Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «ΣΤΗΡΙΞΗ» στους απόρους και στον καπνό

«ΣΤΗΡΙΞΗ» στους απόρους και στον καπνό

0

Καραλίδης: «Μόνο οι κατ’ επάγγελμα αισιόδοξοι δεν βλέπουν την ραγδαία αποβιομηχάνιση του νομού»

Πολύ «γεμάτο» από θέματα και θέματα εξέχουσας σημασίας ήταν το Νομαρχιακό συμβούλιο της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου. Όπως η σύσταση της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Η ΣΤΗΡΙΞΗ», γνωμοδότηση επί της τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας αν. Μακ – Θράκης αλλά και τα νέα δεδομένα για τον καπνό μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα δεδομένα για την τοπική βιομηχανία με τις επιπτώσεις τους στην τοπική οικονομία.
Μια ΣΤΗΡΙΞΗ για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας
Εγκρίθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο η σύσταση της Εταιρείας ΣΤΗΡΙΞΗ με την έγκριση του καταστατικού της και τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου. Σ’ αυτό αποφασίστηκε να συμμετέχουν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι: Παναγιωτάκης, Αμοιρίδης, Στάντζιου με αναπληρωτές: Παρτσαλίδη, Δημαρχοπουλο και από την αντιπολίτευση: Χατζηγενέ με αναπληρωτές: Τζελαϊντήν, Μαραγκού. Πρόεδρος της εταιρείας ορίστηκε ο Νομάρχης Ξάνθης και το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 120.000 ευρώ (118.000 ευρώ από την Νομαρχία Ξάνθης). Τα γραφεία της εταιρείας θα στεγάζονται προς το παρόν στη Νομαρχία ενώ ως σκοπός σύστασής της ορίζεται: Η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, πρόνοια, φροντίδας και ενδιαφέροντος σε μόνιμους κατοίκους της ευρύτερης νομαρχία Ξάνθης συμπληρωματικά και επικουρικά των παρεχόμενων από τις υπηρεσίες ή άλλους φορείς, ειδικότερα σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως άτομα με αναπηρίες, παιδιά του δρόμου, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών άνεργες , άποροι κ.λ.π.
Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο Απορριμμάτων
Με αφορμή την τροποποιημένη μελέτη του Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Περ. Αν – Μακεδονίας – Θράκης το νομαρχιακό συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της τροποποίησης. Άνοιξε τότε ο κύκλος της συζήτησης για το Σχέδιο με τις αναφορές στο παρελθόν κυρίως από τον κ. Νομάρχης ο οποίος εξέθεσε όλο το ιστορικό και τις πρωτοβουλίες του. Δυο επισημάνσεις με σημασία έγιναν από τον εισηγητή αν. προϊστάμενο του τμήματος Περιβάλλοντος κ. Βλαχόπουλο ότι έχουν συσταθεί οι εταιρείες που συλλέγουν τα απόβλητα όμως υπάρχει ένας προβληματισμός για τα μπάζα καθώς δεν υπάρχει σχετικό νομοθέτημα.
Την άλλη επισήμανση έκανε ο κ. Μπένης ως εκπρόσωπος της «Κίνησης Πολιτών». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι 31/12/2008 είναι η καταληκτική ημερομηνία και το μόνο Σχέδιο που είναι κατατιθεμένο μέχρι στιγμής είναι το αρχικό σχέδιο και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εγκρίνει η Ε.Ε. το τροποποιημένο Σχέδιο. Ο κ. Νομάρχης επ’ αυτού σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση για έγκριση της τροποποίησης.
Οι επιδοτήσεις που έγιναν …καπνός!
Με την επισήμανση του προέδρου κ. Καραπαπάζογλου : «ο καπνός δεν είναι θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης» άνοιξε ο κύκλος του καπνού από τον κ. Καραλίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο «υπουργός κ. Κοντός είπε τη μισή αλήθεια για το 20%», αιτιολογώντας της άποψη: όσοι παραγωγοί έχουν κάτω από 4 στρέμματα δεν δικαιούνται την αποζημίωση», γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκονται εκτός οι καπνοκαλλιεργητές της ορεινής περιοχής. Ο κ. Παυλίδης καταλόγισε κινδυνολογία στον κ. Καραλίδη και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών του (καινοτόμο σχέδιο για τον καπνό) καθώς και την αντίθεση του στην ολική αποσύνδεση ενώ παράλληλα καταλόγισε στον κ. Καραλίδη διγλωσσία παραθέτοντας δηλώσεις του της εποχής εκείνης και μίλησε για θετική εξέλιξη, στηρίζοντας τον κ. Κοντό. Ο κ. Καραλίδης πρότεινε να πάρουν σαν νομαρχιακό συμβούλιο πιο δραστικά μέτρα και να κλείσουν την νομαρχία για ένα διάστημα για να πιέσουν για το θέμα του καπνού ενώ ο κ. Νομάρχης σημείωσε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τον υπουργό στο θέμα της διεκδίκησης του 100% των επιδοτήσεων και για τούτο ανέθεσε στον πρόεδρο κ. Καραπαπάζογλου την αποστολή επιστολής.
«Μόνο οι κατ’ επάγγελμα αισιόδοξοι δεν βλέπουν την ραγδαία αποβιομηχάνιση του νομού»
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε ο κ. Καραλίδης την βιομηχανική εικόνα του νομού, κάνοντας λόγο για ραγδαία αποβιομηχάνιση που επιφέρει παραγωγική αποσάθρωση οικονομική καθίζηση και ανεργία άνω του 25%!
Προς αποτροπή όλων αυτών κατέθεσε μια σειρά προτάσεων όπως την άμεση συνάντηση των φορέων με πρωτοβουλία της νομαρχίας ,τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, συμβολικό κλείσιμο της νομαρχίας για δύο ημέρες.
Διαφορετική η εκτίμηση της κατάστασης από τον κ. Παυλίδη ο οποίος κατέθεσε μια σειρά στοιχείων όπως αυτά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν ανεργία 8.5% , αλλά και στοιχεία όπως αύξηση της αγοράς αυτοκινήτων και του αριθμού έκδοσης οικοδομικών αδειών , στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δεν είναι τόσο μαύρη κι άραχνη η κατάσταση! Πρότεινε δε τη διοργάνωση αναπτυξιακού συνεδρίου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …