Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Νέστος και οδικοί άξονες τα «κλειδιά» για την ελληνοβουλγαρική προσέγγιση

Νέστος και οδικοί άξονες τα «κλειδιά» για την ελληνοβουλγαρική προσέγγιση

0

Περιοδεία σε Μακεδονία και Θράκη, πραγματοποίησε ο Βούλγαρος υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντίμκο Μιχαλέφσκι, συνοδευόμενος από κλιμάκιο νομαρχών και δημάρχων και μια μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή το προηγούμενο τριήμερο. Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαλέφσκι και το κλιμάκιο των νομαρχών είχε συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Τζίμα στη Θεσσαλονίκη, με τον αντινομάρχη Δράμας και με τον νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη ,την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ. στη Νομαρχία Ξάνθης. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κατόπιν παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης, αφού προηγουμένους αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα και από τις δύο πλευρές, όπως βιβλία με τουριστικό περιεχόμενο και τοπικά προϊόντα.
Το κλειδί…
Ο Βούλγαρος υφυπουργός δώρισε επιπλέον στον κ. Νομάρχη μια πλακέτα με το χάρτη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με επισυναπτόμενο ένα… κλειδί! Επεξηγώντας το συμβολισμό σημείωσε: «…για να ανοίξουμε το βουνό και να ενώσουμε τις χώρες μας», δήλωση που παραπέμπει ευθέως στον σκοπό της περιοδείας του που όπως επεξήγησε αφορούσε στη συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στη διάνοιξη οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία των τοπικών κοινωνιών ένθεν κακείθεν καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Βουλγάρικη πρόταση για κοινό μεθοριακό Σταθμό στις Θέρμες
Η επίσκεψή του Βούλγαρου υφυπουργού στην Ξάνθη αποσκοπούσε στην ενημέρωση για την πορεία ολοκλήρωσης της τουριστικής διόδου που κατασκευάζεται με πόρους του υπουργείου Οικονομίας και της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, που συνδέει τις Θέρμες με το Ζλάτοβγκράντ την οποία και επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης. Συγκεκριμένα ο βούλγαρος υφυπουργός σημείωσε: « Ελπίζουμε να δοθεί του χρόνου στην κυκλοφορία…», ενημερώνοντας ότι από τη βουλγαρική πλευρά έχουν ολοκληρώσει τα 4 χιλ. οδικού δικτύου από τα σύνορα μέχρι του Ζλατκογκαντ. Παράλληλα κατέθεσε την πρόταση για τη λειτουργία κοινού μεθοριακού σταθμού στις Θέρμες όπως επίσης και τη βούληση να υδροδοτηθεί και να ηλεκτροδοτηθεί ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για τη λειτουργία του, όταν ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο αλλά και όταν υπογραφεί η συμφωνία σε επίπεδο κυβερνήσεων που προαπαιτείται
Μάλιστα ανέφερε ότι τέλη Ιανουαρίου έχει οριστεί συνάντηση με τις τοπικές αρχές των συνόρων και στις αρχές του Μαρτίου αναμένεται να υπογραφτεί η συμφωνία από τους υπουργούς.

«Εποικοδομητική» η συνάντηση…
Έτσι τη χαρακτήρισαν και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για αποτελέσματά της αμφότερες οι πλευρές. Ο κ. Παυλίδης επεσήμανε τη διαπίστωσή του για τη θετική προσέγγιση που έχει η βουλγαρική πλευρά για συνεργασία στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στις διόδους και στους υδάτινους πόρους.
Προσδιόρισε χρονικά αρχές καλοκαιριού την ασφαλτόστρωση της διόδου Θέρμες – Ζλάτοβγκάντ, ενώ αναφορικά για την πρόταση για την λειτουργία κοινού μεθοριακού σταθμού δήλωσε ότι θα ενημερώσει την κυβέρνηση γιατί προαπαιτείται συμφωνία κυβερνήσεων, ωστόσο χαρακτήρισε « χρήσιμο» κάτι τέτοιο.
Τι απάντησε ο βούλγαρος υφυπουργός για τους κάθετους άξονες και τον Νέστο
Ο Βούλγαρος υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του «Ε»αναφορικά με το στάδιο ολοκλήρωση των καθέτων αξόνων από την βουλγαρική πλευρά καθώς και τα μέτρα για τη διασφάλιση της οικολογικής προστασίας του Νέστου είπε:
«Οι κάθετοι άξονες είναι σημαντικοί όχι μόνο για την επικοινωνία αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών. Η χώρα μας εργάζεται ενεργά ανακατασκευάζοντας και αποκαθιστώντας τους κάθετους άξονες. Έχει προγραμματίσει μια σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της λειτουργίας τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Αναφορικά με τον Νέστο υπογράμμισε: «Η Βουλγαρία τηρεί όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ένωσης για την καθαρότητα των υδάτων. Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί σταθμός βιολογικού καθαρισμού του ποταμού, ενώ τον επόμενο χρόνο θα λειτουργήσουν άλλοι δύο σταθμοί σε άλλες δύο πόλεις. Επίσης
εδώ και δύο χρόνια έχουμε ελέγξει και έχουμε δημιουργήσει ειδικές μονάδες επεξεργασίας των μεταλλείων ουρανίου ώστε αυτά τα παλιά μεταλλεία να έχουν καθαριστεί από κάθε ουσία και να μην υπάρχει πηγή μόλυνσης».
Δέσμευση για τον καθαρισμό του Νέστου
Ο βούλγαρος υφυπουργός παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει μόλυνση του Νέστου από απορρίμματα: «Παρατηρούμε μολύνσεις με απορρίμματα στον Νέστο. Δεσμευόμαστε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με συνεργασία και θα το διαχειριστούμε με σοβαρότητα».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λαγάνα και παράδοση την Καθαρή Δευτέρα στο Δήμο Σταυρούπολης

Μπορεί την Κυρια_…