Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Άναψαν» τα αίματα στη Νομαρχία αλλά χύθηκαν κιόλας

«Άναψαν» τα αίματα στη Νομαρχία αλλά χύθηκαν κιόλας

0

Στο γνωστό «αγωνιστικό» πνεύμα κινήθηκε η συγκέντρωση και η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, που έγιναν με αφορμή την συμμετοχή του Ε.Υ.Κ. Ξάνθης στην απεργία των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008, στις 10 το πρωί.
Στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο μίλησαν ο Πρόεδρός του, κ. Σπύρος Παπαχρήστος, ο Γενικός Γραμματέας του, κ. Μπεμπεκίδης, ο εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κ. Αρχοντής Δαουτάκης, οι οποίοι επανέλαβαν τους λόγους της απεργιακής κινητοποίησης αλλά τόνισαν και τις προτάσεις του Ε.Υ.Κ. για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί «στην πλάτη των εργαζομένων», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι ομιλητές. Φυσικά δεν μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στον αδικοχαμένο 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στην μνήμη του οποίου κρατήθηκε, μετά από προτροπή του κ. Παπαχρήστου, ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Κεντρική Πλατεία της πόλης και επέστρεψαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης, χωρίς τίποτε πιο αξιοσημείωτο από τις τρεις συνολικά κροτίδες που έπεσαν από αγνώστους κατά την διάρκεια της πορείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως το πιο ζωντανό κομμάτι της πορείας αποτελούσαν φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι με πανό και συνθήματα έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Όμως αυτή η ορμητικότητα των νεαρών διαδηλωτών, μαζί και με το όλο κλίμα των επεισοδίων που έγιναν στην πόλη μας τις τελευταίες τρεις ημέρες, στάθηκαν η αφορμή για μία εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, μετά το τέλος της ειρηνικής αυτής πορείας. Πιο συγκεκριμένα, ομάδα πενήντα περίπου νεαρών, μετά το τέλος της πορείας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κινήθηκε προς τη Νομαρχία Ξάνθης, με σκοπό να την καταλάβει, σύμφωνα και με σχετική απόφαση των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, την οποία προσπάθησαν, ανεπιτυχώς να εφαρμόσουν και την Τρίτη, με αποτέλεσμα τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τότε και κατέληξαν σε χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις που προστάτευαν το κτήριο. Όταν έφτασαν στην είσοδο της Νομαρχίας Ξάνθης ήρθαν αντιμέτωποι με επτά άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε., της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, οι οποίοι περιφρουρούσαν τον χώρο, μετά και τα χθεσινά επεισόδια. Οι τελευταίοι, σύμφωνα και με εντολές που είχαν, απαγόρευσαν στους νεαρούς διαδηλωτές να αναρτήσουν πανό στην πρόσοψη της Νομαρχίας και να προχωρήσουν σε έστω και συμβολική κατάληψη του χώρου. Οι διαπληκτισμοί γρήγορα μετατράπηκαν σε «αψιμαχίες» στο εσωτερικό της εισόδου της Νομαρχίας, με τους μεν διαδηλωτές να χρησιμοποιούν ξύλα και πέτρες και τους δε αστυνομικούς τα γκλομπ τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να τραυματιστούν ελαφρά τρεις αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. Ξάνθης και ισάριθμοι φοιτητές, καθώς και ο δημοσιογράφος της Ε.Ρ.Α. Κομοτηνής, Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ο οποίος προσπάθησε να μεσολαβήσει για να ηρεμήσει τα πνεύματα που είχαν «ανάψει», με αποτέλεσμα να δεχθεί χτύπημα, μάλλον από λάθος, από αστυνομικό στο κεφάλι. Τόσο ο δημοσιογράφος, όσο και οι τρεις φοιτητές, μεταφέρθηκαν στο Γ. Ν. Ξάνθης, για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και να τοποθετηθούν ράμματα σε όσους τραυματίστηκαν σοβαρότερα. Ευτυχώς οι τραυματίες είναι όλοι καλά στην υγεία τους, αν και το όλο επεισόδιο αποτέλεσε ουσιαστικά μία κλιμάκωση των πρόσφατων επεισοδίων στην πόλη μας, που μπορεί να περιελάμβαναν σημαντικές υλικές ζημιές σε προθήκες υποκαταστημάτων τραπεζών και της Νομαρχίας Ξάνθης, αλλά όχι και τραυματισμούς.
Φυσικά τέτοια γεγονότα σκιάζουν και τους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων της πόλης μας οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν την έκφρασή τους μέσα από την σημερινή απεργία, συγκέντρωση και πορεία, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων υπαλλήλων. Σε ψήφισμά τους μάλιστα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού εκφράζουν την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στην οικογένεια του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την δολοφονία του οποίου καταδικάζουν απερίφραστα, αλλά παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ακρίβεια, την αποβιομηχάνιση και την χρέωση επιπλέον οικονομικών βαρών λόγω της οικονομικής κρίσης. Δηλώνουν επίσης την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν την ανατροπή της παρούσας αντεργατικής πολιτικής, την απαγόρευση των απολύσεων, την μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματός τους, την διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και την γενικότερη βελτίωση της ζωής τους.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της χθεσινής απεργιακής συγκέντρωσης έχει ως εξής:

«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Ξάνθης και το νομαρχιακό τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την ολόπλευρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην οικογένεια του αδικοχαμένου νέου Αλέξανδρου, καταδικάζοντας απερίφραστα την εν ψυχρώ δολοφονία του. Πρόκειται για απαράδεκτο και αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ζωής ενός νέου ανθρώπου που συνειρμικά μας παραπέμπει στις πιο αντιδημοκρατικές περιόδους της πολιτικής ζωής.
Εμείς οι εργατοϋπάλληλοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες του νομού μας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα μετά από πρόσκληση του Ε.Κ.Ξ., για να δώσουμε δυναμικό παρόν για άλλη μία φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην απεργιακή συγκέντρωση, αντιδρώντας στη χρηματοοικονομική κρίση. Απεργούμε γιατί επιχειρούν να μας φορτώσουν με νέα βάρη και νέους φόρους. Απεργούμε γιατί τη χρηματοοικονομική κρίση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, επομένως δεν θα μας την χρεώσουν. Απεργούμε γιατί πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους την ακρίβεια, τη λιτότητα, την ανεργία. Απεργούμε γιατί πρέπει να σταματήσουμε την αποβιομηχάνιση. Επειδή δεν εφησυχάζουμε, επειδή έχουμε ιερή υποχρέωση να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων βγαίνουμε σήμερα δυναμικά στους δρόμους, διεκδικούμε και απαιτούμε την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, την απαγόρευση των απολύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την βελτίωση της ζωής μας και τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και των κοινωνικών δικαιωμάτων μας».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…