επενδυτές: 1. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ)- ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.
2. CAL WEST ETHANOL & RENEW ENERGY EU LLC
Η Εταιρία και ο Σύμβουλος θα ελέγξουν τα στοιχεία και θα αξιολογήσουν τις Προσφορές σύμφωνα με τη Διαδικασία του Διαγωνισμού».
Οι προσφορές των δύο ομίλων θα εξετασθούν από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του διαγωνισμού –την Price Waterhouse Coopers και την Deloitte- οι οποίοι και θα εισηγηθούν ποιον θεωρούν κατάλληλο ως στρατηγικό επενδυτή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η σχετική απόφαση να ληφθεί ακόμη κι εντός του Απριλίου.
Οι άλλοι έκαναν πίσω…
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την αμερικανική εταιρία και τον όμιλο Βαρδινογιάννη, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει οι εξής: η DAMCO ENERGY A.E. (Όμιλος Κοπελούζου), το ελληνογερμανικό σχήμα J&P AΒΑΞ Α.Ε. – LURGI AG, η κοινοπραξία RF ENERGY (όμιλοι Ρέστη και Φειδάκη), η βρετανική εταιρία BIOETHANOL OVERSEAS LTD, σε συνεργασία με τη ROYAL BANK OF SCOTLAND, η SWISSMARINE-SOLARIS (συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Θεοδωράκη), από κοινού με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης VERBIO και η τουρκική T.A.R.K.I.M. AS, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, η βιοαιθανόλη θα διατίθεται στην ελληνική Επικράτεια αυτούσια, σε μείγμα με βενζίνες ή μέσω μετατροπής της σε συστατικά βενζινών, ενώ παράγεται κατά προτεραιότητα από ενεργειακές καλλιέργειες. Η παραγόμενη ποσότητα βιοαιθανόλης απορροφάται υποχρεωτικά από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών της χώρας.
Ωστόσο, μία σειρά από αβεβαιότητες όπως το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της πρώτης ύλης αλλά και το σκέλος των επιδοτήσεων φαίνεται ότι λειτούργησαν αρνητικά για τους 7 από τους 9 ενδιαφερόμενους.
Η ένταξη της βιοαιθανόλης στο ενεργειακό ισοζύγιο εντάσσεται στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας από βιοκαύσιμα κατά 5,75% έως το 2010 και κατά 10% μία δεκαετία αργότερα.
Η τροπολογία για την ΕΒΖ
Και ενώ τελεσφορεί η διαδικασία στρατηγικού επενδυτή, επιτείνεται η ανασφάλεια του εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ξάνθης και Λάρισας όχι τόσο από το ποιος τελικά θα είναι ο αγοραστής όσο από την νέα τροπολογία για τη ΕΒΖ που κατατίθεται σήμερα και αύριο προς ψήφιση στη Βουλή καθώς θεωρούν ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας. Έτσι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τα σωματεία Ξάνθης και Λάρισας με την Ομοσπονδία τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…